Jag har lånat ut Archie!

Nu blev ni allt fundersamma va?!?!?

Nej, jag har inte lånat ut min älskade gosse permanent, däremot fick jag genom olika tursamma omständigheter som jag inte vill gå in på möjlighet att se Archie riden av en mycket skickligare och mer erfaren ryttare än undertecknad.

Och precis som jag förväntade mig var det både roligt och framför allt givande att se denna ryttare rida.

Jag hade beskrivit mina skänkelvikningsproblem och även mina tankar om att det för mig tycks orimligt att det ”bara” är hästen det är ”fel” på. Min egen teori har hela tiden varit att det till 20, 50, 90 eller 100% beror på min ridning att hästen inte flyttar sig villigt åt sidan i trav (däremot i skritt) och detta besannades under den andra personens ridpass.

Jag vill inte påstå att jag svimmade av hänförelse eller att Archie gick som ett urverk med världens övertramp sidvärts men det var en klar skillnad till den skickliga ryttarens fördel.

Det var otroligt lärorikt att från marken se vad som händer med Archies ben, hur han svarade för hjälperna osv.

Summan av kardemumman var hur som helst att denna ryttare anser att jag ska göra mindre, inte mer när jag vill flytta hästen sidvärts. Så som jag sitter och rider idag klämmer jag hela tiden på hästen i tron att ju hårdare jag klämmer desto mer ska han flytta sig åt sidan medan det i själva verket blir precis tvärtom. ”Ju mer du klämmer desto mindre flyttar han sig” var den bistra sanningen som jag fick serverad. Så klart ska jag ju inte sitta helt passiv när jag rider men jag måste rida mer enligt Kyras sparkstöttings-koncept.

Detta låter självklart i skrift, även för mig- felridaren, men det behövde tydligen sägas och framför allt behövde jag SE någon annan rida. Archie såg inte det minsta seg ut trots att denna ryttare inte drev hela tiden och han KUNDE flytta sig åt sidan även om det inte var optimalt.

Men denna ryttare, liksom jag, hyser gott hopp om förbättringar även om man inte kan förvänta sig underverk på ”5 minuter”. Det TAR rid att lägga om sin ridning och i alla fall jag måste aktivt tänka på vad jag gör och inte gör framöver.

Förresten fick jag ytterligare en, ur andra aspekter mycket viktig insikt av att se någon annan rida Archie och det gäller hans hull.

Jag har efter bantningen i våras varit lite ”rädd” för att Archie ska se för uppdragen och smal ut under ryttare men det behöver jag verkligen inte fundera mer på. Tvärtom insåg jag att han absolut inte får gå upp mer i vikt då han i sådana fall bara kommer att se tung och otymplig ut. Mycket viktig information för mat och utfodrings-älskaren Birgitta!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Vad roligt att du hittat en lösning! Eller i alla fall en början på en lösning! Det är SÅ kul att se duktiga ryttare oavsett vilka hästar de sitter på!

    Hoppas att din tränare är storsint nog att se positivt på att du tar till ”extrahjälp”. Det kan ju ibland vara lite känsligt.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Du har helt rätt Prick. Att ta hjälp av annan än ordinarie tränare KAN vara känsligt men är man proffsig i det man gör så är man också klok nog att förstå att det tex kan behövas input från olika håll, att någon annan kan se på saken ur en annan vinkel osv osv.

    Dessutom så RIDER ju inte min ordinarie tränare längre så vare sig jag hade velat att HON red Archie eller ej så hade det inte gått att genomföra.

    Eftersom min erfarenhet av hästvärlden är att man inte kan ”släppa en fis” utan att ALLA vet detta innan man knappt hunnit göra det så har jag givetvis diskuterat denna extrahjälp med ordinarie tränare. Att ”smyga” med en sådan sak hade bara gett mycket märkliga signaler anser jag.

    Svara
  3. Lina

    Oj, vad kul 😀

    Lite varning-varning förresten, fästingsäsongen är redan här!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Oj, var såg du den fästingen? På hund eller häst?

    Jag har varit lyckligt förskonad från fästingar på ALLA hästarna hittills.

    Inte heller har jag haft några på tidigare hundar. Någon påstod att fästingar inte ger sig på svarta hundar??? Kan ju hoppas att det stämmer!

    Svara
  5. Hille

    Glöm det, min svarta hund älskas av fästingar, plockade fler på henne förra året än vad jag gjorde på min förra hund under hela hennes liv, så det är nog individuellt vilka djur de gillar de små otäckingarna. Har plockat 3-4st på hunden i år men nu vankar hon bara runt i trädgården för tillfället (högdräktig) så nu klarar hon sig.

    Svara
  6. Lina

    det var Zvantes hundkompis Olle som hade en fästing efter en promenad på Limhamnsfältet. Olle är svart så den teorin stämmer inte 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>