Fråga från en läsare: hur tömkör man?

Dagens läsarfråga kommer från Archies ”gamla” (läs före detta) hästskötare Lina som nu är medryttare på en häst som hon funderar på att börja tömköra.

Ja, hur tömkör man?

Om vi börjar med hästens utrustning så kan jag väl vara lite ”kärringen mot strömmen” och påstå att det går utmärkt att använda sig av mycket enkel utrustning även om det finns tömkörningsgjordar och tömmar som kostar det tiodubbla mot det jag använt mig av i alla år.

Som med mycket annat är det inte i första hand utrustningen som avgör hur bra det går när man rider/ tömkör utan ”vem som sitter bakom sparkarna” men så klart kan man ha stor hjälp av välsittande och funktionsduglig utrustning- det håller jag absolut med om!

En gjord med ringar som de som syns på bilden ovan (kostar inte ens 200:– på Börjes i Tingsryd) behövs för att kunna ha hästen inspänd men longeringslinor är nästan lättare att hålla för den som är ovan än de långt tyngre lädertömmarna som man egentligen ”ska” använda.

När man tömkör lite mer ”avancerat” är en rejäl lädergjord med flera ringar i olika höjd (så att man kan variera inspänningen) att föredra men jag talar nu om den allra mest basala utrustning som man behöver när man börjar/ ska lära sig att tömköra.

Som träns kan man ha det huvudlag man i vanliga fall rider med, det är bara att ta av tyglarna.

Benskydd använder jag själv inte då Archie aldrig stryker sig men man kan lika gärna sätta på dom om man känner att det är ”better safe than sorry”.

Om man vill prova på det här med tömkörning räcker som sagt ovanstående mer än väl, vill man sedan ägna sig åt regelbundna tömkörningssessioner kan man för all del köpa en gjord för någon tusenlapp och tömmar av bättre kvalitet.

En del förespråkar att man har hjälm när man tömkör, själv har jag det aldrig men där får man själv ta ställning vilket som känns bäst tycker jag, samma sak med handskar.

När man börjar tömköra ska man absolut göra detta på inhängnat område, helst inom 4 väggar men i alla fall i en paddock som går att stänga till.

Om man inte vet att hästen är van vid tömkörning bör man börja med att tömköra hästen oinspänd och i skritt tills man vet att hästen är bekväm med gjorden, tömmarna och att den lyder basala kommandon (gå fram, stanna).

En del hästar kan initalt reagera ganska kraftigt på att bli ”fastlåsta” genom inspänningen och kan då börja snurra in sig i linorna, bocka, backa och göra annat icke önskvärt som inte blir så lätt att hantera om man är ovan och ensam.

Gå snett bakom hästen och ha pisken beredd (glömde att nämna detta viktiga hjälpmedel när jag tog upp vad man har för utrustning) om hästen vill stanna, backa eller gå emot dig (vanligt i början, eller i varje fall inget man ska bli chockad över om hästen gör).

Det vanligaste felet hos tömföraren är att man vill ”hjälpa till” (eller varför man nu gör det) och hamnar framför hästen.

Ett lika vanligt fel är att man trasslar in sig i linorna.

Tänk på att inte vira överblivna lin-stumpar runt armar/händer = gigantisk olycksrisk om hästen rusar iväg och du tappar kontrollen.

Lättast att börja tömköra är att följa spåret, då vet både du och hästen var ni är på väg.

När detta går bra kan du flytta dig och tömköra på en stor volt.

Försök att tänka på tömmarna som inner respektive yttertygel och pisken och rösten som dina skänklar (framåtdrivande hjälper).

Mina egna hästar har alla mycket lätt förstått tömkörningens grunder men har man en ”trög” ( i bemärkelsen inte så lättlärd) häst kan man i början be en medhjälpare att hjälpa till att driva hästen framåt med pisken om man själv tycker att det blir för mycket att hålla ordning på; både två tömmar och en pisk.

Ja, detta var en mycket kortfattad introduktion så undrar ni något så är det bara att fråga.

Och kan jag inte svara så har jag en vän som till och med gör galoppombyten på töm som vi kanske kan konsultera:-).

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. AnnH

  Det riktigt dåliga med de där fjuttiga (skit)gjordarna är att hur hårt man än spänner dem så glider de åt sidan om man har en häst som plötsligt drar iväg lite utåt. Dvs de funkar bara till longering alternativt tömkörning då man ENDAST går bakom hästen och varken häst eller ryttare lämnar den placeringen.

  De borde heta longeringsgjord (inte tömkörningsgjord) – men det gör de kanske!?

  Klart man inte behöver köpa en dyr gjord första gången man tömkör, men om man öht ska göra det ibland så bör man införskaffa en lädergjord med lite rejälare däckel. Finns för 1000 kr, man behöver inte köpa en Tärnsjö.

  Svara
 2. Betty

  Äntligen något matnyttigt inom detta ämnet!
  Ska prova tömköra min halvblodsvallack för första gången idag, och dessa tips hjälpte mig massvis! Tack för att du suddat ut mina frågetecken och givit mig inspiration och bra start-tips!

  Undrar om det är okej att jag länkar till detta inlägg på min blogg?
  Svara gärna tillbaka på min blogg i gästboken eller liknande.
  Har även en bloggmejl om du föredrar det: http://www.mirakelbetty.bloggplatsen.se

  Svara
 3. sandra

  Jag har problem med att min ett och ett halvt åring vänder om eller vill följa mig när jag försöker gå bakom med tömmarna. Manar jag på honom så snurrar han bara runt så han ser mig igen. Det fungerar att någon går framför då följer han den personen blint men så fort personen framför försvinner så vänder han runt till den som håller i tömmarna. Han är lättlärd för övrigt men jag tror inte han förstår vad jag vill. Har ni några bra tips?
  När min sambo går före och jag håller i tömmarna eller tvärt om så går han över allt. Över bommar, i serpentiner m.m. han gillar inte heller när man tar tag i honom eller vill göra halt.
  jag kör med indianhackmore då jag tränar efter horsemanship. Men tar gärna emot ideer/tips. Jag har kört fast.

  Svara
  • Birgitta

   Hästen är ju inte så gammal ännu och kommer säkert att lära sig med tiden.

   Jag hade provat att gå BREDVID, inte framför ett tag och se vad som händer.

   Eller börja med att gå framför och sakta förflytta dig så att du hamnar mer bredvid hästen och till slut ”försvinner ur bild”.

   När jag skulle lära mitt sto Décima att trampa på töm slirade hon ständigt iväg bort från fyrkantsspåret för att komma undan.

   Jag bad en person att gå bredvid och liksom stoppa henne när hon var på väg bort i sidled och det tog inte lång tid innan hon slutade med detta.

   Svara
 4. Anna-Kajsa

  Med en häst i den åldern skulle jag böra med att longera. Då lär sig hästen att tänka framåt utan att följa dig, och du har bara en lina att hålla reda på. Kan hästen det blir det lättare att tömköra.

  Svara
 5. Laila

  Det var väldigt trevligt att hamna här idag av en slump! Jag funderar nämligen väldigt starkt på att investera i en sån här gjord och försöka lära mig tömköra! Har aldrig gjort detta, inte ens sett det utföras! Men det verkar så himla kul och vara en bra väg till att stärka hästens överlinje och muskler, vilket verkligen behövs på min pålla, som av någon okänd anledning har haft svårt för detta (6 år, men sparsamt riden vad jag vet. ) Just nu håller jag på att försöka öka hennes protein-intag, men även i somras på betet var hon ju tunn över rumpa och bog.
  Så det här ska bli roligt – men även svårt för mig, låter det som! 😀

  Svara
  • Birgitta

   Men det är både roligt och nyttigt att kunna tömköra tycker jag- dels är det väl alltid bra att kunna variera hästens motion men det kan ju också hända att man faktiskt inte kan rida/ ha sadel på hästen på ett tag och då är det guld värt att kunna ta till tömkörningen i stället. Lycka till!

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>