Hästar ska vara lättlastade + affärsidé

När jag besökte vår ATG-klinik för ett tag sedan hörde jag hur receptionisten sa att ett besök hade avbokats ”för att man inte lyckats lasta hästen” och således inte kunde ta sig till kliniken.

Jag blir aldeles gråtfärdig när jag hör sådant.

I min värld SKA en häst gå att lasta mer eller mindre ”no matter what” (undantag som bekräftar regeln finns väl alltid)!

Jag skiter i hur många ursäkter och bortförklaringar hästägare har till varför hästen är dum att lasta och anser på fullt allvar att man får se till att hästen går att lasta oavsett vad.

Hur man uppnår ATT hästen går att lasta finns det ”tusen” lösningar på, det finns kunnigt folk som kan hjälpa till (även om det i vissa fall kostar en slant att anlita dessa eller man får utföra en del detektivarbete för att hitta dom) och då är det ens förbannade skyldighet att se till att man vidtar de åtgärder som behövs.

Ja, ursäkta mina upprörda ord och känslor men jag tänker på den gången då jag ensam fick köra upp min häst Décima till djursjukhuset för en akut buköppning. Hade jag inte haft bil och släp snabbt tillgängligt och framför allt kunnat lasta hästen direkt trots svåra smärtor så hade hon kunnat dö ute på gatan. Att leva med att jag kanske hade kunnat rädda henne om jag bara hade fått in henne i transporten hade varit oerhört tungt.

Det finns också andra situationer då man MÅSTE komma iväg till klinik/djursjukhus snabbt och då varje minut är dyrbar. Att då stå och fibbla med en konstrande häst måste vara värsta tänkbara scenariot. Nej, som sagt; se till att lastträna era hästar så att ni aldrig behöver hamna i dessa situationer!

Vad gäller min nya affärsidé trivs jag och tjänar för bra på mitt nuvarande arbete för att själv realisera den men jag skänker härmed idén helt gratis till den som är intresserad:

Ett konvalescensstall för fånghästar!

Skillnaden mot de flesta ”sjukstall” skulle vara att man här skulle tillämpa SIMTRÄNING på mer eller mindre daglig basis. Man hade ju då givetvis fått bygga en bassäng i direkt anslutning till stallet eftersom en fånghäst inte bör GÅ.

Tänk så bra att kunna motionera hästen utan att den anstränger sina hovar och tänk så fysiskt och psykiskt stimulerad hästen skulle bli av detta = inte stå och deppa ihop i boxen alternativt bli rastlös (som vissa svarta hinsgtar vi känner….hmmm….) och hitta på bus….

Den dagen fången är utläkt har man en supertränad och glad häst!

Vad tror ni om detta (med vissa modifieringar?). Man kan ju säkert inte simträna hästen direkt (beror väl på hur ont den har osv) men i ett längre perspektiv vore det väl en smart idé…eller…tänker jag fel?

Sedan döper man stället till ”FÅNG-arna på fortet” eller ”Stall FÅNGA dagen” typ och blir miljonär på kuppen :=)!

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Navajo

    men visst finns det simställen där man kan lämna hästen för konvalecens ? Har hört talas om det, men vet inte precis var…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, det finns (eller har funnits i alla fall) för jag har läst om det.

    Men det jag minns var att det var väldigt dyrt ”per simtur” om man körde dit med hästen och dessutom bör man inte transportera en fånghäst.

    ”Vitsen” med min affärsidé är att stallet är SPECIALISERAT på just fånghästar med den utfodring, box-strö, medicinering, kylning av hovar osv osv som det innebär.

    Hade nog varit skönt för vissa hästägare att lämna bort hästen till ett ställe där man visste att ALLT detta skulle skötas med perfektion för det ÄR onekligen lite ”bökigt” att ta hand om en fånghäst på bästa vis under det mest akuta skedet.

    Hur ska man tex skritta en fånghäst på mjukt underlag om man bor på en gård utan närhet till ridhus och detta råkar vara mitt i vintern då marken är stenhård och/ eller isbelagd? Vintern KAN vara oerhört lång, i alla fall 3-4 månader om det vill sig illa och ska man då behöva transportera hästen för att skritta i 10 minuter? Bara ett exempel….

    Svara
  3. Anonymous

    Det finns fortfarande sådana ställe där man kan lämna sin häst för att den ska kunna bli frisk och jobba upp sig igen.

    Svara
  4. Anonymous

    Nja tror inte att det hade lönat sig lika mycket som att ta emot alla sorters fall. Nog därför det inte bara finns för fånghästar

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hi hi….ja, vi får väl se om det dyker upp ett ”FÅNGARNA i stallet” typ och som erbjuder simträning till fånghästar.

    I så fall vet ni var ni läste det först :=)!

    Svara
  6. Scilla

    Håller med dig om lastning. Själv har jag fått träna och träna på två av mina hästar. Dessa kan jag lasta själv fast den ena tar det längre tid än vad jag vill att det ska ta men jag får iaf på honom själv och jag vet att det enda som gäller i hans fall är att lasta honm oftare.

    Många gör ju felet att de börjar träna när de ska åka iväg och att de sedan försöker få in hästen på alla möjliga sätt dvs de ändrar taktik flera gånger under lastningen så till slut blir hästen förvirrad och har ingen aning om vad matte el husse menar.

    Hur gör du när du tränar lastning?

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Först…sorry för avsaknad av ”svenska” bokstäver, ár ju nu pá Gran Canaria!

    Háller med om att mánga börjar lasttrána pá ”fel” sätt = man är under stress, tiden skenar iväg och man blir förbannad och börjar tappa fattningen och göra en massa dumheter. Har sett det sáááá mánga gánger. Och när ägaren blir galen av ilska och knappt vet vad han/ hon gör…dá blir hästen inte mer benägen att gá in i transporten precis.

    Arch är lasttränad med linor eftersom det funkat mkt bra pá honom. Och enl min erfarenhet fungerar det bra pá de flesta hästar OM man inte dessförinnan ”förstört” en massa genom tidigare, felaktiga lastningsmetoder.

    Mina tips vid lastning ár ganska självklara:

    1. Ha gott om tid pá dig= minst flera timmar. Börja ej lastträna den dagen du MÁSTE iväg.

    2. Ha minst EN kunnig medhjälpare som är kvick i tanken och benen och som fattar dina instruktioner direkt.

    3. Se till att hästen fattar att framát= BRA och bakát = BIG NO NO! Lättast gör man detta med linor om man har medhjälpare som är starka (kan hálla emot linorna) men man kan ocksá använda sig av hinderstöd eller annat ”hárdare än linor”.

    4. Tappa INTE fattningen. Var LUGN. PISKA inte hästen, med váld kan man visst fá in hästen (vissa iaf) men det gár mkt bättre utan.

    5. VIKTIGASTE PUNKTEN: tänk pá att det alltid ska komma en ”nästa gáng”. EN gáng kan man fá in hästen nästan pá vilket sätt som helst men man ska kunna lasta hästen NÄR MAN VILL!!!!

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Jag har skrivit om detta förut; tyvärr har Arch fátt nágon fix idé vad gäller lina och gár in extremt mycket fortare än utan bara han fá SE linan i princip.

    Eftersom han stár stilla framför luckan lyckas jag ganska lätt fá linan RUNT baken pá honom och sedan bara drar jag lite lätt i den sá traskar han in.

    Annars är det givetvis tämligen svárt att lasta med lina ENSAM, dvs om hästen VILL konstra. Min konstrar bara sá tillvida att han vill SE linan och en del av mig stör mig pá det men en del av mig bjuder pá den lilla eftergiften frán min sida. Och de 3 sista gángerna gick han plötsligt in utan lina, frága mig inte varför (dessa djur…..).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>