Veckan som gått

Kan man bli annat än fullständigt HÄNFÖRD när man ser en sådan här SÖTNOS?

Ehhh…JA!!!! När sötnosen vänder på sig och visar upp sin andra, långt ifrån fläckfria sida! Fy Archie!

Jag har haft semester hela förra veckan och det har varit oerhört skönt och avslappnande. Inte nog med att jag har sluppit att åka till jobbet, jag har sedan flytten till Yddinge även lyxen att få hästen utsläppt i hagen på morgonen vilket inneburit att jag, till skillnad från då Archie bor på ridskolan, inte behövt vara i stallet 06.30.

Under den gångna veckan har jag både mentalt och fysiskt förberett Archie för en kommande viloperiod, mentalt för egen del och fysisk för hans del genom att rida lite kortare och mindre krävande pass.

Annars rullar allting på mycket bra i sommarstallet. Det enda som saknas är mer gräs, torkan gör att det inte växer och jag undrar hur de hästar som är på bete kommer att klara sig. Kanske måste man, liksom förra året, stödfodra på tex ridskolehästarnas bete?

Det problemet behöver inte jag tänka på eftersom Archie kan äta ”hur mycket som helst” från det att han tas in från hagen vid 18-20-tiden och tills han släpps ut igen vid 8 nästkommande morgon.

Min plan (om man nu ska våga sig på att planera) är att låta Archie vila helt någon vecka samt att därefter rida lite mindre än vanligt under ytterligare någon vecka.

Jag har alltid föredragit flera kortare viloperioder framför en längre av olika skäl. Dels hinner hästarna inte tappa så mycket kondition och bli feta (om de går på bete) och dels så är det svårt att ge hästen en längre viloperiod utan att flytta den från ridskolan. Eftersom vår hagtillgång där är så begränsad (Archie och Birk går oftast inte ute mer än max 6 timmar/ dag) blir det långa dagar att bara stå i stallet och ”hänga” utan någon annan motion (våra hagar inbjuder inte till någon ”rastning” över huvud taget).

Visst skulle jag kunna passa på att ge Archie en lång vila nu när jag har ett så bra sommarstall men samtidigt så tycker JAG att sommaren är den bästa tiden att rida på och jag vill gärna utnyttja både min semester och de långa dagarna till att faktiskt RIDA.

Så det får bli en kortare vila nu och sedan minst en vila till omkring november/ december. Då finns inga tävlingar, det är mörkt och kallt och långt mindre inbjudande till ridning.

Tyvärr har ju hästar dessutom en benägenhet att SJÄLVA ”ordna” viloperioder pga hältor eller andra skador så det är inte heller alltid bara vila när hästägaren vill :=(.

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Oj, vad vi hästägare resonerar olika.. Min 5-åring ska nu få 5 veckors vila och återhämta sig både mentalt och fysiskt efter en vår där han utvecklats enormt. Att jag sedan inte kan tävla förrän i slutet av september, när han åter är i full kondition efter vilan, har för mig ingen betydelse. Huvudsaken är att min häst mår bra och får alla förutsättningar att förbli frisk och hållbar. Hästar som jag haft tidigare och som varit ”vuxna”, dvs från 7-års ålder har jag däremot låtit vila endast någon vecka på sommaren och så har de fått vila några veckor på vintern istället. Min personliga åsikt är att en 5-åring, som gått hela våren, behöver åtminstone 1 månads sammanhängande vila på sommaren.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Jag tror egentligen inte att vi resonera så himla olika men för mig är det oerhört viktigt att se till INDIVIDEN, inte till hur gammal en häst är.

  Och när man tittar på individen är det så himla många faktorer som man ”måste” ta under övervägande:
  hur hårt har man ridit innan vilan, hur länge sedan var det som hästen vilade senast, har hästen varit inne i någon växtperiod nyligen, hur utvecklad är den, har den verkat trött, vad har man för planer med hästen efter vilan osv osv.

  Hästar är ju precis som vi människor väldigt olika och det som för en häst ter sig enkelt och lätt är för en annan häst svårare och tar mer på krafterna.
  Hästar utvecklas också olika fort och i olika faser.

  Så jag tycker verkligen inte att det är fel att låta en 5 åring vila i minst 1 månad som i ditt exempel men inte heller att det är fel att ”bara” ge några veckors ”helvila” och några veckors lättare ridning som i mitt exempel.

  I just Archies fall bedömer jag att han ridits väldigt genomtänkt och utan att egentligen anstränga sig speciellt mycket under våren och även om han tävlat mycket så är han så pass oberörd av detta så att det är som ett enklare dressyrpass hemma för honom, i alla fall så vitt JAG kan bedöma (ibland hade man önskat lite talförmåga hos djuren). Vilodagarna har också varit många hela tiden, minst 2 i veckan.

  Jag vet att många hävdar att bete/ lång sommarvila är ett måste för alla unghästar men jag håller inte med.

  Heron gick inte på bete sedan han kom till mig i maj som 4 åring, helt enkelt därför att han tills dess knappt var riden = hade inte behov av att vila sig från NÅGOT.

  Décima gick på bete i 2 månader som 4 åring och i 1 månad som 5 åring, därefter hade hon aldrig mer sommarvila så länge jag ägde henne.

  Archie gick inte på bete när han kom till mig i juni som 3 åring av samma orsak som Heron dvs han var i princip inte riden mer än kanske 15 gånger i hela sitt liv och nästan inte alls månaderna innan mitt köp. Förra året, som 4 åring vilade han helt i 4 veckor, reds sedan i ca 10 dagar och slog därefter hoven så att han fick vila i ytterligare någon vecka (det var det där med OPLANERADE viloperioder som jag nämnde i inläggget :=(…suck)

  Man får helt enkelt försöka lita på sitt omdöme kring den egna hästen och som sagt; det som passar/ behövs för den ena hästen behöver inte passa för ALLA.

  Svara
 3. Anonymous

  Kan ändå inte hålla med i ditt resonemang angående att man ska se till individen. Jämför med skolbarn, ska de duktiga eleverna som inte behöver ägna lika mkt tid åt att plugga som de som har lite svårare för sig, inte få något sommarlov mer än någon vecka?? Hur många veckors semester har du i sommar? Varför vill du vara ledig från jobbet några veckor under sommaren? Eller jobbar du lite lugnare istället under ett par veckor och kallar det för semester? âr det bara arbetstagare som har haft det lite jobbigt och som kämpat på jobbet som gjort sig förtjänta av några veckors semester där de kan koppla bort allt vad jobb heter? Nej, tyvärr så köper jag inte ditt resonemang. Alla ”jobbande” individer behöver en sammanhängande vila på ett antal veckor under ett år. Sen kan denna vilan inträffa när som helst under året, men att få gå och beta och samtidigt få slippa allt vad arbete heter under några veckor på sommaren tror jag är oerhört värdefullt för en unghäst oavsett mognadsnivå, fysik, träningsintensitet och antal tävlingar. Visst, har hästen varit skadad och stått stilla under en stor del av året så kan jag självklart tänka mig att dra ner på sommarvilan.
  Min häst har också väldigt lätt för sig och han har själv visat när han varit mogen för nästa steg i utbildningen, jag har därför aldrig pressat eller tvingat honom till något. Han visar inga tecken på att vara trött, trots detta får han vila. Just detta att han har så lätt för sig gör att jag tror att han är än mer i behov av vila. Det är dessa hästar som vi lätt bara kör på med i tron att de inte blir ansträngda..

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Jag tycker att dina jämförelser haltar lite även om jag förstår vad du är ute efter.

  Att ge skolbarn olika långa sommarlov skulle inte gå att genomföra rent logistiskt. Likaså är många människors semester mycket svår att styra då den ibland kan sammanhänga med sådant som arbetstagaren inte kan påverka.

  Vår personal på ridskolan MÅSTE tex ta ut 4 veckors semester när lektionshästarna är på bete oavsett om de vill eller inte.

  Så klart är detta något som man accepterar då man väljer denna anställning men personligen hade jag haft oerhört svårt att finna mig i att vara så styrd. Jag vill ha semester när jag känner BEHOVET, inte när almanackan visar ett visst datum.

  Visst är det skönt att vara ledig och för egen del skulle jag absolut kunna tänka mig att vara det året om, om jag bara var ekonomiskt oberoende. Nu är jag inte det och då vill jag VÄLJA när jag ska vara ledig.

  Till skillnad från ditt resonemang har jag funnit att jag mår bäst av kortare semester och vissa veckor med bara halv-dagsjobb, på så vis känns det för MIG som att jag får MER ledighet.

  Så som sagt; egentligen vill jag inte jobba alls men om jag måste föredrar jag detta koncept.

  Vilket koncept Archie skulle föredra om HAN fick välja vet vi inte: helvila många veckor i sträck eller helvila färre veckor och sedan ”halvvila” ytterligare en tid.

  Säkerligen skulle även Archie HELST vilja vila året om, precis som sin ägare, tror inte att någon häst arbetar frivilligt och det gör inte jag heller trots att jag (fakiskt) har ett superbra arbete på ALLA vis.

  Annars håller jag med dig om att det är de hästar som har lätt för sig som riskerar att drivas på hårdast men jag hävdar än en gång att det är upp till den enskilde ryttarens OMDÖME att reglera ridning kontra vila så att detta inte sker.

  Ingen vila i världen hjälper om man både före och efter den rider hårt och ogenomtänkt, då fösvinner vilans nytta omgående och i det fallet tror jag absolut att man kan jämföra med arbetande människor.Har man ett mycket fysiskt och / eller psykiskt tungt arbete som man egentligen inte orkar med är vilan bara ett ytterst temporärt andningshål och ingenting som egentligen hjälper mer än för stunden.
  Man måste må bra och kunna fungera på topp i varje fall merparten av tiden då man jobbar.

  Och det är så jag vill att det ska vara med ridningen också: det ska ”alltid” kännas lätt och bra och det ska egentligen aldrig finnas behov av några längre viloperioder för att hästen är helt slutkörd. Håller man en jämn nivå hela året tror jag att den risken minimeras avsevärt.

  Åter igen gör jag en jämförelse mellan tex mig och vissa andra människor jag känner. De pratar om sin semester månader i förväg och ojar sig över hur slitna de är och hur skönt det ska bli att VILA. Själv blir jag glatt överraskad när det är dags för ledigheten; den är inget jag går och tänker på under tiden som jag känner trötthet och behov av att slippa arbetsplatsen. JAG TRIVS på jobbet och klarar detta LÄTT. Precis sådana förutsättningar tror jag att jag lyckats skapa åt mina hästar!

  Som redan nämnts vet vi inte vilka vilokoncept våra hästar hade föredragit utan där är det vi som hästägare som väljer åt hästen. Jag har gjort mitt val och du ditt.
  Vilket som är det rätta går nog aldrig att fastställa med 100%-ig säkerhet då det är så mycket annat (om inte annat ibland den rena SLUMPEN) som avgör vem som får den friskaste, bäst presterande och längst levande hästen :=)!

  Svara
 5. Anonymous

  Självklart så håller inte mitt resonemang rakt av i praktiken. Jag skrev det som en grov jämförelse. Trodde inte att det skulle behöva förtydligas… Âven om det var fullt genomförbart att barn kunde få olika långa sommarlov beroende på deras prestationer och utveckling under året så hade det aldrig accepterats. Ska en förälder till ett begåvat barn få bestämma att dennes barn endast får ett par veckors vila under sommaren och inte tillåtas att bara vara ett barn?
  Ang ditt resonemang kring vuxna hästars vila så håller jag med dig. Men som sagt, en unghäst som din som tävlats intensivt under hela våren, tycker JAG är förtjänt av en sammanhängande vila där han bara får vara häst. Jag har följt din blogg och trodde faktiskt att du skulle ge din häst en rejäl paus efter allt tävlande.. Men, vi människor är olika, och tur är väl det. Men med tanke på att du har en blogg där du berättar om din häst och din ridning och gärna tar emot kommentarer så får du räkna med att det kan komma in kommentarer som strider mot dina värderingar. Jag tror att många håller med mig, men självklart finns det säkert många som stödjer dig i ditt resonemang.

  Svara
 6. Anonymous

  Med tanke på att det är över 6000 besökare på sidan så måste det väl finnas fler som har åsikter och kommentarer? Hade varit intressant att höra vad andra har att säga om vila, sporrar och spö. Eller vad tycker du, Birgitta?

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Jag ÄR jättetacksam för kommentarer som kommer in (det är ju därför jag delvis skriver), hoppas att jag inte gett sken av något annat!

  För av avrunda diskussionen från min sida så har jag redan tidigare flera gånger nämnt att JAG inte ser Archies tävlande som något som fodrar särskild vila eftersom det enligt mig än mindre ansträngande än ett vanligt dressyrpass. Du verkar vara av en annan åsikt eftersom du på 2 ställen poängterar just TÄVLANDET.

  Hade jag haft en 5 åring som tränat och tävlat fälttävlan eller en hopphäst som tävlat på 1.20-nivå flera gånger under våren hade jag nog ansett behovet av vila som större men de förhållandevis enkla och korta dressyrpass vi genomför både när vi tävlar och tränar kan jag inte se som speciellt ansträngande, inte för just MIN häst i alla fall.

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Ja, det hade onekligen varit intressant att läsa vad ännu fler anser om ”vila, sporrar och spö” (jag kan bara spekulera i varför just dessa 3 termer valts).

  Att sidan haft över 6000 läsningar betyder tyvärr inte att det är 6000olika personer som läst, snittet ligger på 33 läsare om dagen.

  ÄNNU roligare hade det varit om ALLA som skrev synpunkter och frågor hade valt att ta av sig anonymitetens skyddskåpa; av flera olika skäl.

  Som det är nu vet man inte om ”Anonym” är en och samma person som skriver flera gånger om eller om det är 5 olika ”Anonym” som döljer sig bakom texterna.

  Sedan har jag alltid varit väldigt nyfiken av mig överlag och hade tyckt att det var roligt att veta lite bakgrundsfakta till vem som skriver.

  Hur gammal skribenten är, vilken nivå den själv rider på, vilka resultat som uppnåtts, vad för slags häst skribenten rider på osv hade varit kul att läsa.

  Svara
 9. =)

  Jag måste bara säga att jag helt är inne på din linje Birgitta, det är bättre med en kort helvila och sedan några veckors halv. Då minska man skaderisken, och framför allt, man slipper all onädig extra energi! (förhoppningsvis). Som faktisk också kan bli till en skaderisk.

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Usch ja, prata inte ens om skaderisken!

  Jag är såååå tacksam över att Archie och Birk kommer så bra överens och att jag och Birks ägare gör detsamma och tycker likadant.

  Ett absolut KRAV då vi flyttade ut till sommarstallet var att våra hästar skulle få en egen hage.

  Både Archie och Birk är supersnälla mot andra hästar men jag har tyvärr sett hur Archie beter sig mot ALLA hästar (minst 6 olika sedan jag köpte honom) som han har gått ute med. Han nosar dom oupphörligen i baken och ALLA utom Birk har sparkat argt efter honom utan att han (tyvärr….snacka om korkad) har gett upp.

  Så skaderisken om jag skulle släppa ihop Archie med andra hästar bedömer jag som tämligen stor eller i vart fall långt större än nu när han har sin tåligen vän som enda sällskap.

  Jag ska villigt erkänna att det hade vållat mig stort huvudbry om Birks ägare INTE hade velat flytta över sommaren och jag kan inte självklart säga att JAG hade gjort det oavsett.

  Sedan är jag väl medveten om att jag kanske är pjoskig i överkant men alla är vi olika och jag vill kunna må bra utan en klump i magen av oro för vad som kan hända (det har jag haft tillräckligt ofta under mina mer än 20 år som hästgägare ändå).

  Svara
 11. Hille

  Finns det någon forskning som stöder att friska, hyfsat vuxna och inte alltför hårt arbetande hästar behöver vila övht? I min värld ska ridningen BYGGA UPP och stärka hästen, inte bryta ned eller anstränga alltför mycket så det gäller snarare att lägga arbetet på rätt nivå än att vila helt i perioder. Detta gäller alltså dressyr, hoppning/fälttävlan kan jag ingenting om. En häst som går fritt på STORA varierade, kuperade ytor många timmar varje dag behöver väl inte träning lika mycket som de som står i små rutor till hagar, men ändå.

  För hästen som står i en liten eller lerig hage måste det ju i mina ögon vara mycket bättre att aktiveras fysiskt med ridning/longering på bra underlag än att bara stå still i en box och ”stelna till” och samla överskottsenergi.

  Enda gången jag skulle låta en häst helvila från arbetet för DESS skull är i en extrem växtperiod eller om hästen fysiskt/psykiskt verkar trött eller har någon skada. Men då tror jag ändå den skulle uppskatta exempelvis skogspromenader för hand istället för att stå i box eller lerig hage.

  Mina hästar verkar må bättre ju mer de arbetas (på sin egen nivår givetvis, för min halvpensionär innebär det lite arbete vid hand, en lugn uteritt eller ett kort dressyrpass i skritt och lugn trav med låga krav), och att när de inte arbetas särskilt mycket så är det sällan för deras skull, utan för att jag inte har möjlighet/ork till det.

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Tack för ett mycket intressant inlägg Hille som faktiskt belyser det jag själv funderat mycket på den sista tiden, med tanke på andra inlägg/ kommentarer jag fått.

  När jag skrev att jag skulle ge Archie en kortare vila var detta INITIALT inget konstigt för mig; så har jag gjort med tidigare hästar (såväl unga som vuxna) och det har aldrig varit några problem.

  När jag sedan fick flera kommentarer (från ”Anonym”) var det naturligt att tänka ”en vända till”: är jag verkligen så dum och inte ger hästen helvila i många veckor, finns risk att jag ”förstör” något genom mitt upplägg osv?

  Risken då man gör ”som man alltid har gjort” utan att reflektera är att man missar förbättringar men jag kan, efter att verkligen ha rannsakat mig själv, inte se att mina tankar/ upplägg är fel.

  Jag har flera gånger varit inne på att vi hästägare FÖRMÄNSKLIGAR våra hästar.

  Jag, som är extremt frusen tex, måste aktivt tänka på att hästar inte känner samma köld för att inte vaddera in hela Archie från topp till tå. Bara ett exempel.

  Då vi människor vill ge hästen en längre viloperiod tror jag att det i MÅNGA fall handlar om

  1. Förmänskligande= människan tycker att det är skönt att ha sommarlov eller 5 veckors semester så då ”måste” hästen tycka detsamma och BEHÖVA detsamma (lite det resonemanget tycker jag att ”Anonym” var inne på).

  2. Ren bekvämlighet på ett eller annat sätt för människan= bete/ längre vila ger människan möjlighet att SJÄLV vila sig. På sommaren möjliggörs andra prioriteringar (utlandssemester, umgänge med släkt och vänner osv) och pengar kan sparas genom att man slipper uppstallningskostnader (om hästen går på bete och bara äter gräs) och på vintern kan det var svårt att ens för den mest välmotiverade ryttare att dagligen studsa upp och längta efter ridning i snö, kyla och på istäckta underlag. Ibland är det dessutom så (beroende på var man har hästen) att det helt enkelt inte GÅR att rida pga väderleken/ underlaget.

  Jag tycker redan att jag i tigigare kommentarer/ svar till ”Anonym” varit inne på att en sund häst inte ska behöva en längre vila annat än i de fall du Hille anger (växtperiod, verkar trött, har någon skada).

  Jag försöker att rida så genomtänkt att hästen aldrig ska tröttas varken mentalt eller fysiskt, ja mer än i ytterst korta sekvenser ibland.

  Eftersom jag själv tävlar intensivt har jag märkt att många sätter likhetstecken mellan tävling och ANSTRÄNGNING, både fysisk och psykisk. Jag vet inte hur många gånger jag behövt säga (och skriva) att det tävlande JAG ”utsätter” tex Archie för inte på något sätt anstränger honom mer än ett vanligt dressyrpass, snarare tvärtom.

  Om man säger att man åker och TRÄNAR varje vecka är det ingen som tycker att detta är varken konstigt eller fel på något vis (tvärtom) men skulle man säga att man tävlar varje vecka; ja då tycker ofta samma personer att det är såååå märkligt (och mer eller mindre underförstått ”synd om hästen”). Nu tävlar jag förvisso inte varje vecka men tillräckligt ofta för att höra dessa ojande kommentarer (alltid från folk som inte själva tävlar eller gör detta sporadiskt).

  Du nämner också skillnaden mellan stora hagar och lång hagvistelse kontra små, ibland leriga hagar Hille.

  Även detta en klok synpunkt anser jag och något jag själv reflekterat över.

  Jag har sett hur hästar, framför allt i flock kan bete sig i en stor gräshage. Det förekommer ganska mycket ”motion”; dessa hästar står långt ifrån stilla från utsläpp till intag och får ibland säkert lika mycket naturlig träning som om någon hade suttit på deras rygg i 1 timme eller så.

  Den hage som Archie och Birk går i 10 månader om året inbjuder inte till någon direkt rörelse öht. Visst tar även våra hästar sig en liten skritt-trav tom galopp-runda IBLAND men jag skulle uppskatta att de står stilla säkert 90 % av tiden och skrittar kanske 7 % av övrig tid= NOLL motion.

  Till och med nu, då de går ute i en mega-hage och är ute ca 10 timmar/ dag verkar de mest stå stilla.

  Nu vill jag verkligen inte påstå att jag skulle ÖNSKA en mer ”springande” tillvaro för våra hästar; det är (enligt flera veterinärer och jag håller med) när hästar rör sig ”okontrollerat” (dvs när vi inte sitter på eller håller i tömmar/ linor) som de flesta SKADOR sker. Så för min del får hästarna gärna hålla sig till skritt i hagen eftersom jag inte använde hagen som ett motionsredskap utan som en viloplats där hästen har möjlighet att umgås med en artfrände.

  Ärligt talat skulle jag AVBRYTA Archies kompanjonskap med Birk om jag märkte alltför mycket ruschande och ”härjande” i hagen, just pga skaderisken.

  Det är, som tidigare nämnts, verkligen synd att hästar inte kan prata och säga hur de upplever saker och ting.

  Om jag skulle välja att förmänskliga Archie skulle JAG, utifrån hur jag själv fungerar, säga att det borde bli långtråkigt att bara gå i en hage och äta gräs för att sedan tas in och stå och glo i boxen i 14 timmar (nuvarande stall är litet och ingen mer än mannen som fodrar är där efter intag = ingen ”action” för hästarna att studera).

  Men som sagt; vi människor vet inte vad hästar tänker och kan bara försöka att göra det vi finner bäst vilket jag också tycker att jag har försökt att göra utifrån MINA förutsättningar (dvs med hänsyn till nuvarande stall, vårt ordinarie stall, Birks ägares önskemål osv osv). Det är ju oftast så i livet att det finns mer än en sak att ta hänsyn till och man kan inte alltid göra så som man vill eller önskar till 100 %.

  En kortare vila, tycker jag mig ha märkt, är att hästen får möjlighet att smälta tidigare arbete/ krav, och ofta då man sätter igång hästen igen märker man att vissa ”poletter har ramlat ner”.

  OM hästen har någon lite ansträngning på G så kan den kortare vilan göra att detta går tillbaka.

  Annars vidhåller jag det som även du Hille är inne på: längre viloperioder behövs inte för en frisk häst!

  Svara
 13. Fido

  Det är jag som är den anonyma som skrivit kommentarer angående vila/inte vila. Jag trodde att man var tvungen att skapa ett konto för att kunna kommentera med namn. Hade missat att det fanns ett alternativ med Namn/URL som var lika enkelt att använda som anonym.

  Jag vill bara fråga dig, Birgitta, som har din häst uppstallad så nära ATG-kliniken i Malmö. Är det till denna klinik du vänder dig vid ev. behov av veterinärvård? Anledningen att jag frågar är att i sådana fall borde det ligga nära till hands för dig att läsa Charlie Lindbergs och Ingrid Anderssons bok Unghästar. Jag förmodar att Charlie fortfarande jobbar på den ATG-kliniken?
  Denna boken tycker jag är alldeles utmärkt skriven där kapitlen är uppdelade efter hästens ålder. Den visar lämpligt tränings- och utbildningsupplägg från föl till vuxen häst oavsett gren. Jag går inte in på detaljer som står i boken men som exempel kan jag ta ett par avsnitt som författarna skrivit om just det året då hästen är 4-5 år, vilket är det år som våra hästar just har passerat.
  Författarna skriver om att man bör pricka in formtopparna. Man tränar hästen för att toppa den inför vissa tillfällen som tävling, kvalitetsbedömning eller bruksprov. Efter utförd prestation får hästen en återhämtningsperiod i form av skritt på lång tygel under några dagar. Antalet dagar beror förstås på vad hästen ”utsatts” för. Detta innebär att man planerar in några tävlingar under säsongen där man ”toppar” sin häst och sedan låter den återhämta sig i form av skrittpromenader efter varje tävlingsstart. Om det sedan rör sig om dressyrtävling i lätt klass på lokal tävling där den FYSISKA ansträngningen inte är större än ett vanligt dressyrpass har för hästen ingen betydelse. Det är den MENTALA biten som tar på hästen. Jag citerar direkt från boken ”En sådan uppladdning underlättar för hästen att vara på topp när det behövs, och det är särskilt viktigt för unghästar där ovanan vid att resa och komma ut i nya miljöer blir en ytterligare påfrestning.” Nu verkar din häst inte bli uppstressad av nya miljöer men trots detta så borde han bli mentalt trött efter en tävling.
  Att åka med hästen och TRÄNA en gång i veckan ser inte jag som likvärdigt med en tävling. Träningen är på samma ställe i samma miljö. En tävling innebär ny miljö och en betydligt ”livligare” omgivning i form av mkt människor och hästar.
  Jag vill betona att det absolut inte handlar om att förmänskliga hästen genom att låta en yngre häst vila en sammanhängande period! För att återgå till boken så skrivs där att under vintern då hästen är 4,5 år så är det lämpligt att låta hästen varva ner några veckor. Man ska då låta hästen vara ute så mkt som möjligt och rida långa skrittpromenader på lång tygel en-två gånger per vecka. Dvs hästen vilar från allt arbete under några veckor men får ändå stimulans genom skrittpromenader. Om sommaren när hästen är 5 år skriver författarna att; ”Detta blir hästens första riktiga tävlingssäsong med deltagande i kvalificeringsklasser till olika årgångstävlingar. Välj tävlingar med omsorg och försök att hitta tävlingsplatser där framridningen kan ske i lugn och ro. Stegra svårighetsgraden successivt. Låt hästen gå på bete någon månad efter ev. finaler.” Nu har det ju inte varit aktuellt för din del att försöka kvala till Falsterbo med sikte på final där men kraven på din häst är och har ju varit detsamma som för de hästar som under vår och sommar har kvalats till Falsterbo.
  Jag har under året ”följt” några av de ekipage som kvalat till 5-års i Falsterbo och de har varit ute på endast ca 4-5 tävlingar mellan januari och juni. Jag förmodar att de i stora drag planerar träning och tävling enl ovanstående. Jag vill också tro att dessa hästar får en välförtjänt vila på ett antal veckor efter Falsterbo (självklart finns också här undantag där ryttaren bara kör på med sin häst). Nu är ju ett deltagande i Falsterbo självklart en betydligt större påfrestning för hästen än vad en start i en lokal dressyrtävling är men vägen dit har inte varit mer påfrestande för dessa hästar än vad tävlingssäsongen för din häst har varit. Och det är ju inte bara de hästar som lyckats kvala till Falsterbo som är i behov av 1 månads bete..
  Jag håller med hille angående att det inte är så roligt för en häst att gå i en lerig hage utan något att göra, men trots detta så är hästen i behov av återhämtningsperioder, och som alternativ till att låta den vila helt så är ju skrittpromenader på LÅNG tygel ett utmärkt alternativ.
  Jag förmodar att mitt inlägg kommer att misstolkas och vändas och vridas på för att hitta fallgropar i mitt resonemang. Men jag vill att du ska förstå hur jag resonerar. Oavsett hur hästen är som individ så är den i behov av ordentliga återhämtningsperioder utan något som helst krav på arbete. Är du rädd att din häst ska tappa för mkt under en vila så skritta honom, dock utan att han ska behöva gå i form överhuvudtaget.

  Svara
 14. Birgittas hästsida

  Jäkla internet! Hade precis författat ett jättelångt svar som bara försvann i cyberrymden! Suck!

  Jag vill börja med att bekräfta att Archie, som du så riktigt påpekar bor mer eller mindre granne med ATG-kliniken som jag trots det korta avståndet (5 minuters gångväg) undviker av olika skäl, det främsta varande att jag anser att endast det bästa är gott nog för mina hästar.

  Av den anledningen har jag ibland kört uppemot 15 mil för att få bättre kompetens och/ eller medicinsk utrustning än den ATG kunnat tillhandahålla.

  Vad gäller CL har jag haft honom som veterinär i ”forntiden” men jag tror inte att han arbetar kvar på ATG (jag kan ha fel).

  Hur osm helst har jag läst flera kloka alster av honom, framför allt då han skrivit för tidningen Ridsport.

  Den bok du refererar till (kan hända att jag läst den för många år sedan) har jag inga som helst skäl att ”döma ut” men vill ändå åter tjata om det här med att man inte kan dra alla hästar över en kam.

  Att man skulle ”formtoppa” en häst som tävlar LC-LB dressyr tex finner jag rent ut sagt skrattretande om uttrycket ursäktas, i alla fall om vi talar om hästar som haft så lätt för sig som min. Dessa klasser skulle Archie kunna tävla i sömnen och vi lämnade ju också LC-stadiet tidigt i våras efter att Archie både hade vunnit och placerat sig högt på denna nivå flera gånger (utan att vara det minsta formtoppad, ha ha).

  Sedan tror jag att man måste se till VARFÖR man tävlar och i vilket syfte.

  Om man tex har tagit emot en häst för utbildning och i syfte att kvala till tex Breeders så tror jag att man arbetar mer kortsiktigt, tuffare och kanske inte har råd att ”slösa tid” på mer omväxlande och lugnare träning. Då är målet att kvala så bra som möjligt för att därefter lämna tillbaka hästen till ägaren och/ eller kanske sälja hästen för så mycket pengar som möjligt.

  Själv har jag inte dessa ambitioner och har därför också valt att hålla en lägre profil när jag valt tävlingar. För mig är tävlandet en ROLIG OMVÄXLING och inget på liv och död där Archie måste prestera på gränsen till sin förmåga.

  Du skriver att Archie ”borde bli mentalt trött efter tävling” (ditt citat) men jag måste vara helt ärlig och säga att jag hitills inte funnit minsta tecken på detta.

  Så klart vet jag väl och har även sett hur PSYKISKT påfrestande det kan vara för hästar att tävla, oavsett ålder och nivå men i just Archie fall är det alltså inte så. Detta ”måste” väl till största del bero på han kynne och läggning men kanske också på det upplägg jag har inför varje tävling.

  Om du har läst mina tävlingsreferat vet du att jag oftast åker till tävlingar som ligger ”nästgårds”, dvs det tar kanske 20-40 minuter att köra dit. Sedan åker jag nästan alltid hem direkt efter avslutad ritt oavsett om jag tror att jag ska få pris eller ej och Archie har hittills (på 18 placeringar) ALDRIG varit närvarande vid en prisutdelning.

  Så det som utspelar sig från det att vi lastar och kör iväg tills att vi kommer hem igen uppfattar jag att Archie tar som något fullständigt naturligt och inget som på några vis anstränger honom extra, varken mentalt eller fysiskt.

  Nåja, nog tjatat om detta.

  Avslutningsvis vill jag säga att jag inte är det minsta orolig att Archie ska ”tappa” något under vilan, det är absolut inte därför hans HEL-vila bara blir 2-3 veckor medan din hästs blir 5 veckor. Nu tror jag faktiskt inte att det gör någon större skillnad åt något håll om man väljer att vila hästen i 2 eller 5 veckor men JAG vill som sagt utnyttja sommaren till att rida (och även tävla) på.

  Svara
 15. Fido

  Ok, end of discussion känner jag.. Jag förstår delvis hur du tänker men jag tror att vi har olika mål med våra hästar och vår ridning. Min ambition är att ta upp min häst till svår dressyr, inte att åka runt på ett otal lokala tävlingar och plocka placeringar. Lycka till i fortsättningen!

  För övrigt står det i ditt inlägg ”Veckan som gått” att: ”Min plan (om man nu ska våga sig på att planera) är att låta Archie vila helt någon vecka samt att därefter rida lite mindre än vanligt under ytterligare någon vecka.” Nu skriver du att din häst ska HEL-vila i 2-3 veckor.. Helt plötsligt får han sin välförtjänta sammanhängande vila 😉

  Svara
 16. Birgittas hästsida

  Hi hi…ja, i år är väl målet att ”åka runt på ett otal lokala tävlingar och plocka placeringar” (ditt citat), just för att göra tävlandet till något så odramatiskt, lätt och positivt som möjligt.

  Tids nog vässar jag kraven men det brådskar inte.

  Förhoppningsvis når även Archie svår dressyr, det är slutmålet i alla fall, sedan får man se hur långt man kommer.

  Sedan blir jag förbryllad????

  Du skriver något om att ”helt plötsligt får han sin välförtjänta sammanhängande vila”.

  Ja, eftersom jag skrivit att hästen ska vila helt i NÅGON vecka så är det för mig detsamma som att hästen ska vila HELT i 2-3 veckor. Hade jag menat EN vecka hade jag skrivit just EN, någon är för mig fler än en. Vad innebär ”någon vecka” för dig?

  Har du läst fel, missförstått mig från början eller är det jag som missförstår dig?

  För det har inte varit tal om något annat än att Archie skulle vila helt i minst 2 veckor och det var det jag avsåg/ menade när jag använde uttrycket ”någon vecka”.

  Förklara gärna!

  Upps!!!! Frågade precis min man hur han tolkar orden ”någon vecka” och han tolkade detta som = 1 vecka. Där ser man! My mistake!!!!

  Svara
 17. Fido

  Ja, ”någon vecka” kan inte betyda något annat än en vecka om det ska vara korrekt svenska. Annars hade det varit några veckor om det var fler än en vecka ;-). Känns som att hela den här diskussionen ang din hästs vila helt plötsligt blev helt onödig 🙂

  Svara
 18. Birgittas hästsida

  NU SKÄMS jag :=)!

  Ska jag skylla på min invandrarbakgrund? För inte kan väl jag som alltid haft 5:a i svenska skriva så fel :=)?

  Allvarligt talat har ”någon vecka” för mig alltid inneburit mer än 1 vecka men inte fler än 2-3 liksom ”någon dag” (tex: jag ska vara bortrest någon dag) betytt fler än 1 dagar osv.

  Nåja…ingen är felfri..inte ens jag, ha ha!

  Och imorgon åker jag till Mallorca vilket varit planerat sedan månader så någon ”efterkonstruktion” vad gäller Archies vila är det verkligen inte om någon mot förmodan skulle tro det :=)! VILAN FORTSÄTTER!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>