Dagens träning

Om dagens träning finns inte så mycket att orda. Vi inriktade oss helt på sidvärtsrörelser; skänkelvikningar, öppna och sluta (öppna och sluta även i galopp).

Detta är något som Archie helt klart INTE har fallenhet för utan som vi kommer att få öva både länge och träget på misstänker jag.

Som jag redan nämnt tidigare tycker Birgitta att jag gott kan öva detta en hel del när jag tömkör och det gör jag också.

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Tråkigt att det tar stopp redan i LA. Det är ju där själva dressyren börjar. I LB rider man ju bara vägar.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Tja…att det ”tar stopp” känner jag INTE, framför allt då hästen bara är 6 år gammal och redan HAR tävlat LA med flera placeringar (och en seger) förra året.

  Så jag misströstar inte :=)!

  Det är väl när man kommer till bytesträning som jag tycker att man kan uppleva att det tar stopp med vissa hästar men där har Archie hittills visat helt normal ”utveckling” för sin ålder så som sagt; ÄN oroar jag mig inte.

  Svara
 3. Ann

  Hur gick det med tempot? Hade Brigitta några synpunkter på »rinner iväg« vs »för seg«?

  Svara
 4. Ann

  Jag antar att ni är kreativa i träningen med sidvärts? Nu ser jag det ju ffa inte som en rörelse i sig, som t ex byten, utan som en lösgörande och stärkande del av grundarbetet varje dag. Och sen ska man kunna visa upp det också.

  Det finns ju tusen sätt att rida t ex skänkelvikningar där man underlättar för hästen att göra det man kräver – dvs trampa över benparen och förflytta sig i sidled med tempo och balans. Man får hitta variation i linjer, tempon och övergångar, och hitta de lägen där hästen klarar det bäst, och utifrån det sen göra det svårare och svårare.

  Frågan är ju VARFÖR han tycker att det är svårt… Det är ju en mjuk, liksidig häst men tillräcklig rörlighet… Det är lite konstigt kan jag tycka. Öppnor och slutor borde inte vara lika svårt då det handlar mer om att trampa IN under kroppen än att trampa över. Man kan ju undvika diagonala slutor en tid – som också kräver lite samma som skänkelvikningarna.

  Svara
 5. Birgitta

  Vad gällde tempot sa Birgitta inte så mycket mer än det självklara; att om hästen inte har bakbenen ordentligt in-under sig och inte vilar tillräckligt på steget så ser det springigt ut.

  Sedan ÄR det lite av ”tycke och smak” hos domarna vad gäller själva tempot, en del vill se riktigt fräsch framåtridning medan andra inte lägger så stor vikt vid ens om hästarna kryper fram (lite överdrivet).

  Just igår var vårt tempo bra enligt Birgitta :=) (men så tänkte jag också extra på det vilket jag INTE gjorde inne på dressyrbanan i lördags, då hade jag fullt upp med att rida programmet vilket är svårt nog på kort bana).

  Vad gäller varför Archie har svårt för sluta och skänkelvikningar för höger skänkel undrar jag givetvis detsamma. Det BLIR tack och lov lite bättre hela tiden.
  Tack och lov har jag heller inte märkt några tendenser till hälta, orenhet eller något annat trist som i sig skulle kunna förklara svårigheterna och 2 olika massörer har också gått igenom hästen utan att hitta några skador.

  Självklart varierar vi sidvärtsarbetet exakt precis som du beskriver Ann, har nog provat tretusen olika varianter på sidvärtsrörelser känns det som.

  Öppnor har Archie inte alls lika svårt för åt något håll; jag kanske felaktigt skrev något som kunde tolkas så i inlägget (var ganska stressad igår då jag skrev). Fast å andra sidan har vi övat på öppnor mycket mycket mindre än på skänkelvikningar och slutor så jag vill verkligen inte påstå att de är perfekta.

  Svara
 6. Anonymous

  Eftersom du låtit undersöka hästen och kan utesluta ev krämpor hos honom så är det med största sannolikhet hos dig problemet sitter. Varför inte låta en erfaren ryttare rida honom så kan säkert han/hon känna vad som är problemet. Varför är du så rädd för att låta någon annan rida din häst? Du kan ju inte gå och vänta på att det någon gång i framtiden blir så att din vän Ann kommer ner till Skåne. Hoppa över lektionerna för Birgitta ett tag och lägg istället pengarna på att låta en hästutbildare rida din häst.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Usch vilken massa förutfattade meningar Anonym! Sådant avskyr jag!

  1. Vem i hela fridens namn har sagt att jag är RÄDD för att låta någon annan rida min häst? Jag kan GARANTERA dig att jag med GLÄDJE hade låtit en skicklig(are) ryttare rida någon gång (alltid lärorikt att se) om en sådan funnits i min närhet.

  2. Jag väntar ÖHT INTE på att Ann ska komma ner till Skåne och rida. Ann och jag har träffats i Skåne många gånger och kommer förhoppningsvis att träffas många gånger till men som sagt; att hon ska resa ner från Stockholm för att RIDA har faktiskt inte föresvävat mig. I så fall finns det nog lika skickliga ryttare på något närmare håll om än inte på vår ridskola tyvärr.

  3. Jag HAR faktiskt kontaktat en hästutbildare för kanske 1 månad sedan (ville egentligen mer ”kolla läget” än förbinda mig till att lämna bort hästen) men har fortfarande inte fått svar. Tycker det är mycket nonchalant att inte idas besvara seriösa mail så jag känner väl inte direkt för att jaga denna person ytterligare.

  Om jag skulle uppleva mina svårigheter med Archie som så graverande som vissa bloggläsare tycks göra (kanske beroende på hur jag formulerat mig)så kommer jag absolut att lämna bort hästen och/ eller låta någon skicklig ryttare rida men så känns det inte idag. Därför letar jag inte heller aktivt efter skickliga ryttare i regionen eller planerar att lämna bort hästen just nu men som sagt; det är absolut inget jag förkastar I SAK.

  Herregud; hästen är 6 år och JAG satsar definitivt inte på en plats i landslaget så på vår nivå är jag helt nöjd med ridningen hittills.

  Svara
 8. Anonymous

  Du har helt rätt, som du uttrycker dig så är det lätt uppfattat som ett ganska stort problem. Lätt att få de ”förutfattade meningar” som du anser att föregående anonym har. Men det har ju dryftats tidigare på din blogg, det skrivna ordet kan ofta misstolkas, eller iaf tolkas på många sätt…

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>