Hästmänniskors städprioriteringar mm

Nu är det länge sedan vi hade en livlig debatt så jag tänkte försöka starta en idag. Antingen blir ni arga och håller inte aaaalls med mig eller så nickar ni bara instämmande även om ni för EGEN DEL inte känner igen er :=).

Alltså…vad är det med hästmänniskors prioriteringar vad gäller det egna hemmet vs stallet/ hästen ur bla städsynpunkt?

Sedan maken och jag började leta hästgård har jag suckande påmints om det som jag ansett vara en sanning länge; en hästmänniska vill och HAR gärna ett tip-top stall där MINUTIÖS ordning råder och där minsta dammkorn och halmstrå är bannlyst medan deras hem kan se ut som en miniatyr av en blandning mellan soptipp, skrotupplag och Myrornas avdelning för ”möbler vi aldrig kommer att lyckas sälja”!

Det är inte heller ovanligt att hästens utrustning (sadel, täcken, olika skydd, släpet mm) är av senaste snitt, ultramodernt, exklusivt och dyrt medan hästmänniskans hem är möblerat med ett sammelsurium av möbler från 50-talet och framåt (med ett stopp någon gång på 80-talet) utan minsta tanke på harmoni, estetik eller dylikt.

Har man ”inga” (ont om) pengar är det ju sin sak om man inte kan unna sig vackra, moderna (eller i vart fall hela och rena) möbler men jag har träffat mer än en MKT ”solvent” person som antingen inte ens reflekterat över att den lever på en soptipp eller ärligt erkänt ”jag är inte det MINSTA intresserad av heminredning”.

Vad gäller städningen fascineras jag av hur man alltså med högsta frenesi ser till att hålla stallet och hästen kliniskt ren medan man i det egna hemmet inte märker att man vadar i katt och hundhår, har travar av odiskat porslin, sängkläder som ”står för sig själv” osv.

För någon månad sedan fick jag det tvivelaktiga nöjet att åka i en bekants mer eller mindre nyinköpta bil. Bilen var NY-inköpt i ordets rätta bemärkelse, dvs helt fabriksny då den kom till bekanten ett knappt år tidigare och när jag satte mig i den kunde jag konstatera att den redan såg ut som om den hade tillbringat många år på (häst)vägarna. Bilen var full av halm, hö, spån, hundhår, diverse mat och godis-emballage osv och det var knappt jag ville sätta mig på det anvisade sätet. Så fort kan man alltså sabba en helt ny bil minns jag att jag tänkte!

När vi nu letar gård kan vi förvisso bortse från både skraltiga möbler och ren SMUTS/ oreda i de utannonserade objekten, det är ju sådant som ägaren får ta med sig vid avflyttning och ingenting som vi behöver befatta oss med men värre är det när man kan konstatera att det trots fint stall, bra hagar osv finns ett boningshus med jätterenoveringsbehov.

Både maken och jag är som tidigare nämnts med stor sorg mycket, mycket ohändiga och vi är därför inte heller sååå intresserade av att tapetsera om alla rum, riva ner alla bårder, byta ut mängder av laminatgolv eller fläckiga heltäckningsmattor, kasta ut hela kök och badrum med de gräsligaste kakel osv osv. Inte heller vill vi lägga pengar på att byta ut fönster, dörrar och uppvärmningssystem; DET kostar ganska mycket mer än några rullar tapet!

Och när jag ändå är igång: FURU BORDE FÖRBJUDAS som annat än möjligtivs bastu-inredning!!!! Vem i hela fridens namn vill ha hela huset täckt av furu, från köksmöblerna till väggarna och innertaken???? Tydligen MÅNGA för det vimlar av detta träslag i flertalet hus.

Så…nu har jag fått avreagera mig lite och kan, något lugnare fortsätta mitt tröstlösa sökande via hemnet, detta bo-sökarnas paradis på nätet! Ajö!

14 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Känner igen mig i mycket, stallet är jätterent medan huset kan se ut som ett smärre bombnedslag. men i vårt fall så är det brist på tid. Vi har ett snyggt hem med snygga möbler och när vi hyfsar till det så är det jättefint, men till vardags tryter ofta orken. Jag jobbar med städning och är rätt less på det när man kommer hem. Stallet däremot är mycket roligare att städa.

  Min bil är oxå ganska rörig, maken är alltid på mig om det då hans bil jämt är klinisk ren inuti och gud nåde om jag har skräpat ner den när jag har varit på träningen.

  Men överlag så är jag nog en ganska stökig person som förvisso kan tycka det är kul att städa ibland men HATAR att plocka undan efter mig=/

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Minstral:

  Då är du nog min raka motsats vad gäller städningen.

  Inte så att jag direkt GILLAR att städa men jag klarar helt enkelt inte av att ha det stökigt! Hade aldrig kunnat koppla av i soffan om hemmet först inte var städat (knäppgöks-varning?)

  Kort efter att jag flyttade hemifrån fick jag sommarjobb inom hemtjänsten som i varje fall DÅ, för över 20 år sedan, innebar ganska mycket städning hos de man gick till.

  Och efter att ha städat till x antal personer varje dag så kände jag verkligen inte för att komma hem och städa hos mig själv OCKSÅ vilket i MITT fall, till skillnad från ditt, gjorde att jag verkligen såg till att det var städat och HÖLLS städat redan innan jag gick till jobbet.

  Ju mindre man stökar till desto mindre måste man ju städa vilket i mitt och makens fall innebär ett minimum av städning eftersom vi varken har barn eller husdjur som stökar till (Soya fäller knappt ett hårstrå och ligger mest still och sover inomhus).

  Vad gäller män och deras bilar förtjänar detta nästan ett separat inlägg bara det. Vad är det som gör att även män som är som grisar i hemmet (OBS! gäller ej min man) kan kräva kadaverdisciplin kring allt som har med deras bil att göra?

  Min egen man (väl fostrad i städning av undertecknad) är helt besatt av att ha rent i sin bil. Man får inte äta en halstablett i bilen: ”det är MITT KONTOR” säger maken med bestämd röst. Och det har han förvisso rätt i eftersom han tillbringar mycket av sin arbetstid i den men jag har liiite svårt att förstå varför man inte kan få äta ”försiktigt” i den :=). Själv äter jag på MITT kontor hela tiden :=).

  Svara
 3. Anonymous

  Håller helt med dig. Det är inte svårare att ställa en sak på sin rätta plats direkt än att först sätta ner den någon annan stans för ”mellenlandning” innan slutförvaring. DET tar däremot dubbelt så lång tid då man måste lyfta prylen 2 ggr istf 1. Lika enkelt inomhus som i stallet!

  Vad beträffar rent eller smutsigt, vilket i mina ögon inte är samma som undanröjt el stökigt, så är det busenkelt att rusa över golvet ett varv med dammsugaren varje dag om man inte har överbelamrat med saker. Har man som vi en hund som nog fäller lite mer än vad din gör så måste man bara ta håren dagligen. Städa ”ordentligt” räcker mer än väl att göra en gång i veckan om man underhåller det lite mellan varven. Nej, jag ser det som en direkt tidsbesparing att hålla ordning, och tid är ju för det mesta det man har ont om…

  Ser ingen anledning till att ha det otrivsamt varken i hemmet eller stallet. Men jag tror däremot inte att alla upplever ett stökigt hem som otrivsamt, kanske tänker man helt enkelt inte på det på samma vis.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!

  Din kommentar kunde mer eller mindre ordagrant vara skriven av mig.

  Sedan vill jag verkligen inte utmåla mig som värsta pedanten bara för att jag vill ha det städat. Man kan säkert hitta både dammkorn och dammråttor hos mig om man verkligen söker efter det, jag står inte och dammsuger på samma fläck i timmar som min fd sambo kunde göra :=).

  När han hade dammsugit vår lägenhet kunde man verkligen ”äta från golvet”, det var KLINISKT rent men så tog det också en evighet för honom att bli klar. Lite väl omständigt för min smak :=).

  Att man SER städat/ostädat på olika sätt är jag ÖVETYGAD om.

  Min första sambo (ej den maniskt dammsugande) var ett ypperligt exempel på detta.

  Han var en slarver av stora mått och om han så skulle koka en kopp te så drog han fram halva köket. Han kunde förvandla vår lägenhet till en tornado på nolltid. Efter att jag sedan ägnat en evighet åt att röja upp kunde han komma hem och på min fråga ”MÄRKER DU NÅGOT” se sig omkring och fullt sanningsenligt svara NEJ :=(!!!!

  Han MÄRKTE verkligen ingen skillnad mellan supervälstädat och stökigt och det tror jag inte var som han gjorde sig till utan så VAR det bara! Suck!

  Svara
 5. Marre

  Här tryter orken….Kan nog hålla ordning hemma om det bara hängde på mig.Som någon sa, det är inte svårare att lägga en sak på rätt plats direkt.
  Men nu är jag ju inte ensam hemma. Däremot städa är det värre med. När man jobbar hela dagen.(börjar kl.7, och har lite resväg, hemma ca 17.)Sen har man några timmar i stallet. Brukar bli minst 3tim.(Rider man i skogen,tar det en stund att komma dit)Då är man ganska mör när man kommer hem.Dessutom är det mörkt större delen av året vid hemkomst. Så jag tillhör nog den katogorin som är noggrannare i stallet än hemma. Om min sambo är hopplös med städning, så får jag ge honom en eloge för han handlar och lagar mat till 98%
  Under väldiga klagomål numera dock. hmmmm. Nej, nu får jag avsluta här och ta fram dammsugaren:)

  Svara
 6. Carina

  Stökigt för mig är när det lämnats en kaffekopp framme, eller när skor fyller ytan framför ytterdörren. Vilket tyvärr är vanligt hemma hos oss. Med 4 vuxna barn, respektiven och nu även barnbarn så har vi ofta huset fullt. Dessutom har vi flera hundar, men som precis hos dig ligger stilla inomhus. Men vi har en enkel regel som alla känner till ”plocka efter dig”, detta håller även minstingen riktigt bra. I stallet har vi en (dessutom ägarens dotter)som struntar totalt i ordning och reda, och jag kan inte låta bli att ta efter henne. Det behöver inte vara kliniskt, men det ska vara fräscht. Det behöver inte vara svindyrt och senaste modet. Men jag säger lite grann så här: Hur gammal sadel du än har, så är den bara omskött håller den en livslängd 🙂
  Ha de gott i solen, här är nu +37 och jag lider pust….

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Hej Carina!

  Var är du någonstans där det är så varmt? + 37 låter onekligen liiiite för varmt även för mig som dock uthärdar värme långt bättre än kyla.

  Ja, själv har jag en ca 40 år gammal hoppsadel (Stübben) som har sett i princip likadan ut sedan JAG köpte den för 20 år sedan. Nu använder jag ju inte sadeln mer än kanske 1 gång i veckan men ändå…Vårdar man bara sakerna väl så kan de hålla i ”en evighet”.

  Vad gäller ordning i stallet så är jag tyvärr där något slarvigare än jag hade varit om det hade varit mitt egna där bara jag huserade. Hos oss är folk inte speciellt noga med att sopa efter sig, att inte ha en massa ”skit” hängande framme (även sådant som inte används så ofta) osv och jag blir lite likadan. Slarvighet kan tydligen smitta :=).

  Svara
 8. Lina

  1. En knast är dom svarta grejerna på trät 😉
  2. Att det finns sånna fula hus fullproppade med furu gör att man inte vet om man ska skratta eller gråta!

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  Jennifer:

  Nääää….håller inte alls med.

  Det fula med furu är själv FÄRGEN på träet som framför allt efter några år kan anta alla möjliga gula (läs: fula) nyanser. Det svarta är faktiskt det som MINST stör mig.

  Vi hade själv en gul furutrappa som fick ett MKT bättre utseende när vi målade den VIT :=)!

  Svara
 10. Carina

  Hej igen, var jag är. Jo långt i norra västerbottens kustland. Nämligen Kåge. Temperaturen är hemsk. Idag visserligen ”svalare” med ”bara” 31 i skuggan. Man orkar inte något annat än mkt tidigt på morgon eller sent mot afton, men då kommer alla insekterna fram så då kan man knappt vara ute bara för det. Ha de så gott

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Vilken värme!
  Även här i Skåne har vi gassande sol!
  Jag vågar knappt skriva det men hittills har alla flyfän mer eller mindre lyst med sin frånvaro och det är både jag och hästarna ytterst tacksamma över!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>