Vi skrittar på….

Otroligt nog var det sol i lördags och jag passade på att ta med djuren på en promenad!

Fast vad är det man brukar säga i vissa filmer? ”Don´t try this at home” typ :=).
Lite skämt och lite allvar men som ni kan läsa längre ner rekommenderar jag INTE ”vem som helst” att bege sig utomhus på detta vis….
Jag märker att jag skriver mer och mer sällan om vad jag ”gör” med Archie i det dagliga arbetet, mycket för att jag inbillar mig att det är tämligen ointressant läsning för gemene man.
Hade vi befunnit oss på en mer avancerad nivå ”idag blev det lite piaff och passage och nu går det att byta ner till vartannat ganska lätt….” hade det kanske varit mer ”spännande” men vi är verkligen inte där (än…ha ha….).
Hur som helst tänkte jag ändå uppdatera er liiiite grann, om inte annat för att kanske ge någon annan ryttare ett tips eller två på vad man kan pyssel-sätta sig med om man har en häst som ska vila av en eller annan anledning.
Jag har redan i tidigare blogginlägg förordat skritt-arbete på töm i stället för att man bara ska lufsa omkring med hästen i ett grimskaft och detta är alltså vad jag själv ägnar mig åt för stunden.
Jag tömkör numera dagligen i skritt och tränar då på att hästen ska gå i form på små volter, gå skänkelvikning utmed långsidorna och på diagonalen, göra halt och rygga, gå i öppna och sluta utmed långsidorna mm.
Som synes finns det mycket man kan prova på och även de som tycker att det är jobbigt att hålla reda på 2 tömmar kan genom att utföra allting i skritt hinna med och slippa trassla in sig.
Om man under en viloperiod dessutom gör detta flera/ många dagar i rad så hinner man få in ”känslan” och hur man ska bära sig åt för att få hästen att göra det man vill och gå i den riktning man önskar.
När man har tröttnat på att gå bakom hästen kan man sitta upp och göra samma saker från hästryggen och på så vis kan man få 2-3 veckor som annars ur träningssynpunkt kan kännas tämligen bortkastade och tråkiga att ändå gå snabbt och göra lite nytta.
Att tömköra på ”icke-inhängnade områden” typ på grusvägar, i skogen eller dylikt vill jag däremot verkligen avråda den ovane från.
Skulle hästen bli skrämd eller man av någon annan anledning tappar hästen/ linorna är detta en enorm risk man utsätter både hästen och omgivningen för.
Jag har själv tappat Heron på detta vis då jag var ute om tömkörde på Jägersros träningsbanor och det var mer tur än skicklighet som gjorde att en förbipasserande hästägare fick tag på honom långt innan hann han springa ända hem. Den gången var inte en strå krökt på hästen och linor och all annan utrustning var helt intakta men det kunde ha slutat hur illa som helst om linorna hade fastnat i något tex.
Nej, är man det minsta osäker och/ eller har en väldigt hetsig/ lättskrämd häst bör man enligt mitt förmenande hålla sig inom 4 väggar.
Och på tal om tömkörning och för all del longering också så glöm inte att röra på er så mycket ni kan, inte bara när ni skrittar utan framför allt när ni travar och galopperar med hästen.
Det finns inget värre än en ridbana/ ridhus där någon har stått fastcementerad på en fläck och tömkört/ longerat och gjort ett enormt cirkelspår som sedan andra ska tvingas att rida igenom eller runt om.
Både stillastående longering och tömkörning sliter oerhört på en botten och jag vet att man i vissa ridhus inte ens får använda sig av dessa motionsformer just för att man kan förstöra underlaget.
Minns med fasa en tjej på ridskolan som hade för (o)vana att i tid och otid longera hästen hon hade hand om.
Om ridhuset/ paddocken var nyharvad när hon satte igång hade hon snabbt förstört alltihop genom en stor cirkel som hästen grävde sig djupare och djupare ner i.
När hästen flyttade blev det stor skillnad på underlaget faktiskt!

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lina

  Ang skänkelvikningar på töm – hur gör man? 😛 Har alltid undrat detta. Kanske är lite svårt att förklara med ord, men man kan alltid fråga 😉 Själv har jag bara tömkört små ponnytravare när jag var typ 13 år – rakt fram och inget annat!

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Väldigt enkelt förklarat leder man med yttertömmen och flyttar baken genom att peta på inner bak med pisken. Finns säkert flera varianter beroende på hur skolad hästen är.

  Svara
 3. Izza

  Måste säga att tömköra är fantastiskt roligt! Bra varriation till den vanliga träningen. Men lite knivigt är det, antar att det gör det ännurolgare. Måste tänka samtidigt. Ett bra tips för dressyrnördar som mig som helst inte går nära en bom är att tömma över bommar både raktfram o på volt. =) Izza

  Svara
 4. Aramis

  Jag måste säga att jag verkligen uppskattar att läsa inlägg som handlar om din träning, din ridning och vad du gjort med din häst idag! Jag får inspiration, tips och nya idéer! Så fortsätt gärna, för mig 🙂 Jag tror inte att jag ska ge mig ut med Aramis på tömkörning 🙂 Vi håller oss, som du förespråkade, inom fyra väggar!!

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Hej Aramis!

  Även om omgivningarna runt vårt stall är ganska bra ur tömkörningssynpunkt (tänker på de många grusvägarna där det är lättare att ”rama in” en häst som tönkörs än på öppna fält) så håller jag med om att det är bättre att hålla sig inomhus om man är det minsta tveksam.

  Om man tappar hästen borde man förresten ha som ”flexikoppel-linor” som liksom rullade in sig automatiskt så att hästen inte riskerade att trassla in sig :=)!

  Kanske något för någon med uppfinnaridéer att spinna vidare på? *SKRATT*

  Svara
 6. Anonymous

  När jag har med min yngsta dotter på ridtur så har jag den hästen i lina=flexikoppel, mycket bättre än lång lina/grimskaft!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>