Vilken tur att det finns stallsponsorer!?!?

Minns ni att vi för ganska länge sedan hade en diskussion här på bloggen om det lönade sig att ha inackorderingar eller ej?

Många åsikter framfördes och för egen del hävdade jag då (och gör så även idag) att det för min egen del inte hade varit värt det slit, ansvar mm för den lilla extrainkomst inackorderingar OFTAST ger.

Kan man ta ut 3000 eller mer i stallhyra och därtill kanske har rätt många hästar inackorderade kan det säkert bli en fin vinst av det hela men hur ofta är det så? Sällan.

Efter att ha läst ett inlägg på Bukefalos härom dagen där en skribent berättade att hon tog 500 kronor betalt i stallhyra samt 200 kronor för fri tillgång på hö (antar att hon menade ensilage eftersom ordet ”storbal” nämndes) började jag fundera och räkna.

Om jag uppfattade skribenten rätt så har denna person ett stall hemma med ett fåtal hästar. Personen sköter helt själv mockning (lösdrift) samt samtliga utfodringar, in och utsläpp.

I min värld kan den blygsamma stallhyran (med eller utan moms) näppeligen kompensera för det arbete stallägaren utför, för slitage, förbrukning av el och vatten osv.

Möjligen om stallägaren får allt foder och strö gratis kan det bli någon liten vinst av det hela men jag förstår inte att man kan vara så beroende av dessa hundralappar att man tar på sig det arbete och ansvar det innebär att sköta om andras hästar?

Så länge man har ansvarsfulla hästägare som sköter sina hästar som de ska och dessutom hjälper till i stallet på olika vis kan jag väl till viss del förstå detta billiga arrangemang men nätet vimlar av skräckhistorier som berättar om hästägare som inte dyker upp på flera dagar, där stallägaren får ta av sitt egna foder för att man tycker synd om de inackorderade hästarna och där man slutligen inte ens får betalt utan hästägaren bara sticker en dag.

Och tyvärr tror jag att ju billigare stallhyra man tar ut desto större är risken att oseriösa personer dras till en.

Samtidigt har jag från tidigare diskussioner förstått att stallägare som den ovan beskrivna, som sköter allt och för inga pengar alls på inget sätt är världsunika utan att det tvärtom är ganska många som på detta generösa vis sponsrar hästägare som, om stallhyran var högre hade varit tvungna att sälja hästen.

Ett av ”problemen” (om man nu ser det som ett problem att man i de flesta fallen knappt kan tjäna på inackorderingar) skulle jag tippa är den enorma överetablering som verkar råda i vissa trakter.

Man kan helt enkelt inte ta mer betalt än vad man gör för det finns redan mängder av stall som tar samma pris eller till och med är billigare.

Minns att jag blev helt chockad då jag letade stallplats för egen del och kunde konstatera att om jag bara var villig att avstå från ridhus (vilket jag inte var) så hade jag nog haft minst 20 stall att välja bland bara inom en mils radie.

Ja, som rubriken säger är det ju ”tur” (?) att det finns denna överetablering och de som vill arbeta gratis (och som kanske gör det för att man ser det som ett nöje och/ eller hobby)?

För hur många hade gått med på att jobba extra på sitt arbete utan ersättning eller ta ett extraknäck där man kanske fick 15 kronor i timmen som lön?

En kommentar

 1. Izza

  Man kan också som stallägare ha inackorderingar till en billigare hyra där man gemensamt delar på arbetet. In/utsläpp fodringar etc. Det är fortfarade hos ägaren till stallet man hyr in sig, men för den sakens skull behöver det inte vara fullservice.
  Då är det lägre priset helt rimligt. Så länge hyrorna täcker ägarens kostnader för vatten, värme och annan ”lyx” etc.
  Vill man däremot ha fullservice ridhus på gårdsplan och tvättmaksin t. ex så får man snällt räkna med att det kostar extra.
  Men låt oss inte glömma att för hästens skull är det kompisarna och den välströade boxen som är viktigast. Inte heller att förglömma ordentliga bra hagar!
  / Izza

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>