FÅNG!

Om dåligt samvete kan fräta sönder en människa lär ni inte kunna läsa så många fler inlägg på min blogg; då kommer jag snart att vara ett minne blott………

Som jag redan berättat har jag varit oerhört bekymrad för Archie och hans stapplande gång sedan förra veckan.

Jag har inte märkt någon förbättring allt eftersom dagarna har gått, inte heller har 5 dagars Metacam-medicinering gett något effekt vad jag kunnat se.

För någon dag sedan började jag som ”lök på laxen” tycka att Archie verkade ovillig att gå på hårt underlag, han gjorde allt för att gå där det fanns minsta gräs/grus i stället för på asfalt.

Som ni kanske minns var den urspungliga rekommendationen från veterinären att ta långa promenader tills veterinärbesöket nu på torsdag. Detta eftersom Archie verkade ”komma igång” efter en stunds gående.

Efter mitt eget konstaterande att hästen verkade ömma för hårt underlag började jag känna oro över att jag överhuvud taget gick med honom.

Tänk om detta var helt fel?

Igår satt jag och räknade timmarna tills det skulle bli torsdag då jag fick ett telefonsamtal från veterinären som meddelade att han tyvärr blivit sjuk och att han därför var tvungen att skjuta på besöket en hel vecka, dvs tills torsdag 4 december!!!!!!!!

Jag blev helt förtvivlad och ringde i desperation till vår intill-liggande ATG-klinik i en vag förhoppning att de kunde ta emot oss tidigare.

Då jag ringt till denna klinik förut har jag alltid fått vänta 2-3 veckor på en besökstid men nu har man tydligen gjort genomgripande förändringar/förbättringar (står till och med om det på deras hemsida) och erbjuder oftast tider med mycket kort varsel.

Och otroligt nog fick jag en besökstid redan i morse 08.00!!!!!!

Jag har genom åren upplevt att ju mer man tror att något ska bli på ett visst sätt desto större är sannolikheten för att det blir precis tvärtom. Typ…

Och nu var min oro att veterinären (en för mig okänd dansk kvinna) inte skulle kunna diagnosticera Archie. Tänk om jag skulle vara lika frågande när jag gick därifrån som när jag kom dit???

Du milde tid vad jag bedrog mig!!!!!!!!!!!

Det tog veterinären ganska exakt 1 minut att ställa diagnosen FÅNG!!!!!!!!!!!

Eftersom min vän Ann hade nämnt denna möjlighet i förbifarten har jag själv tänkt tanken men avvisat den då jag inte tyckte att hästen var speciellt varm i hovarna och inte ömmade alls vid hovkratsning/hammarbankning osv.

Min djävla idiot!!!!!!!

Hade jag haft bättre kunskaper hade min stackars häst

a) sluppit vänta i många dagar på rätt medicin
b) sluppit GÅ, något som man verkligen avråder ifrån vid fång

Veterinären tyckte att Archie hade en tydlig puls i båda frambenen samt att han var varm i hovarna. Hans sätt att gå indikerade också fång.

Veterinären tyckte dessutom att Archie var fet och hade den typiska ”fånghalsen”- en späckig ”hingsthals” som den fåfänga idioten Birgitta tyckte var så snygg….suck….

Veterinären tror att det är någon form av överutfodring som utlöst fången (för mycket havre eller havre+ ensilage), att det skulle bero på gräsätning kan vi ju hur som helst utesluta!

Hovbenen är röntgade och ser tack och lov helt oskadda ut.

Dock betonade veterinären att en fånghäst är predestinerad för nya anfall och det gäller att eliminera det som utlöst fången.

Flera månaders bete rekommenderades inte men det är ju aldrig något som kommer att bli aktuellt så länge Archie är i min ägo i vilket fall som helst.

Kanske ska jag sluta att ge havre helt för all framtid, det var mer eller mindre vad veterinären tyckte om jag förstod henne rätt.

Så summa summarum så är det MITT fel att Archie blivit dålig, eller min ”överförtjusning” i att fodra, fodra , fodra.

Archie har hittills ätit 12 kilo ensilage och 4 kilo havre och det enda jag själv kan tycka kanske har varit lite i överkant har varit havremängden även om den inte på något vis är abnorm. Och detta har han ätit länge….i flera månader i alla fall….

Ordinationen just nu är:

Ska stå på sand-bädd = jag har tagit ut all halm, lagt in ridhusunderlag i botten och spån ovanpå samt vattnat över alltihopa.

Ingen havre öht

Allt ensilage ska bytas ut mot hö

Hovarna ska kylas

Fenylbutazon var 8:e timme till att börja med, därefter 2 ggr/ dag.

Boxvila i minst 1 vecka.

Jag ska rapportera tillbaka till kliniken på torsdag eftersom jag reser bort fredag morgon och sedan kommer veterinären troligen att besöka stallet nästa tisdag dvs om en vecka.

I detta stadie är jag extremt intresserad av att veta/ läsa om allt som anknyter till fång så har ni egna eller andras erfarenheter är jag mycket tacksam om ni vill dela med er.

20 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Ja, jag tycker också att du är dum. Dum som klandrar dig själv alltså. Sluta genast med det.

  Det är ju ändå bra i eländet att inte hovbenet roterat. Det finns en uppsjö av informatiom om fång – allt från dra av skorna och ät bark (hästen alltså) till speciell skoning och diet. Personligen har jag stort förtroende för SLU’s Ove Wattle och du hittar rätt mycket av hans åsikter/teorier om du googlar på fång + wattle tex. Han har en namne som jag inte ger så mycket för…därför, sök på efternamnet. Fast ffa bör du ha en vet som har sett hästen och som du litar på och följa dennes råd. Ja, jag vet, onödigt att skriva ;).
  Hursomhelst, det finns många många hästar som har haft fång och som fungerar utmärkt som tävlingsindivider. Hoppas det löser sig bra för din vän.

  Svara
 2. Lina

  Du får pussa på honom ifrån mig! Skönt i alla fall att felet är hittat och väldigt tur ju att du fick reda på det idag så att du inte behövde fortsätta promenera med honom!

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Hej Lina!
  Ja, än en gång har det visat sig att man ska lita på sin intuition.
  Igår kände jag bara så starkt att ”näää…det kan inte vara rätt att forstätta att gå”. Stackars häst! Och tänk om jag inte hade fått någon veterinärtid någonstans förrän om ytterligare 10 dagar….Huuu!!!

  Svara
 4. Ella

  Läste du i Ridsport för några veckor sedan om att utfodra med olja? Jag har under ett par års tid gett min häst olja varje dag i utbyte mot en del av kraftfodret. Jag tycker det fungerar jättebra.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Hej Prick!

  Ja, jag har för länge sedan insett att tiden då bara ”feta ponnyer” fick fång på sommaren av att äta för mycket gräs på betet är förbi sedan länge.
  Vet många hästar som haft fång utan att ens sätta hoven i en gräshage.

  Som du påpekar och som jag redan konstaterat genom att googla så finns det ”en miljon” råd och tips om fång, en del som motsäger varandra FULLSTÄNDIGT!

  På en sida (som förespråkar barfotagång) rekommenderas att man låter hästen gå ute 24 timmar om dygnet vid fång och till och med TVINGAR hästen att gå om den inte vill. Detta med motiveringen att hoven behöver denna genomblödning.

  Ja, man blir mörkrädd samtidigt som man knappt vet vad man ska tro i vissa fall (i ovanstående fall vet i alla fall JAG vad jag ska tro = vansinne!).

  Man kan också läsa om hästar som har rekommenderats ridning efter 2 veckor (!) medan man på andra ställen läser att hästen i MILDASTE fallen bör vila 3-6 månader (annars 9-12).

  Jag ska kolla upp Ove Wattle och i övrigt förlita mig på ”min” veterinär (som trodde att man kunde rida 3-4 veckor efter att hästen var smärtfri).

  Svara
 6. Emilia

  Hej Hej! Som ovan skrev så är olja bra att rekommendera. Jag hade en häst på foder som tidigare hade drabbats av fång innan jag köpte Gandhi, vi gav henne olja varje dag. Har du räknat på din foderstat? Är höensilaget analyserat?
  Hoppas att din polle blir bra!

  Kram Emilia

  Svara
 7. Anonymous

  Fång låter pyton, men du skall inte klandra dig själv, du är ju inte veterinär och då är det således svårt att ställa diagnos. Låter som havrefritt kraftfoder och magert hö står på menyn ett tag framöver, men det hjälper säkert… Hoppas på god bättring!

  Svara
 8. Scilla

  Tänkte faktiskt skriva förra veckan att jag inte tycker att du ska ut och gå med en häst som du inte vet vad det är för fel på men jag vet ju själv hur gärna man vill lägga allt förtrooende på de som kan.

  Däremot så vet jag ju att du gärna ger din häst mycket frukt dvs mycket fruktsocker och det är väldigt förädiskt att gör på en häst som gärna lägger på sig. Frukt gör inget annat än att höjer din häst blodsocker vilket triggar ingång insulinet. Mineraler och vitaminer kan man ge på annat sätt.

  Min hovslagare som f.ö. är en av sveriges bästa säger att en fånghäst ska vara klippt (det är ju din redan) inte ha täcken på sig dvs den ska gärna vara kall för det sätter igång kroppens förbränning, nu menar jag inte att den ska stå ute i värsta vädret utan täcke men när det inte är nederbörd ska den stå utan täcke både inomhus och utomhus (detta gäller givetvis när den får gå ut och röra på sig)

  Boxen ska ha rejält med strö så att hästen kan avlasta hovarna ner i bädden (kila ner dem utan att nå golvet).

  Nu ska du bara andas och tänka att det är klart att Archie blir bra. Positiva tankar ger dig mer i längde än negativa.

  Svara
 9. Minstral

  Misty fick ju fång som treåring. Hennes hovben hade inte förändrats, men jag lät henne vila ca 9 månader. Ville att fången skulle få växa ut. Jag började med att ställa på boxvila två veckor, sen sjukhage sen utökade jag försiktigt.

  Vila länge är A och O för fångisar för att de ska ha en chans att komma tillbaka. Jag läste ett jättebra arbete av Jenny Liman tror jag hon hette på Hippocampus.Här är en länk, kolla den : http://ex-epsilon.slu.se/archive/00000042/

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Hej Emilia!
  Ensilaget är analyserat ja och jag har räknat på foderstaten på ett ungefär (tycker det är farligt att enbart stirra sig blind på siffrorna dock).
  Veterinären tyckte att jag skulle ta bort ensilaget helt och byta ut det mot hö så det har jag gjort nu (innan fick han lite hö och mest ensilage).

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!
  Nej, det är inte lätt att ställa diagnos alla gånger men med tanke på att veterinären såg att det var fång efter typ en BLICK på hästen så känns det bedrövligt att varken jag själv eller någon annan kunde dragit denna slutsats.
  Jag får väl försvara alla oss okunniga med att ”man” tycker att det är så osannolikt med fång mitt i vintern och på en häst som inte sett gräs på månader.

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Hej Scilla!

  Jag frågade faktiskt veterinären om det var fel att ge äpplen och hon svarade ”nej”.
  OBS! Jag har alltså gett 2 äpplen på morgonen och 2 äpplen på kvällen de senaste veckorna, som mest har jag gett 8 äpplen/ dag.

  Tror du att jag, värsta hönsmamman, skulle uthärda att ha oklippte Archie utan täcke i hagen i vinter :=)?

  Det rådet får jag nog dubbelkolla med min veterinär innan jag i så fall GRÅTANDE anammar :=).

  Svara
 13. Birgittas hästsida

  Ja du Minstral…..det är inte lätt att veta hur man ska förhålla sig till alla råd om fång som man läser.

  9 månader får jag VERKLIGEN hoppas att jag inte behöver vila hästen och det lät inte så på veterinären men steg 1 är ju att få honom smärtfri och konstatera att han inte fått några förändringar någonstans. Jag antar att man röntgar om hästen efter ett tag för att kolla detta?

  Svara
 14. Scilla

  När min minishettis fick fång (eller han fick fångkänning som hovis sa) så fick han stå på box i 8 veckor.

  Han blev helt ok och har gått ute på bete på dagarna efter det.

  Förändringen jag gjorde med honom var att ha honom på strikt diet enbart hö och dessutom får han så lite att jag skäms men jag tröstar mig med att han faktiskt är en av de få shettisar som har normalvikt trots att han går ute i gräshage på dagarna.

  Jag har även inskaffat en klippmaskin så hans päls ska klippas i dagarna.

  Ett annat tips är att aldrig släppa ut fånghästar när det är frost ute dvs om de går i gräshage. Man får vänta och släppa ut dem längre fram på dagen eller släppa dem i en icke gräshage. Men det problemet har ju inte du 🙂

  Nu har du ju expertis nära dig men om har någon speciell fråga som du undrar över så kan jag fråga min hovslagare för han kommer till mig på fredag. Han är en riktig proffessor och tar sig verkligen tid att förklara hur saker ochting fungerar. För mig är han helt ovärdelig.

  Svara
 15. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!
  Vad är skillnaden mellan hösilage och ensilage för DIG? Har märkt att det definieras olika beroende på vem man frågar.
  Vi kallar det vi fodrar med ensilage. Det brukar vara relativt torrt, ibland nästan som hö men i höstas fick vi ett parti med blötare ensilage än vanligt. Varför undrar du?

  Svara
 16. Anonymous

  Ensilage är mjölksyrakonserverat gräs med lägre ts-halt där man ibland tillsätter myrsyra och hösilage är helt enkelt inplastat hö. I hösilaget har det skett en mindre eller ingen mjölksyrakonservering beroende på hur hög eller låg ts-halten är. Ensilage ger man till kor. Jag var helt enkelt bara nyfiken på om det var riktigt ensilage som ni ger hästarna. Det är inte så vanligt att hästar utfodras med det.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>