Film-tajm!

Idag har jag inget av intresse att skriva om så ni får hålla tillgodo med en film gjord av Lina i förra veckan i stället.

Det är så ytterst sällan jag har ”publik” på mina träningar så därför finns det inte så mycket filmat heller.

Till och med på min hemska bildskärm på jobbet (där alla bilder och filmer är jättemörka) ser jag att mitt skänkelläge inte har förbättrats. Flax, flax….

Däremot har ridning med resåren hjälpt min sits ganska mycket enligt flera som sett mig rida på sista tiden och det är ju trevligt.

Kanske borde jag ha någon motsats till resår till skänklarna- binda fast benen i sadeln vore kanske en idé?

Ni som hatar alla som rider utan hjälm kan väl bita ihop- den diskussionen orkar jag inte ta tror jag.

http://www.youtube.com/watch?v=uro7qx_jgE0

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Fin han är!!
  Tycker du är lite hård mot dina skänklar, SÅ mycket flaxar dom inte alls.
  Ett tips mot flaxande ben är att rida utan stigbyglar, inte bara 10 minuter på ett pass utan hela passet!!
  Jag har ridit utan stigbyglar i 4 veckor (har visserligen inget val) och det har gjort underverk med mina skänklar!! Har äntligen fått de där långa stilla benen som alla dressyrryttare vill ha : )

  Det kostar inget att testa ; )

  Natalja//
  http://latin.bloggagratis.se/

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  ”Tyvärr” har jag alltid haft lättare för att rida UTAN än MED stigbyglar så det är med stigbyglar jag behöver träna.
  Eftersom jag tycker att det är mycket enklare att släppa stigbyglarna så gör jag det när jag är lite lat/ trött men man får ju inte tävla på detta vis :=).

  Svara
 3. Anonymous

  Hum… svår nöt att knäcka.
  Jag misstänker att jag också kommer få svårt att rida MED stigbyglar igen när det väl blir dags för det.

  Ingen tränare som gett dig något bra tips (som du i så fall gärna får dela med dig av)

  /Natalja

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Vi får fråga min vän dressyrtränaren Ann :=)!

  Minns att hon bla tipsade om att rida med VIKTER på benen men jag har faktiskt inte undersökt den möjlighten närmare. Vet inte riktigt vad det skulle vara för vikter eller hur/ var man skulle fästa dom?

  Svara
 5. AnnH

  De vikter jag har använt till några elever var vanliga vikter avsedda att sätta runt armar eller ben. Inköpta av ridskolan, NOG på vanligt gym etc som säljer sånt. Däremot så hade de ryttarna inte just »hoppande skänkel-problem« utan mer att de spände hela benet och drog upp hälarna.

  Jag har också lite »hoppande ben« men det beror mkt på vilken häst jag sitter på! Den med mer stilla rygg och mindre rörelser ger en betydligt mer stilla skänkeln än den rörliga gungiga hästen. Min teori är dock INTE att det nödvändigtvis har med spändhet och lår- eller knäknip att göra då i alla fall jag är väldigt »losgelassen« i mina skänklar hela vägen upp. Om jag däremot spänner benen lite blir de mer stilla men hästarna verkar föredra det avspända omslutet. Däremot så är det ju inte bra om underskänklar/sporrar omedvetet hackar i sdorna på hästen, då får den ju massa onödiga signaler.

  Svara
 6. Anna

  Snygg häst!

  Du har ju ”problem” med skänkelvikningarna och det syns tydligt i skänkelvikningen till vänster för höger skänkel. Du lutar dig åt höger samtidigt som du vill att hästen ska röra sig till vänster. Det blir ju inte så bra :-). Du måste själv göra en skänkelvikning till vänster med din kropp om du vill att din häst ska göra det. Se ungefär vid 2 min o 12 sek.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Onekligen ser det ut så på filmen ja och jag kan ju säga att det nu ändå är MKT bättre mot hur det var när det var som värst (även om just skänkelvikningen på filmen inte är någon höjdare). Då vräkte Archie över mig på höger sida och jag fick ibland ta tag i sadeln och riktigt ”hoppa tillbaka”. Det säger sig självt att det då blev urjobbigt, inte bara för honom utan också för mig som dels skulle hoppa tillbaka i sadeln, dels driva hästen framåt och åt sidan, ALLT PÅ EN GÅNG :=).

  Även om jag hävdar att vi kvinnor är bra på att göra mycket samtidigt så mäktade jag inte med just detta.

  Så ur det perspektivet så har det ändå blivit BÄTTRE vilket jag försöker påminna mig om när jag misströstar.

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Sally:
  Tack sötnos! Det är PRECIS det man ska säga om man vill ha fortsatta roliga lektioner till hösten :=)!

  Övriga läsare: Det finns ett skäl till att jag i MÅNGA år (långt innan Sally blev min elev) sagt att hade jag varit tvungen att ”ta” (ha) ett barn så hade jag valt Sally :=)!

  Svara
 9. Minstral

  Det ser fantastiskt fint ut! Det där med flaxande skänklarna ska du nog inte bry dig för mycket över, så länge inte tränarna ser det som ett problem behöver du inte heller göra det ju.

  Jag har tänkt fråga dig flera dagar nu om det där ”bandet” och nu fick jag ju chansen. Snälla beskriv det in i minsta detalj.

  Jag har inte upplevt dig som ”säckig” när jag har sett andra filmer men nu när jag ser resultatet av ”bandet” så är jag förbluffad, jäklar vilken hållning du har fått.

  Återigen, det ser jättesnyggt ut och Archie har blivit så himla pampig.

  Sen finns det väl alltid detaljer man kan haka upp sig på när man sitter och studerar en ridfilm, men vem kan visa en film där det inte finns det. Det är ju det som är positivt med att bli filmad, man ser det själv och kan rätta till det det behöver ju inte andra skriva en på näsan om=)

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Hej Minstral!

  Tack för ditt positiva inlägg som jag blev mycket glad över.

  Jag är mycket nöjd med bandet/ resåren och väldigt tacksam över att jag blev tipsad om detta mycket enkla men samtidigt lika effektiva hjälpmedel.

  Som jag nämnt tidigare kan man själv tillverka en resår för nästan inga pengar (ffa om man har en resårgjord liggande oanvänd som jag hade) men annars så kan man beställa orginalet för ca 300:–, en tämligen obetydlig kostnad sett till resultatet. Man kan också köpa resåren i en affär i Malmö (Bergsgatan) och säkert på massor av andra ställen som jag inte kan säga på rak arm (det är bara att söka på nätet).

  Med facit i hand och efter många ritter med det egentillverkade resåret så tror jag att orginalet sitter bättre så tillvida att det inte ”korvar” sig. Orginalresåren är väldigt styv medan en täckesgjord är mjukare vilket gör att den kan korva ihop sig när man trär den på sig. Om någon hjälper en att sätta på den korvar den sig INTE men ska man göra det själv är det lite bökigt att få bandet att ligga slätt mot kroppen. Titta på bilden på http://www.provalli.se/ så ser du EXAKT hur bandet ska sitta.

  Håller med dig i allt du skriver om att bli filmad.
  I mitt fall är det dessutom inte jag som ”gör” filmen och redigeringen utan min trogna hästskötare Lina. Man kan inte sitta och ta bort alla detaljer där allt inte ser 100 % korrekt ut, då skulle det kanske inte bli något kvar av filmen :=).

  Dessutom är det jättenyttigt att se vissa tokigheter man gör för sedan tänker man på dom i alla fall några ridpass framöver :=).

  Svara
 11. Anonymous

  Vad fin han ar och han ser mycket storre ut an vad jag forestallt mig han att vara da man har fatt se kort.
  Ett tips som hoppryttare far vid dalig skankel (tillbaka dragande/akande skankel i sprangen)ar att fasta stigladret i sadelgjorden och pa sa satt kan inte skankeln flytta sig men jag vet inte om det ar en bra ide nar det kommer till dressyr.

  /Sandra

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Hej Sandra!

  Kul att du tyckte Arch såg stor ut, i mina ögon är han fortfarande tämligen liten i jämförelse med tidigare hästar (170 och 173 cm) fast han nog är 168-169 cm idag. När jag köpte honom var han 164 cm.

  Tack för ditt tips om att binda fast skänklarna fast i mitt fall lär det nog inte hjälpa eftersom jag inte flaxar så mycket i SIDLED utan mer ”in och ut” från hästens sidor.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>