Alternativa karriärmöjligheter (eller inte???)- även för mig!

För Soyas räkning har jag sedan tidigare funnit olika arbetsområden där hon troligen hade gjort succé. Hon hade säkert klarat av både knarkspanande, strykkappsletande och likgrävande med glans om hon någon gång hade tvingats lämna det behagliga drönarliv hon lever.

Och nu när jag själv varit ledig några veckor har tanken slagit mig att även jag hade kunnat byta karriär om jag hade velat, fast ärligt talat trivs jag för bra med mitt nuvarande arbete för det.

Och när jag tänkte på vilka jobb som hade passat mig ypperligt så insåg jag att det fanns ännu fler arbeten där jag hade varit ett totalt fiasko minst sagt.

För att börja med den sistnämna kategorin så hade jag nog aldrig kunnat arbeta som:

Hantverkare:
En mer ohändig person går tyvärr inte att finna även om jag verkligen skulle önska motsatsen. Jag är sååå avundsjuk på de som, om inte bygger ett helt hus så i vart fall snickrar ihop en egen stallåda eller åtminstone en sadelhängare men själv är jag som sagt både ohändig och trögfattad så som hantverkare hade jag varit helt värdelös. Det är knappt jag reder ut IKEAS ihopsättningsbroschyrer, så illa är det!

Försäljare:
Lika mycket som jag avskyr när någon försöker truga på mig något jag inte vill ha lika ovillig hade jag varit att utsätta (ansätta) någon annan för samma behandling. Hade jag varit försäljare hade jag diskret frågat ”vill du köpa den här tumskruvsåtdragaren” och så fort presumtiv köpare hade avböjt hade jag omedelbart gett upp. Helt fel försäljningsteknik med andra ord!

Körskolelärare:
Jag antar att man om man vill lära andra att köra bil bör leva som man lär så redan på detta skulle min karriär stupa. För jag kan aldrig tänka mig att en lärare bör sitta och svära över andra bilister, tuta på dom, överskrida hastighetsbegränsningarna och uppfinna egna trafkregler, eller?

Flygvärdinna:
Om jag hade tvingats att ställa frågan ”Kaffe? Te?” trettiosjutusen gånger per arbetspass tror jag att jag hade blivit tokig så även detta yrke går bort.

Veckotidningsskribent:
En av mina mindre bra egenskaper är att jag, delvis på grund av nedsatt syn på mitt ena öga, har jättesvårt för att känna igen folk jag möter. Jag skulle näst intill kunna gå förbi min egen mor (mycket lik mig för övrigt) på stan utan att reagera så hur jag skulle hitta några kändisar att skriva om vete tusan. Och skulle jag mot förmodan få jobb på en veckotidning så skulle jag aldrig någonsin våga yppa detta för en endaste själ av rädsla för att skämmas ihjäl. Jag menar…..vem skulle frivilligt erkänna att man sitter och diktar ihop text som man sedan vill hävda utgör en sanning?

Fotograf/ filmare:
Om jag hade arbetat som filmare skulle man nog snarare kalla det FUMLARE. Till att börja med lyckas jag aldrig få med mig kameran någonstans och när jag väl har den med så glömmer jag att använda den. Eller så tar batteriet slut eller så blir korten/filmen väldigt….hmmm….märkliga!

Nåja…som synes finns det en hel del ykeskategorier där jag hade blivit diskvalificerad utan större diskussioner men däremot har jag faktiskt funnit 3 arbeten där jag hade passat som handen i handsken!

Solfångare:
Jag har alltid haft en oerhörd tur med vädret och säkert 9 av 10 semestrar har tillbringats med strålande solsken oavsett vart jag rest. Jag kan inte räkna de gånger (hundratals) då jag har ridit ut i härligt väder och då det kommit världens störtskurar, orkaner och dylikt ungefär 1½ minut efter att jag lett in hästen i stallet. Samma sak med mina hästars hagtider! Jag brukar nästan alltid ha hagtid fram till klockan 12.00 och de gånger regnet vräkt ner klockan 12.05 eller senast 12.10 (men ALDRIG 11.55) är också de oräkneliga. Med andra ord är jag en riktig solmagnet! En fd stallkamrat hade en teori om att det var min GLORIA som drog solstrålarna till sig (detta sade han dock med en något ironisk ton…jag undrar än idag varför….) .

Chef på GEKÅS marknadsföringsavdelning:
Det finns nog ingen som kan strö så många superlativ över GEKÅS/Ullared som undertecknad och eftersom jag dessutom menar varje ord hade denna post varit som klippt och skuren för mig!

Mäklarutbildare:
Framför allt mäklare som säljer hästgårdar tycks ohyggligt okunniga och ovetande om vad man som köpare av dessa objekt vill se och läsa om i deras annonser. Jag skulle kunna lära dom att fotografera stall, hagar och eventuella ridbanor från alla håll och kanter och skippa bilder på rapsfält, blommande äppelträd och sovande katter på gårdsplanen. Mäklarna skulle också informeras om att de bör ta reda på om det finns intilliggande ridhus i förhållande till gården, hur gödselhanteringen är ordnad samt om stallet är godkänt vad gäller olika mått, takhöjd osv.

Vad säger ni…har jag en framtid i dessa yrken eller bör jag likt skomakaren bli vid min läst?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. warg

    Ok, då tar jag väl på mig ansvaret som karriärcoach då!
    1. Solfångare
    Idén är bra, efterfrågan finns säkert, men risken är att du hamnar i lojalitetskonflikt mellan olika kunder – putsa lite på affärsidén innan du öppnar!
    2. Chef på GEKÅS marknadsföringsavdelning
    Även detta låter som något du skulle klara med glans 🙂 Bekymret här är att jag tror att du behöver känna dig behövd, känna att du gör nytta på jobbet. Frågan är hur mycket marknadsföring Gekås eg behöver? Är detta tillräckligt mycket utmaning?
    3. Mäklarutbildare
    Då lär du ha betydligt mer att bita i här! Där slår du verkligen huvudet på spiken, behovet finns och kunskapsluckorna är oändliga. Här har du nog din mission!
    Annars såg jag precis ett jobb jag inte vill ha (och inte du heller, tror jag): Trafiklots. Det är alltså en bil som kör fram och tillbaka på en vägarbetssträcka hela dagen med en kö med bilar efter sig. Verkar dötråkigt, men min kompis påpekade att det finns ett ännu tråkigare jobb på vägbyggen: förare av pilbilen. Tydligen anlitas åkare med lastbilar för att ha pilen som talar om på vilken sida man ska köra på en lastbil. Den flyttas ca 100 m sådär 4 ggr/dag – och en person sköter pilbilen hela tiden.

    Svara
  2. Ulla

    Du har aldrig tänkt på att ägna dig åt någon typ av ”skriveri”? Du har ju helt klart talangen för det!

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Warg:
    Jag är benägen att instämma i allt du skriver till 100 % och nej, jag hade inte heller velat arbeta som trafiklots :=.

    Ulla:
    Faktiskt närde jag som gymnasiestuderande en dröm om att gå på journalisthögskolan. På den tiden fanns utbildningen endast i Stockholm och Göteborg och med intagningsbetyg på typ 5,0 (enligt den gamla betygsskalan). Och tro det eller ej; med mina betyg hade jag kommit in (!) men jag var helt enkelt inte flyttbar (mesig) så jag valde socionomutbildningen där intagningsbetyget var 3,4 eller något sådant. Snacka om ”bortkastade” betyg för min del :=).
    Det fanns även en journalistutbildning i Skurup men där togs mest hänsyn till arbetslivserfarenhet och det kunde jag ju knappast åberopa 18 år gammal.

    Skrivit har jag alltid gjort, ända sedan jag skickade in URPINSAMMA insändare till Postis i Sydsvenskan. Jag har nog sparat nästan allihop men klarar inte av att läsa dom; så fjantiga var dom :=). För att inte tala om mina signaturer (”arg tv-tittare” har jag för mig att en av dom var *ASGARV*)

    Svara
  4. Ulla

    Jag förstår vad du menar, men talangen har du:)). Bli aldrig generad av vad du har skrivit tidigare, du hade aldrig blivit den du är idag utan dessa ”pinsamma” skriverier tidigare!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>