”Cityhäst” vs ”lantishäst”

Jag får ibland känslan av att vissa tror att ”cityhästar” (dvs de som står uppstallade i/ vid en storstad) är räddare/ mesigare än hästar som finns ”ute på landet”.
Fast frågan är vilka hästar som GENERELLT är mest orädda: ”city-hästar” eller ”lantishästar”?

Förvisso beror det väldigt mycket på ”helhets-miljön” men om jag ska hårddra och jämföra en häst som tex står på vår ridskola i Malmö och en häst som står ”in the middle of nowhere” långt ute på vischan så tror jag nog att våra hästar generellt är oräddare.

Varför? Tja…om man står i ett stall väldigt ödsligt och sällan och aldrig lämnar ”närområdet” (för att tex träna och tävla): VAD kan egentligen skrämma upp hästen efter ett tag? Inte mycket anser jag.

Vi som däremot står som jag, mer i stadsmiljö, måste konfronteras med långt mycket mer: mycket intensivare trafik av olika slag framför allt.
Jag brukar lite skämtsamt säga att kan man rida ut sin häst hos oss (på ridskolan) då kan man rida ut ÖVERALLT!

Efter gårdagens uteritt med Archie kunde jag konstatera att han måste kunna ridas på gator, cykelstigar, riskera att möta motorcyklar i full fart (med DET ljudet de åstadkommer), långtradare, lastbilar, cyklande ungar, barnvagnspromeneranade föräldrar, joggare, barn som har fotbollsträning, folk som rastar (ibland okopplade) hundar, tävlingscyklister som är ute och träningskör i långa rader, trav-ekipage som kör snabbjobb, galoppörer som gör detsamma, traktorer som harvar, gräsklippare som klipper gräs, häcksaxar som klipper häckar MED MERA MED MERA!

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Jag tror du har en poäng i att ”cityhästarna” utsätts för betydligt fler läskiga saker än de som bara knallar runt ute i buskarna. Vi gränsar till en golfbana och till en fotbollsplan och flera av hästarna tycker att golfare är otäcka, hur många gånger de än har sett dem. Men hästarna vänjer sig så småningom vilket jag tycker är bra!
  /Wilfa

  Svara
 2. Anonymous

  tycker inte alls att detta inlägget stämmer. alla saker du nämner som en ”cityhäst” kan utsättas för är något som förekommer överallt, har själv häst ute ”in the middle of nowhere” och påverkas DAGLIGEN av dessa lastbilar, motorcyklar, joggare, hundar, cyklister, m.m. så du kan få att låta som om de bara befinner sig inom cityområdena.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Du har rätt. Jag gjorde en grov generalisering, något skämtsamt.

  Så klart kan man stöta på ”vad som helst var som helst”. Ibland känns det bara så himla ”koncentrerat” just där jag har hästen. På en ritt på typ 5 minuter kan man uppleva allt det jag skrev om, både travare, galoppörer, tävlingscyklister och stora lastbilar. Det tror jag faktiskt inte hör till vanligheterna ÖVERALLT.

  Svara
 4. Anonymous

  tror att dom finns överallt, bara i större eller i mindre mängder men alla hästar påverkas av dom. utom möjligtvis travare och galoppörer, som inte befinner sig överallt.

  sen hade det varit roligt och se hur alla dessa ”city-hästar” hade reagerat till alla ”ovanliga” saker som absolut inte förekommer i stadsmiljön

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>