Måste hästar gå på bete och VILA?

Efter några kommentarer kring gårdagens inlägg om att Archie har en kortare viloperiod nu började jag fundera på det här med vila/ bete överhuvudtaget.

Jag har i ”alla” år hävdat att bete är mer till för hästägaren än för hästen, i alla fall om vi med bete menar ENDAST bete, dvs ingen ridning och med hästen avser en individ som inte är att betrakta som en unghäst.

Jag tror helt enkelt att vissa hästägare tycker att det är skönt att slippa ridning med allt vad det innebär (mockning, persedelvård mm) när de är lediga, solen skiner och man vill ägna dagarna åt att umgås med familjen, resa bort eller bara VILA. Inte att förglömma blir det också för många långt billigare att ha hästen på bete än uppstallad.

Och inget fel i det! Har man tillgång till ett bra bete så tror jag att hästen mår hur bra som helst av att gå och slå dank ett tag men det som känns lite fjantigt är när hästägarna säger att hästen BEHÖVER sin vila. Det känns lite som att dessa hästägare inte vill stå för att det är de som vill SLIPPA rida utan skyller på att hästen ”måste” vara ledig och ha semester precis som vi människor (ännu ett förmänskligande av våra fyrfotingar).

Vuxna hästar som rids av ”normalryttare” (dvs tränas relativt ”lätt”) anser jag inte har något behov av 2-3 månaders konstant gräsätande utan någon motion.

Jag har också sett flera exempel på hur det blir när sådana hästar kommer hem från sin långa ledighet. Hästen är ibland smällfet och det tar en evighet att banta bort allt överflödigt hull. Pga hästens omfång kan man inte heller börja rida ordentligt förrän efter flera veckor så vilan man gav hästen på betet blir oftast vädligt lång om man även lägger till tiden för igångsättning och bantning.

Nu tycker jag inte att det är så många som låter de vuxna hästarna vila så länge, de flesta väljer antingen en kortare vila (max 1 månad) eller så rider de under tiden hästen går på bete.
I vårt stall blir det i alla fall allt mer ovanligt att vuxna hästar släpps på bete och en del väljer till och med att rida hela sommaren utan någon vila alls.

Vad gäller den unga hästens behov av vila är saken givetvis en annan vilket jag också tycker framgår av mina svar till kommentarerna kring gårdagens inlägg.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>