Dagens träning

Bild på en chambon ur Höökskatalogen.

Under träningen idag kunde Birgitta (tränaren, inte jag) konstatera att Archie fortfarande har mycket svårare att flytta sig för höger skänkel, equiterapeutbehandlingarna (2) till trots. Nu är det väl osäkert om man får så snabb effekt av dom i vilket fall som helst men Birgitta tyckte absolut att jag måste prova något annat än att bara rida på som vanligt.

Eftersom Birgitta även skulle önska mer rörlighet genom HELA ryggen har hon gett mig i hemläxa att börja longera med chambon och att klättra med Archie.

Birgitta tyckte att jag skulle ta några dagar nu helt utan ridning och med bara longering och se om jag märker någon skillnad. Jag ska då inte heller bara longera ”runt, runt” utan försöka att flytta Archie sidvärts i båda varven.

Ödets ironi är att jag, då jag städade ett av mina stallskåp för bara några dagar sedan såg min gamla chambon som jag haft i ca 20 år men som jag inte använt sedan Décima var unghäst, dvs för ca 10 år sedan.
”Ja, vad ska jag ha den till….den kommer jag nog ALDRIG mer att använda” tänkte jag häromdagen.

Men Birgittas tanke är säkert inte fel och hur som helst så skadar det verkligen inte att använda sig av en chambon.

Och att klättra är ju också bra för ALLA hästar, inte bara för dom som behöver stärka rygg och bakkärra. Jag började så smått redan för några dagar sedan och ska göra det 1-2 gånger i veckan framöver är min tanke.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Jag har läst din blogg ett tag och kan inte låta bli att fundera över dina problem med den ena skänkelvikningen. Jag kan inte se att du har uppenbara problem med några andra rörelser. Hade din häst haft något fysiskt problem som gör att den inte kan/vill utföra skänkelvikningen åt ena hållet så borde han ha problem även i andra rörelser. T.ex så borde du ha problem att få honom att spåra på böjt spår, han borde vara märkbart ”sämre” i den ena galoppen m.m. Jag tvivlar inte på att han har en svagare sida (vilket alla hästar har) som gör att han har svårare att utföra vissa rörelser i ett varv, men att just skänkelvikningen i ena varvet är så uppenbart ”dålig” kan jag bara få till att det är ett ryttarfel (i kombination med att detta är hans svaga sida förstås). Jag tror att du sitter fel på honom i denna skänkelvikningen. Du tror att du ger honom hjälper för att flytta honom sidvärts men i själva verket så säger din kropp något helt annat till hästen. Flyttar du din tyngdpunkt så rubbar du hästens egna balans. Hästen vill alltid vara i balans och följer därför ryttarens tyngdpunkt för att hitta tillbaka till sin balans. All ridning går ut på detta med jämvikt och balans och hästen följer alltid ryttarens vikt. Rannsaka dig själv och din kropp när du rider för att kontrollera om du ger honom rätt signaler. Börja i skritt för att kontrollera att han följer din vikt när du ändrar tyngdpunkten. Utför din kropp en skänkelvikning så gör också hästen det. Tänk dig att du står på marken utan häst och du ska flytta dig sidvärts, då ändrar du din tyngdpunkt för att överhuvudtaget kunna röra dig åt sidan. Tänk likadant när du sitter till häst. Du flyttar inte hästen för skänkeln utan det är din kropp som flyttar sig och hästen följer med. Be din tränare kolla, hon ska ju kunna se hur du lägger din vikt. Lycka till!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Mycket bra synpunkter som jag väljer att svara på i ett separat inlägg; se inlägg med rubriken:
    ”Kommentar från en läsare angående mina skänkelvikningsproblem”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>