Mysteriet med kiss-Soya!

Som jag har berättat i flera inlägg är Soya en sjusovare utan dess like och hon tycks dessutom vara utrustad med en onormalt stor blåsa eftersom hon kan hålla sig ”hur länge som helst”.

Soya verkar aldrig kissnödig och ligger kvar i sängen in i det längsta, ja i alla fall var det så tills för kanske 10 dagar sedan.

Sedan dess har Soya vid 2 tillfällen stigit upp mitt i natten och gått rakt ut ur sovrummet för att därefter kissa en stor pöl en bit utanför.

Det tråkiga med detta beteende är (bortsett från det självklara att man inte vill ha hundkiss på sina fina trägolv) att det ju genast väcker tusen oros-känslor eftersom det inte är något som en vuxen hund normalt ska göra.

Jag fick genast tanken ”urinvägsinfektion” men bestämde mig för att googla lite på nätet innan jag rusade iväg till veterinären med en hund som bortsett från dessa två ”kiss by night-anfall” verkar hur frisk och kry som helst.

Och se på f…n…

På nätet fanns (som så ofta) många hundägare som vittnade om att inomhuskissande mycket väl kan uppträda inför eller i samband med löp och Soya BÖR, om hon följer normala löp-cykler löpa ”när som helst”.

Så jag sätter mitt hopp till antingen ”antågande löp” eller ”olycksfall i arbetet som inte kommer att upprepas”.

Varför jag dessutom nu mer eller mindre avskrivit urinvägsinfektion som ett alternativ beror på en liten ”studie” (ha ha) som jag genomförde härom natten och morgonen därpå:

Var ute en längre runda med Soya kring 21.00 och hon kissade inte mer än vanligt.

Klockan 01.00 hör jag hur hon kliver ur vår säng vilket hon i normala fall aldrig gör när hon väl har gått och lagt sig för kvällen.

Jag studsar upp som skjuten ur en kanon för att se var hon ska ta vägen (för det är ju då hon har kissat på golvet) och när Soya ser att jag är henne hack i häl vänder hon och går tillbaka till sängen och somnar om. Häpp!

På morgonen 05.30 när jag själv steg upp ville Soya INTE göra detsamma utan låg kvar i sängen trots att jag såg att hon noterade att JAG hade lämnat den.

Fick upp henne 06.00 och då gick hon ytterst motvilligt ut i trädgården och kissade lite.

Nu vet jag inte om man kan jämföra urinvägsinfektion hos människa och hund rakt av men jag har ytterst svårt att tro att Soya hade kunnat och velat hålla sig så länge om hon verkligen var så ”kissig” som man blir vid UVI.

Och eftersom jag via nätet också fick tipset att stänga in Soya i sovrummet på natten (något jag dessutom redan själv planerade) så kan jag rapportera att de 3 senaste nätterna efter försöket till ”nattpromenad på egen hand” varit helt ”normala”, dvs nu sover Soya åter hela natten i sängen utan avbrott!

Vi får väl se om hon börjar löpa snart och annars lär jag nog inte få någon förklaring på tidigare natt-golvs-kissandet….

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karin

    Hej!

    Jag har två hundar (labrador,schäfer) jag har varit med om detta vid ett tillfälle och det var innan min hona (labradoren)
    skulle löpa ungefär 1vecka efter och jag testade att stänga in henne i mitt sovrum men då kissade hon bara på mitt golv där och stog och skällde på dörren för hon ville ut sedan när jag släppet ut henne på morgonen gav jag henne mat och vtten jag lovar hon åt jätte snabbt jag lovar hon åt upp det på 0,5 min (ha ha)så stäng inte in henne i ditt sovrum.! jag har pratat med en hund expert om detta och hon sa stäng absolut inte i hunden i ett rum…

    Tack på förhand

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Karin!
    Jag skulle inte drömma om att låsa in Soya ENSAM någonstans.
    Däremot har vi börjat stänga vår sovrumsdörr för att märka om hon går upp på natten (Soya sover alltså i vår säng hela natten).
    Och nu är allt som vanligt igen, dvs Soya och VI sover natten igenom utan avbrott.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>