Tillbakablickar: hästmode

Har ni tänkt på att det går mode i även häst och ryttarutrustning?

Satt och tittade på lite gamla hästbilder härom dagen och slogs av att vissa saker som man använde för säg 20 år sedan och tyckte var jättefina skulle orsaka ett skrattanfall idag eller så skulle man av andra anledningar aldrig få för sig att använda dom.

Ovan den berömda JOFA-hjälmen som lever än idag, alla våra lektionsryttare erbjuds att låna en sådan om de inte har egen hjälm.Min första Jofa-hjälm var av svart sammet och jag vårdade den ömt (se separat inlägg om detta). Jag hade tack och lov aldrig någon hemsk BOERI-hjälm, detta var en mopedliknande hjälm som täckte öronen och som jag tror att jag hade fått klaustrofobiska känslor av.

Chaps (se bild ovan) säljs fortfarande men jag kan inte begripa hur JAG kunde tycka att de var något att ha (jag TROR att jag tyckte att man såg HÄFTIG ut i dom snarare än att dom fyllde någon direkt funktion).

Som värmande plagg föredrar jag absolut termobyxor och de är också mycket lättare att rengöra: bara att slänga in i tvättmaskinen vilket man ju definitivt inte kan göra med läderchaps.

På tal om saker man inte kunde slänga in i tvättmaskinen så hade jag förutom chaps även OLJEROCK en tid, även detta plagg tycks mig idag otympligt och svår-skött när det finns så mycket olika jackor i lättskötta, billiga material.

Bilden ovan visar ett New-Zeeland-täcke. Detta var de första täckena jag kom i kontakt med som hästägare och jag skulle idag inte ta emot ett om jag fick det gratis. Styva och ganska oformliga var de och de vägde ett ton när de blev smutsiga och våta. Jag tror aldrig att jag tvättade ett sådant täcke och jag kan inte tänka mig i vilken tvättmaskin man skulle lyckas knöla in det.

Jute-täcke (se bild ovan) hade jag också. Också detta ett svår-tvättat täcke som inte på långa vägar kan mäta sig med dagens snygga, praktiska och på alla andra sätt överlägsna täcken.


Vojlockar är också något som fortfarande används flitigt, dock inte av mig. Jag har sedan många år tillbaka endast schabrak eftersom jag helt enkelt tycker att dessa är mer estetiskt tilltalande.
 
Annars var en SVART (!!!) vojlock en av de första hästsakerna jag köpte till min första häst. Jag minns att vojlocken efter ett tag blev ganska urtvättad och antog en mörkgrå nyans. Efter ytterligare ett tag blev den så sliten att det gick hål vid bakvalvet. Vet ni vad snåljåpen/ den ekonomiska Birgitta (välj själv) gjorde då???Jag skäms faktiskt att berätta det men jag VÄNDE på vojlocken, sprättade upp stropparna och sydde på dom på det som tidigare varit vojlockens baksida. Så kunde jag använda vojlocken ytterligare en tid….Ja herregud…maken till sparsamhet….

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Birgittas hästsida

  Jaaa du….”nöden är uppfinningarnas moder” eller vad är det man säger :=).

  Fantastiskt att jag, som knappt kan sy i en KNAPP, kunde komma på en sådan lösning.

  Fast i ärlighetens namn skulle jag aldrig få för mig att ägna mig åt sådant syarbete idag. Dels har jag det lite bättre ställt än som fattig student och dels så tycker jag att hästutrustning faktiskt har blivit billigare med åren sett till folks inkomster.

  Kanske veror det på att fler ridsport-butiker konkurrerar om kunderna?

  Jag minns då jag köpte mitt (dvs Herons) första termotäcke. Detta är alltså ca 20 år sedan och täcket kostade på den tiden 500:–. Och det var ett helt vanligt täcke som idag skulle gå att köpa för kanske 300:– i Ullared!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>