Fler sätt att spara TID (och ibland pengar) på!

Några dagar efter att jag svarat en läsare på frågan hur man får tiden att räcka till både ”hästeri” och övrigt liv kom jag på att jag använder mig av fler knep än att vara snabb och effektiv I STALLET.

1. Jag äter ofta frukost på väg till jobbet, dvs i bilen. Under den tid det tar mig att köra från stallet till jobbet eller från hemmet till jobbet hinner jag äta mina färdigbredda mackor.

Jag kör automatare så det är inga problem att köra och äta samtidigt (det var det förvisso inte heller när jag även hade en växelspak att hålla reda på).

Inte nog med att jag sparar tid; jag tycker att det är urtråkigt att köra bil så allt som livar upp (som att ÄTA :=)) körningen är ett plus!

2. Jag har en lättskött frisyr som inte kräver föning, olika hårvårdsprodukter och täta besök hos frisören. Bara att tvätta och låta självtorka.

3. Jag använder till vardags i princip ingen make-up mer än mascara.

4. Jag använder mig av duschen i stallet för att duscha och tvätta håret. Jag har alltid med mig mina jobbkläder (förvaras i ett omklädningsskåp) och kan således komma till jobbet nyduschad och ombytt utan att behöva åka hem om efter ett svettigt ridpass.

5. Jag handlar bara mat 1 gång i veckan och köper då ALLT som vi kan tänkas behöva i matväg för 1 vecka framåt. Alltså behöver jag inte ägna onödig tid till att springa i affärer.

6. Av samma anledning (att slippa springa i affärer) gör jag det mesta av mina övriga inköp (hygienartiklar, kläder, saker till hästen och hemmet) vid 2-3 Ullareds-resor/ år. Så klart kan det hända att jag ”måste” köpa något mellan mina shoppingresor men det är främst hästgrejer som går sönder/ har slitits ut eller lite påfyllning i min egen garderob. Men det mesta till hemmet, förutom mat, köper jag i sådan mängd att jag alltid har ett lager att ta av hemma.

7. Jag betalar alla räkningar som går via autogiro och slipper således hålla reda på förfallodagar och om jag har betalat en räkning eller inte. Mycket praktiskt och på det viset sköter sig räkningarna själv.

8. Jag har valt ett stall som ligger mellan mitt hem och mitt arbete = ingen onödig resväg/ omväg som tar tid och givetvis även en besparing vad gäller bensinkostnaden.

9. Jag läser oerhört mycket men köper aldrig böcker i affärer. I stället handlar jag via Internet eller beställer bibilioteksböcker via nätet. Bara att åka och hämta när det blivit min tur att låna = jättesmidigt och helt gratis dessutom. Jag har givetvis valt att hämta böckerna på ett bibliotek på väg hem från jobb och stall :=).

10. När jag lagar mat (endast på helgerna) gör jag ”stor-kok” som jag sedan fryser in/ har i kylen och äter på lunchrasterna på jobbet. Jag lägger således ingen tid på att laga mat på vardagarna vilket man inte kan ge avkall på om man har barn men som går utmärkt då man bara har sig själv att tänka på (min man äter alltid ute på lunchen och på kvällarna äter vi fil, smörgåsar och dylikt).

Ja, det var mina tids-sparar-tips, kanske har någon fler?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Paula

  Jag tycker det låter som ett fruktansvärt stressigt liv? Låter väldigt effektivt, men jag hade nog inte orkat ha det så, år efter år. Men detta är väl skilladen mellan ni tävlingsryttare och vi ”familjeryttare” som rider ganska sporadiskt och bara tävlar någon gång då och då :).

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Mitt liv hade nog varit tusen gånger mer stressigt om jag INTE hade organiserat det så som jag gjort.

  Jag älskar struktur, ordning och reda och det förutsägbara så mig passar det att ha olika rutiner för min vardag.

  Fast du har delvis rätt i att jag sressar EN DEL av dagen för att i gengäld kunna slappa desto mer efter typ 18.00. DÅ ligger jag i 90 % av fallen i min soffa och läser, tittar på tv eller ”vilar ögonen (läs: sover). Alla övriga aktiviteter är bannlysta :=).

  Svara
 3. Minstral

  Jag har barn men vi äter faktiskt nästan aldrig lagad mat på kvällarna. Vet många barnfamiljer där det stressigt slängs ihop halvfabrikatsmat på kvällen, eller äter annan onödig snabbmat. Jag dukar fram fil, flingor, bröd, grönsaker och frukt till kvällsmat och jag tror faktiskt att Lina får i sig ett nyttigare mål än många andra barn. Givetvis kollar jag vad dom haft för mat i skolan och hur mycket hon ätit. Har hon inte ätit bra i skolan blir det lagad mat på kvällen.

  Ett bra sätt att spara tid i stallet är att ha bädd, jag lägger in en bädd med torv, spån och halm. Plockar ut bajshögarna och lägger in ny halm vid behov. Bädden vara några månader och under tiden man har den sparar man enormt mycket tid. Brukar dessutom strö in extra mycket halm när jag har gott om tid så behöver jag inte strö på några dagar.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Hej Minstral!

  Jag ser inte heller någon anledning (krav) att äta 2 lagade mål om dagen.

  Tycker du gör helt rätt som först kollar av vad din dotter ätit i skolan eftersom många barn tyvärr slarvar med skolmaten av olika anledningar (själv ÄLSKADE jag skolmaten och var således ”mat-tanternas” favorit som alltid stacks till lite extra godsaker).

  Fram tills jag var ca 30 åt jag enorma mängder mat, mycket onyttig dessutom, men var ändå smal och med fin figur. Tyvärr är det inte längre så, jag måste numera tänka på både hur mycket och VAD jag äter för att bibehålla formen. Detta (min koll på maten) har också gjort att jag nu ger lite extra akt på vad ANDRA äter och jag blir många gånger förfärad över hur mycket onyttig skräpmat som slinker ner i folks gap.

  Att vuxna människor medvetet eller omedvetet förstör sin hälsa och kropp får ju vara upp till var och en men att se hur fetma grundläggs så himla tidigt hos barn genom utfodring av diverse onyttigheter gör mig beklämd.

  Vad gäller att ha bädd för att spara tid vet jag att det är en allmänt vedertagen metod för att inte bara spara tid utan även strö samt att hålla en del kalla stall varmare på vintern.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>