Tillbakablickar: hur det gick till när Décima bröt mina revben!

Härom dagen fick jag ett mail från en ryttarvän som hade att berätta att hon blivit avslängd och i fallet skadat 3 revben!

Mycket oturligt och tråkigt för min vän och detta fick mig att smärtsamt minnas då JAG (läs: Décima) skadade mina revben.

Som jag redan har berättat var Décima en mycket mild och vänlig häst och så länge jag ägde henne dristar jag mig faktiskt till att påstå att det inte fanns den varelse som hon tyckte bättre om än mig.

Jag har aldrig känt mig så älskad av ett djur någonsin, det var enormt smickrande för egot. Så att denna väna varelse medvetet skulle skada mig fanns inte på kartan. Däremot var ju Décima mycket reserverad mot andra hästar, hon var aldrig aggressiv eller försökte sparka dom utan det var mer HON som kröp ihop och verkade bli rädd om en häst blev för närgången.

Décima hade en boxgranne, det matglada stoet HG som jag har berättat om och denna häst såg oftast väldigt tjurig ut då den såg Décima.

Och en dag måste Décima ha fått nog…..

Detta var en tidig morgon och jag skulle hoppträna ensam i ridhuset hade jag planerat. Jag hade satt på Décima all utrustning och skulle mer eller mindre bara leda iväg henne från uppbindningarna (som var precis utanför HG:s box) då fan plötsligt for i min snälla häst som KASTADE sig mot HG:s boxdörr där HG stod och såg sur ut.

Och detta kastande hade väl inte gjort sååå mycket om det inte hade varit så att JAG råkade stå mellan Décima och HG:s boxdörr. Och delar av boxdörren var dessutom ”klädd” med några utskjutande järn-”muttrar” (kan inte riktigt förklara hur de såg ut eller deras syfte faktiskt).

Så JAG flög in i HG:s dörr, pressades ihop mot den av Décimas tyngd (betänk en kraftig 170-centimeters-häst) och borrades in i järnmuttrarna med ryggen före.

Du milde vad ont det gjorde!!!!!!!!!!!

Jag kippade efter andan, stönade högt av smärta och trodde ett tag att jag bara skulle falla ihop och svimma. Jätteotäckt!

Efter ett tag återfick jag normal andning och dumdristig som jag alltid har varit bestämde jag mig: Här skulle det ridas!

Åh så bra det gick…..NOT!!!! Jag hade så otroligt ont i mina revben!

Jag minns inte om jag lyckades HOPPA (skulle inte förvåna mig förvisso) men red det gjorde jag.

Varenda ridpass i säkert en vecka därefter inleddes med att jag började trava för att sedan flämtande väsa fram ”Stanna Décima, stanna”. Jag var tvungen att verkligen samla ihop mig innan jag kunde rida vidare.

Men….jag har alltid lyckats glömma diverse smärtor när jag rider och så blev det även med de skadade revbenen.

Däremot var det ett helvete med att både sitta, halvligga och ligga och framför allt då jag skulle ändra position (typ vända mig i sängen). Jag fick utföra dessa lägesförändringar oändligt sakta och försiktigt och under många ”aj, aj, Ohhhh, AJ!!!”.

En vän som tidigare spräckt ett revben informerade mig om att det kunde ta MÅNGA veckor innan jag var helt återställd och tyvärr fick han HELT rätt!

Nu tror jag inte att Décima bröt några revben på mig så som rubriken antyder men en eller flera sprickor fick jag säkert så jag kan bara tänka mig hur min stackars vän har det nu med TRE skadade revben (och 2 hästar att sköta)!

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Usch, ja revben kan göra jätteont. Har också hört att spruckna sådana tar längre tid på sig att läka än om de är av.

  Men om detta händer dig igen ska du se till att få dem röntgade. Revbenen sitter som bekant nära lungorna och men lite otur om revbenet går av kan lungan bli punkterad. Och DET är inte att leka med. Man kan givetvis leva med en lunga men i alla fall jag föredrar två.

  Svara
 2. Prick

  Jag har ingen medicinsk utbildning, bara egen erfarenhet och JAG märkte då inget. Ramlade av på en hoppträning, rätt odramatiskt, men fick ONT i armen. Funderade på att åka hem och lägga mig (alla vet ju hur lång väntetid det är på akuten) men övertalades av min man att åka in ändå. Efter röntgen konstaterades brott på nyckelben och revben samt ett litet hål i ena lungan. In på operation och fick sedan ligga med en pump som liksom pumpade upp lungan så den inte skulle ”skrumpna ihop”. När jag var på toaletten kunde jag känna att lungan liksom krympte lite när maskinen var urkopplad men OJOJ vad arg syster blev när detta upptäcktes. Maskinen skulle vara inkopplad HELA TIDEN och det var typ bäcken som gällde, eller de hade en toastol som de kom rullande med då lung-pump-maskinen liksom satt fast i väggen. Så man fick sitta upp fast i salen där det låg 5 andra. Blä.
  Så visst, det var tur att jag åkte in, annars hade jag nog haft bara en fungerande lunga idag. Och ett nyckelben som läkt ihop ännu sämre.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>