Hejdå Faksen!


Igår, på Rommetravet var det så dags för Järvsöfaks sista start då han efter nyår faller för kallblodstravarnas åldersstreck i och med att han då blir 16 år (översta bilden).

Seger…som vanligt….. höll jag på att säga då denne fantom i och med gårdagens start tog den 201 segern på 234 starter!
Utan att vara särskilt travintresserad i allmänhet måste man (eller i varje fall jag) verkligen beundra både hästen och hans evige följeslagare Jan-Olov Persson, uppfödare, tränare, ägare och kusk i en och samma person. DET är mäktigt!
Att matcha hästen på detta förträffliga vis under så många år visar på skicklighet och att dessutom bjuda så på sig själv och hästen som då de sommaren 2007 deltog i högvakten mitt inne i Stockholm (nedersta bilden) är bara att applådera.
Som extremt tävlingsintresserad för egen del tycker jag som sagt att det är smått otroligt att Jan-Olov Persson alltså inte bara fött upp hästen utan också både tränat och kört den och att Faksen tackat honom genom att se till så att karlen är självförsörjande genom de över 21 miljonerna som hästen sprungit in är honom väl unnat.
Faktiskt är jag glad att karriären nu är obönhörligt slut och att Faksen dessutom slutade med flaggan i topp.
Med så stora personligheter och med så mycket pengar inblandade finns alltid risken att just INTE sluta i tid utan att frestas till ännu en seger, ännu ett revanschförsök- det har man ju tyvärr sett i andra fall.
Dessutom ska det för egen del bli skönt att slippa den enorma anspänning jag känt inför varje lopp jag sett på tv där Faksen deltagit. Trots att jag som sagt är tämligen långt ifrån att vara en traventusiast har jag suttit framför tv:n och skrikit ”gååå….kom igen….gåååå” så att huset skallrat :=).
Mer om gårdagens lopp kan ni läsa här:

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Det dröjde länge innan Sabin fick en efterträdare. Undrar om Faksen slår mer än Sabins segerrad? och landskampsrekord Jag tvivlar.

  Dock är det härligt att det finns hästar som håller hela tiden fram till pensionen, i högsta eliten dessutom.

  Rie
  vars gammelpålla hade Sabin som morbror.

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Har faktiskt aldrig ens hört talas om denne Sabin medan ju Faksen (liksom Legolas) verkar vara lite av ”hästarnas Ingemar Stenmark” som jag läste i någon tidningsartikel- rikskändis med andra ord :=).

  Svara
 3. Anonymous

  Det kanske beror på att Sabin dog 1983…..
  Han var då 23 år.

  343 starter, 182 segrar, 51 andra, 21 treje, 22 fjärde, 33 femte, 19 oplac och 15 diskad. Landskampsrekord som 15åring.

  Det är därför jag säger att det har dröjt länge innan rekordet slogs – Sabin slutade ju tävla 1975.

  Om man läser om Sabin så kan man bla även läsa att ibland betäckte han ston hemma samma dag innan han lastades och for på tävling.

  Rie
  som letat fram gamla tidningurklippet

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>