Film från tisdagens träning!

Eftersom fler av er har efterlyst filmer/ bilder som visar Archie I RÖRELSE och inte bara i hagen och stallet så var Lina så snäll och följde med på tisdagens träning för att föreviga oss.

Som jag redan har berättat på bloggen var just den träningen inte någon höjdare i vårt gemensamma dressyrliv men så är det ju ibland.

Nu är nästan allting filmat från väldigt långt håll (läktarplats) men bättre än så här blir det inte så ni får hålla tillgodo.

Som vanligt tackar jag Lina för hennes engagemang.

http://www.youtube.com/watch?v=v-Oqs7Ieeq8

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Natalja

  Nu skriver jag inte detta pga den senaste veckans heta inlägg på Aramis blogg utan för att jag verkligen menar det!!

  Han ser jättefin ut! Vilken härlig takt han har i traven plus en väldigt positiv uppsyn. Att han är svart och har vita lindor gör ju inte saken sämre : )

  Har bara två korta frågor (om det går bra)
  1: Du rider lätt i någon skänkelvikning? Är det för att hjälpa Archie? Funderade på om det hade hjälpt min sege otaktmässiga bruna där jag ofta stjälper mer än jag hjälper genom att försöka sitta ner.
  2: Tycker mig se att han går med en kort hals aningens bakom lod i stort sett hela filmen. Är det en form ni eftersträvar eller är han i en uppbygnadsperiod? Han är enormt stadig i sin form, speciellt med tanke på sin ålder.
  Jag har väldigt svårt att få någon som helst form på min ”tågräls” och är ljusår från eran form. först nu (när han snart är 15 år) börjar vi få lite rundning på nacken. Jag antar att jag gjort helt fel med hans utbildning : /
  MEN det är inte för sent än (hoppas jag) och därför letar jag ständigt nya tips och ideer!

  Tack för att du visade filmen!
  Trevlig Helg

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Inte så korta frågor och jag måste svara ännu längre :=):

  1. Jag rider lätt för att underätta för både hästen och mig själv.
  Min sits i nedsittning och om stark drivning behövs (och det gör det i skänkelvikningarna som alltid varit Archies akilleshäl) blir lätt ”fel”, jag liksom kryper ihop och drar upp skänklarna varigenom mina hjälper ger nästan motsatt effekt; Archie vill snarare BROMSA än öka. Detta har Ebba tjatat på mig om och försökt inpränta hundra miljoner gånger och jag FÖRSÖKER verkligen att tänka på det. Men det är lättare att rida lätt och inte lika lätt att krypa ihop som en boll då :=).

  2. Vad gäller formen ser jag också att det ser ut som att Archie går lite bakom lod på filmen. Detta var inget vi ägnade någon tanke på under passet; jag tyckte det var flera andra saker som inte fungerade (bjudningen i trav framför allt).

  Annars har jag inga problem att få UPP Archie i formen utan problemet har snarare varit lite det motsatta nu när vi har ”höjt ribban” på träningarna och han har velat ”streta emot” lite- ett mycket okarakteristiskt beteende för Archie tidigare.

  Som jag förklarade för Ebba nyligen så har alla mina hästar haft otroligt lätt för att gå antingen i form eller lite bakom lod och jag har därför aldrig behövt och inte heller kunnat/vågat hålla emot i tyglarna för mycket för då har näsan automatiskt tippat in.

  Så var det med Archie tidigare också och jag har levt kvar i det och knappt vågat ”ta tag” i honom vilket nu med ökade krav alltså har gjort att han har både provat och lyckats med att gå i en för öppen form då och då, i alla fall i några steg- tills jag har ”återtagit kontrollen”. Ebba har därför varit på mig en del nu om att jag verkligen måste ha hästen inramad ordentligt mellan hand och skänkel och inte låta honom ”gå fri”.

  Så även om näsan nu hamnar bakom lod ibland så är det inget jag bekymrar mig över, det kommer att ge sig själv med ökad träning.

  Och ska jag vara ärlig så föredrar jag TUSEN gånger hellre en häst som biter sig i bringan än en som tittar efter stjärnorna även om inget är eftersträvansvärt.

  Bog-bitaren är i alla fall både lättare att styra och att sitta på och dessutom sliter den inte så på sin rygg som den som har huvudet som ett periskop.

  Av denna anledning och lite som svar på din sista fråga skulle jag rekommendera alla att utan tvekan använda någon form av hjälptyglar om de har en stjärnkikare.

  Innan jag köpte Archie behövde jag aldrig hjälptyglar och var också lite rabiat motståndare till dom (såg det lite som att ”fuska”) men då Archie 3 år under det första ridpasset började med att köra upp skallen fick jag snabbt tänka om.

  Efter bara någon vecka med en gummisnodd gick han lika stadigt i form som du ser på filmen och det är så jag tycker att det ska vara (även med en 3 åring, ja).

  Kan tillägga att 90 % av hästarna som jag ser ridas hos och av Ebba och Mia von Essen samt Mathias Jansson rids med graman och om man anser att graman är att ”fuska” eller ”fel” så borde ju inte så pass skickliga ryttare använda sig av det.

  Jag har alltså helt ändrat uppfattning och ser inte någon som helst anledning och sitta och kämpa med en häst som ”stretar emot” helt i onödan. Det sliter på både ryttare och häst och kan dessutom skada hästen rent fysiskt (rygg, ben osv).

  Svara
 3. Natalja

  Tack för ett mycket bra och innehållsrikt svar.

  Då känns det som jag kan använda ”fusk-snöret” (jag kalla det så för att då behöver inte jag kämpa så mycket) mer utan problem. Min är ingen stjärnkikaren men han vill gärna vara lite för öppen i formen och rak i halsen.

  Håller helt med dig angående lättridningen men så tänker min hjärna ibland att jag MÅSTE sitta ner för att bli bättre på att just sitta ner. Det är nog då jag stjälper mer än hjälper för visst är det så mycket lättare att sitta ner när hästen går korrekt och det gör den inte om den backar av pga en störande ryttare.

  Mer graman och mer lättridning med andra ord! (inom rimliga gränser naturligtvis)

  Svara
 4. Ullis

  Först tänker jag säga att anledningen till att du inte kan ta emot beröm beror inte på någon jantelag. Det beror på att du troligtvis inte har så hög självkänsla i din ridning. Har man hög självkänsla kan man beröma sig själv och ta emot det från andra. Fast det vet jag att du vet redan. Jag läste det några rader ner. 🙂

  Nåväl, även på din nivå kan man känna att endast det bästa är gott nog, men för din egen skull så hoppas jag ändå att du tar tag i saken och börja styra upp lite i kring det här. Det är bara du som förlorar på att inte se din egen prestation ur rätt ljus. Du är verkligen duktig!! Sedan ditt svar till N ovan visar på att du kan mycket. Imponerande svar!

  Av ditt tidigare inlägg idag (?)där du skriver om att du inte kan ta emot beröm utan att undra om man menar det, så ska jag inte öda mycket mer kraft på att motbevisa dig. 🙂

  Dessutom är han helt underbar, din häst! Så fin! Ja, och nu vill jag inte läsa ”jag vet” i någon kommentar från dig. 🙂 Det svaret är rätt otrevlig faktiskt. Även om du vet, så kan man säga det på ett annat sätt.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Tack Anna!
  Även om man ur ett ”rättviseperspektiv” kan tycka att det borde ge resultat att vara idog så är det ju inte alltid det blir så i alla fall.
  Men jag tycker själv att det går bättre och bättre och inbillar
  mig också att det bl.a. beror på att även Ebba rider.
  Just när hon sitter på ser jag nästan skillnad från den ena veckan till den andra.
  Fast i ett avseende tycker jag att filmen ”ljuger”. Det sägs ju att kameran lägger på några kilo på människor men i just detta fallet ser det ut som att Archie har värsta hingsthalsen. Riktigt så maffig tycker jag inte att den är IRL :-)!

  Svara
 6. Anna

  Säger som Stenmark – Konstigt ju mer jag tränar desto mer tur har jag. Det är väl jättebra att Ebba hjälper er framåt lite fortare. Det blir lättare för dig att rida genom att hon hjälper dig och då kan du koncentrera dig på att hitta känslan istället för att ”kämpa järnet”.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Lina:

  Men HAR han verkligen en sådan jättehals IRL :=)?

  Jag tycker ju själv att den är maffig men sååå enorm som på filmen?

  Nåja…jag rider gärna på något som liknar en HINGST :=) så länge inte nacken gör att han får fång igen. Denna gången är det förhoppningsvis MUSKLER och inte FETT *SKRATT*!

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Anna:

  Jodå…det där med ”Stenmark och turen” känner jag väl igen :=)!

  När jag köpte min andra häst Décima och hon gick lika fint som Heron, hennes föregångare, var det någon som sa just ”nu har Birgitta haft TUR- IGEN”.

  Att jag la ner hur mycket jobb som helst på hästarna, ridningen och skötsel/ handhavande av djuren- DET var det ingen som kommenterade. Nä…alllting bara kom av sig självt till mig, eller hur? Yeah right :=)!

  Sedan ligger det väl en viss sanning i att det ibland inte hjälper hela vägen fram hur mycket man än tränar och att man också kan ha en häst som går mycket bra med minimal träning-grundförutsättningar, anlag, ryttarens skicklighet osv påverkar ju faktiskt enormt och vissa hästar har lika usla genetiska förutsättningar som andra har superba dito men nog tusan hjälper det ATT träna :=). Sedan HUR LÅNGT det hjälper….DET kan vara olika!

  Svara
 9. Ullis

  Ja, att säga ”jag instämmer” är en trevligare omskrivning av orden ”jag vet”. Orden ”jag vet” är så…distanserande…äh, jag vet inte. Det känns inte så kul att läsa det i alla fall. Jag vet ju att du tycker din häst är underbar (annars hade du ju inte köpt honom), men om jag INTE skrev det (vad jag tycker) så känns det skruvat. Du kan ju inte veta vad jag tycker! :-/

  Samma då det gäller dig. Jag tycker verkligen du rider bra och vill gärna säga det. Inte för att det spelar så stor roll för dig kanske, men kanske för att jag ändå vill att du ska veta det.

  Jag tror du fattar vad jag menar. Det jag läst av dig är att jag uppfattar dig skärpt, så jag behöver inte förklara mer. =)

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>