Den överrenliga människan och den grisiga hästen

Ibland har jag lite roligt åt oss människor som (för) ofta felaktigt jämställer och jämför hästar med människor.

Jag är ju själv extremt frusen och måste aktivt tänka på att inte överföra detta till hästen som jag logiskt VET klarar långt lägre temperaturer än vad jag gör.

För några år sedan blev jag ifrågasatt i stallet då jag var den enda (!) som hade tagit av min häst vintertäcket i stallet. Vi hade då ca + 12 till + 15 grader UTOMHUS och givetvis var det inte kallare i stallet. Någon tyckte synd om min ”fina tävlingshäst” (Décima)- hur skulle det gå utan täcke?

Tja…det gick så klart aldeles utmärkt!

Jag ser också hur hästägare ibland står och SKURAR krubbor och vattenspannar fullständigt maniskt. Inget fel i att ha rena utfodringskärl åt hästen, jag förespråkar verkligen inte att låta skiten samlas och bakteriehärdar gro men kan samtidigt skratta lite åt tex mina egna hästar som OFTA ställer sig och dricker ur de värsta dy-pölarna i hagen utan att fara det minsta illa av det. Och då har de ändå rena vattenkoppar i stallet.

Samma sak med min hund som någon gång kan stanna till och dricka ur så smutsiga pölar att man borde bli rent förskräckt om man inte av erfarenhet visste att det inte är någon fara. Hon har också ALLTID renskurad vattenskål hemma så det är knappast för att hon inte får vatten hemma som hon dricker ute.

”Lite skit rensar magen” säger man ibland och frågan är om inte djuren är bättre på att leva efter detta än vi människor.

När jag var liten hade jag aldrig klasskamrater som hade astma, allergier osv men idag verkar detta vara hur vanligt sm helst.

Har vi I-landsmänniskor blivit överhygienska in absurdum?

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Prick

  Faktum är att man från vetenskapligt håll konstaterat att ”lite skit” är bra. Alltför rent i hemmet skapar mer allergier tex. Kanske framtidens må-bra-piller består av lite damm och kvalster snyggt paketerat i ett litet rosa piller 🙂

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Jag skrattar också åt hur vissa i vårt stall mockar. VARJE MIKRO-bajs-molekyl sopas minutiöst upp från boxgolvet som sedan rensopas med en frenesi utan dess like (= större HALKRISK i mina ögon). Denna mockning tar så klart 3 gånger så lång tid som en ”normal” mockning och jag är helt övertygad om att det för hästens välbefinnande inte spelar den minsta roll om man har råkat missa en bajsboll i den myckna halmen.

  Hos oss ingår det dessutom 1 rejäl halmbal om dagen så det är inte för att SPARA halm man gör på detta vis, snarare åker en hel del rent ut på gödselstacken.

  Sedan SKADAR det verkligen inte hästen att mocka noga eller att man skurar krubban som besatt men i vissa fall så kan faktiskt överdriven rengöring av själva hästen påverka denna negativt. Att ständigt spola hästens ben tex kan göra huden extra känslig.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>