Ny lag som gäller hästpassen!

Läser i Ridsport att det 1 juli i år tydligen kommit en ny lag vad gäller hästpassen.

Hästägaren är enligt lagen ansvarig för att hästen har ett pass. Detta ska alltid finnas där hästen är, förutom när den flyttas mellan beteshagar, är ute på rid- eller körtur eller transporteras akut till veterinär. I de fallen behöver passet inte följa med hästen, men det ska kunna visas upp inom 3 timmar.

Skärpningen av lagen gör att den som har hand om hästen- hästhållaren- ska kunna visa upp passet omgående ifall en kontroll görs av länsstyrelsens inspektörer. Detta innebär att den ansvariga personen- hästhållaren- till exempel i ett inackorderingsstall ska ha tillgång till hästarnas pass.

Det är lagen om provtagning som reglerar hästpassen och den finns för att snabbt kunna vidta nödvändiga åtgärder vid ett utbrott av en smittsam sjukdom. Straffpåföljden för den som inte visar upp passet kan bli böter.

Av ovanstående följer att vi som har våra hästar inackorderade ska lämna vår hästs pass till stallägaren.

Hur många kände till detta?

Enligt den rundringning som Ridsport gjorde: i princip INGEN.

Jag hade faktiskt själv ingen aning och känner mig i ärlighetens namn inte allt för pigg på att lämna ifrån mig Archies pass.

Jag undrar hur många som kommer att bry sig om denna lag och min personliga gissning blir: INTE MÅNGA.

Vad tror ni?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Men de flesta bor väl inom 3 timmar från stallet så problemet blir kanske inte så stort ändå?

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Läs texten i inlägget igen Anonym! Det är när hästen rids/körs, är akut hos veterinären eller flyttas mellan olika beteshagar som du har 3 timmar på dig att visa passet.

    Annars ska passet visas upp DIREKT!

    För den delen är det ju så att även om man som majoriteten bor inom 3 timmar från stallet så kanske man inte kan lämna sitt jobb hur som helst, man kan vara iväg någonstans över dagen (kanske i Ullared ha ha) eller så är man rent av bortrest.

    Svara
  3. Izza

    Känns inte aktuellt att lämna ifrån sig passet iaf. Olagligt eller ej. Jag skulle ju aldrig ge mitt eget pass till hysersvärden tex… kanske inte riktigt samma sak, men nästan ändå.

    Svara
  4. Marre

    Jag läste också detta i Ridsport.Kände ej till detta innan! Och är inte förtjust i att lägga passet i stallet. Tyckte det var dyrt att skaffa det. Hade bara utländska papper på min kuse. Så jag är rädd om mitt pass. Dessutom skriver inte ens veterinären in vaccineringen i den. Så för min del är passet faktiskt fortfarande oanvänt!!!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Izza och Marre:
    Näää, jag skulle inte heller vilja lämna ifrån mig passet. Får hoppas att stallägaren inte frågar efter det :-).
    Men varför stämplas inte vaccinationerna in i ditt pass Marre?

    Svara
  6. Marre

    Vaccinationerna stämplas som förut, d.v.s i det lilla vaccinationsintyget, som funnits i många år.
    Har bara plats för en stämpel till, får se om det blir passet om två år?!

    Svara
  7. Corres

    Då jag varit aktiv inom travet så har jag känt till detta länge ;), Har haft för vana att föra behandlingsjournal över mina hästar som signeras av veterinären. Och alltid stämpla vaccination i passet. Då man reser mycket mer med travare och har lite hårdare kontroller inom travet.

    Men det är bra att Ridsport tog upp detta 🙂

    // Corre

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>