Avundsjuka

En förflugen kommentar från en stallkamrat fick mig idag att fundera över fenomenet AVUNDSJUKA.
Är det ett vanligt mänskligt drag att visa/ känna avundsjuka eller är det något som är speciellt framträdande bland ”hästfolk”? Jag vet inte. Vad tror ni?

Då jag köpte Heron var min tanke från början att kanske någon gång i framtiden tävla några klubbtävlingar i hoppning och dressyr. Som ett slutmål ”hundra år in i framtiden” drömde jag om att vi kanske skulle kunna tävla LA dressyr och LC hoppning som bäst.

Ni som varit flitiga läsare av bloggen vet redan att Heron uppfyllde mina drömmar med råge, och det väldigt snabbt. Jag blev tack vare min begåvade och bussiga häst en tävlingsfanatiker utan dess like och ville plötsligt tävla så fort tillfälle gavs.

Samtidigt som jag inledde Herons hoppkarriär så hade jag klubbkamrater som hade långt ”finare” (läs: DYRARE) hästar som de tävlade med. Det var framför allt yngre ryttare i 20-25 årsåldern som hade det mycket väl förspänt ekonomiskt (ofta tack vare sina föräldrar) och jag kände mig i början verkligen som ”kusinen från landet” i deras sällskap.

Heron hade i inköp kostat mindre än vissas UTRUSTNING så det var faktiskt inte utan en viss stolthet och glädje som vi allt som oftast slog dessa ekipage på tävlingsbanorna. Tyvärr var det sällan och aldrig någon av mina så kallade klubb-KAMRATER visade någon uppskattning över att ha en så duktig häst som tävlade för klubben. Själv var jag tacksam över att man (jag) faktiskt kunde ha framgång UTAN lassvis med pengar i bagaget och för mig var Herons tävlingsinsatser belöning nog utan att jag behövde trakta efter andras gratulationer och lyckönskningar.

Fast redan då blev jag ledsen över att kunna konstatera att vissa personer hade långt större benägenhet att vilja prata med mig när det gick dåligt än när det gick bra.

Frågade de hur det hade gått på en tävling och jag svarade att jag hade blivit placerad såg de ut som om de hade svalt en citron och de lyckades med nöd och näppe krysta fram ”ja, det var ju roligt”.

Om jag däremot berättade om något misslyckande på hoppbanan så sa samma personer ”nääää, vad tråkigt” men deras ansiktuttryck gav sken av att jag just hade berättat världens roligaste historia!

Ja, herregud!

När jag köpte Décima och hon började tävla dressyr gick det också bra redan från början.

Då hette det: ”Birgitta har haft TUR igen”.

Tur…ehhhh….ja, vad var det Ingmar Stenmark sa på sin tid:

”Ju mer jag TRÄNAR desto mer tur tycks det att jag har”.

Om jag får säga det själv har jag ALLTID tränat oerhört ambitiöst och att förringa all min möda och slit till TUR…nä, det köper jag inte!

Även Archie har ju inlett sitt tävlande på ett fantastiskt sätt, det kan jag inte annat än tycka efter årets hittills 11 placeringar på 14 starter.

Trots detta finns det folk i stallet som inte ens ids fråga hur det har gått när de ser att vi kommer tillbaka från en tävling, de bara går rakt förbi utan ett ord!

Jag måste säga att jag finner detta beteende mycket märkligt (och tråkigt) eftersom det ibland handlar om personer som själva haft tävlingskarriärer bakom sig.

Även om man är fullständigt ointresserad av andra människors tävlande kan jag tycka att det ”hör till god ton” att fråga hur det har gått om man ser att någon varit iväg och tävlat, ungefär som att man frågar ”hur är läget” även fast man inte önskar en fullständig redogörelse om personens väl och ve.

Och givetvis, precis som med mina andra hästar, så hörs redan klagovisor om hur mycket stackars Archie tävlar.

Jag har aldrig förstått varför folk som inte själva tävlar förfasar sig så över oss som valt att göra detta ofta. Hur ansträngande tror de att tävlande egentligen ÄR?

Jag är den första till att instämma i att tävlande inte är lika lämpligt för ALLA hästar då en del blir väldigt nervösa och uppstressade tex men alla mina hästar har faktiskt verkat tycka att det är ”kul” (om nu en häst hade använt ett sådant ord om ridning öht) att tävla. Dessutom talar ju de resultat man gör för sig själv. Jag tror inte att hästar som vantrivs i sin roll som tävlingsindivider lyckas placera sig gång på gång.

Hur som helst tror jag absolut att Archie i valet mellan att åka till en tävling, bli riden lite lösgörande i 20 minuter och sedan gå ett enkelt program på 5 minuter eller att tex träna för Birgitta i 45 minuter hade valt det förstnämnda.

Men visst: hade han fått välja mellan att tävla eller gå i hagen då tror även jag att han hade valt hagen :=)!

Nu är Archie dock inte varken köpt som ”hag-häst” eller promenadhäst utan som just TÄVLINGSHÄST så då är det ju inte så konstigt om han TÄVLAR, eller?

Nej, det är tråkigt med avundsjuka och det hade varit roligare om man kunde glädjas med den som tränar och försöker. Det har jag själv alltid gjort.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Haller fullstandigt med dig!
  Detta har jag oxa varit med om flera ganger.
  Inget ont om hobby ryttare nu men tavlar man inte sjalv sa verkar manga inte forsta vad en tavling ar. En tavling ar inte halften sa jobbigt som ett tranings pass som sa manga hobby ryttare rider 1-2ggr/veckan. Visst undantag finns! Jag klankar inte ner pa nagon!!! Men varfor ska sa manga icke tavlings manniskor da klanka ner pa oss tavlingsryttare??

  Svara
 2. Anonymous

  Hästfolk är nog ett släkte för sig tror jag. Man ska inte glädjas över andras framgång. Jag köpte en oduglig (billig) travhäst som sällskap och skogsmulle häst till den ridhäst jag hade då. Det bar sig inte bättre än att den hästen blev riktigt duglig som travhäst. Fick då kommentarerna av ”ridhästfolket” där hadde ni tur att hitta den hästen och att den tidigare tränaren måste ha varit helt värdelös till att träna häst när vi fick den till start. När vi senare hittade en nervig ”billig” häst till så hade vi en himla tur yttligare en gång. Att vi lade ner 1 års tid på träning till vardera häst innan 1:a start tänkte de inte på det var bara ren tur. Lycka till med träning och tävlig med din vackra häst. Läser din blogg regelbundet fast jag slutat med ridhästar.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Nej, jag förstår inte heller varför vissa, som själva inte tävlar är så snabba till att klaga när andra, jag tex, välja ATT tävla.

  Kanske är det någon form av avundsjuka? Man skulle själv vilja tävla men gör det av olika anledningar inte och då ska ingen annan få göra det heller utan att det ska gnällas?

  Samma sak var det faktiskt för många år sedan då jag hade nycklar till stallet för att kunna rida tidigt på morgonen innan jobbet.

  Efter FLERA ÅR började några andra hästägare klaga på att jag ”störde hästarna” genom att komma ca 1 timme innan ordinarie personal och mina ”befogenheter” att ha nycklar togs bort.

  Jag är FULLSTÄNDIGT övertygad om att detta bottnade i ren illvilja/avundsjuka över att JAG hade orken att rida tidigt på morgonen och vara nöjd med detta. Det var inte så att någon annan VILLE rida på morgonen (det hade de också kunnat göra) men det var väl roligt att förstöra för mig.

  Snacket om att jag skulle ”störa” hästarna var fullkomligt grundlöst och utan några som helst sakliga argument, det var bara ren och skär elakhet som jag än idag har svårt att förstå (eller förlåta).

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Ja, var det inte ”lustigt” att ni kunde ha samma tur med 2 travare i rad :=)?

  Samma tur som jag hade/ har med mina hästar….

  Jag tror som sagt att sådana kommentarer bottnar i en eller flera faktorer i samverkan som tex

  a) avundsjuka
  b) eget dåligt självförtroende och därför en önskan att trycka ner andra
  c) egna misslyckanden
  d)ett innerst inne dåligt samvete för att man inte själv är lika ambitiös

  Jag är (TYVÄRR) absolut ingen naturbegåvning vad gäller ridning, tvärtom.

  Däremot har jag valt att köpa samarbetsvilliga och snälla hästar som jag sedan har lagt ner OERHÖRT mycket träningstid på, både i min ensamhet och för tränare.

  De veckor jag INTE tränat för instruktör de senaste 20 åren kan nästan räknas på ena handens fingrar och den tid jag lagt ner på mina hästar öht är ENORM.

  Jag är i stallet 2 gånger om dagen, 7 dagar i veckan, 50 veckor om året.

  Jag tycker nog att mina ”framgångar” med hästarna är värda att kallas för något mer än TUR….

  Kul att bloggen är till glädje, fortsätt gärna att kommentera!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>