Torsdag- massage (och mina åsikter om detta)!

Idag blir det ingen ridning, främst beroende på att det blev 2 pass igår, både tidigt på morgonen och på kvällen även om kvällspasset mest gick ut på att ”rida runt runt” och känna efter hur vi båda trivdes i de olika sadlarna jag provade.

Men i och med att jag för stunden inte har någon sadel som jag vill sitta och ”nöta i” så tycker jag att det är bättre med en liten vila. Archie tillhör ju inte de hästar som måste ridas dagligen för att inte bli ”dum” på olika vis och det är en fördel helt klart.

På dagens schema står däremot massage och jag har tagit ledig från jobbet i några timmar för att kunna hänga på en stallkamrats inbokade massagetid för hennes häst, väldigt skönt att slippa vänta i veckor som man ibland kan få göra om man inte ringer efter ”vem som helst”.

Jag skulle vilja beteckna mig själv som ”sunt skeptisk” till alla former av massage, kiropraktik och dylikt vad gäller hästar, jag sväljer verkligen inte allt med hull och hår även om många av utövarna har en munsvada som inte går av för hackor.

När både jag själv och andra anlitat dessa yrkesmän (???- en del personers kompetens ifrågasätter jag verkligen) är det enligt min erfarenhet så att 9 av 10 hittar ”trettioelva” grejer som de tycker att hästen sääääkert har haft ont av och som givetvis måste åtgärdas av just dom och med en hel del besök för dyra pengar.

Vet inte hur många gånger jag hört ”det kan säkert ha hänt när den har gått omkull i hagen” och utifrån det resonemanget så borde hela häst-Sverige vara fullt av drumliga hästar som raglar omkring när de släpps ut i frihet.

Nu raljerar jag lite för givetvis är det fullt möjligt men hur ofta ser man egentligen en häst gå omkull i hagen?

På mina mer än 20 år med egen häst kan jag på rak arm inte säga att jag sett det ens en enda gång, i alla fall vad gäller mina egna hästar.

Nå…hur som helst så har jag alltså själv haft en handfull massörer och ”kotknackare” till mina hästar genom åren och ska jag vara ärlig kan jag inte påstå att jag känt någon större skillnad efteråt.

Kanske för att jag alltid anlitar veterinär om jag misstänker någon skada eller så är jag för okunnig för att märka eventuella förändringar? Eller så har mina hästar helt enkelt varit hyfsat ok i sina kroppar när de inte varit synligt halta och då blir det kanske ingen direkt skillnad?

Jag tror däremot absolut att det för de flesta hästar är skönt att få massage, det tycker jag själv också, men om det är ”objektivt värt” att lägga de summor det kostar på att förbättra hästen rent ridmässigt är jag som sagt tveksam till.

Att jag nu än en gång väljer att anlita en massör beror på att jag ändå vill ha Archie genomgången på grund av allt sadelstrul som varit.

Jag har oavsett vilket ridit i en skadad sadel under några ridpass och har sedan dess också lånat en sadel som inte var utprovad efter Archie och jag vill ge denna, av andra lovordade massör, chansen att visa om hon hittar något på Archie som hon tycker behöver åtgärdas och om jag märker någon skillnad efteråt.

Jag vill ju inte påstå att jag tycker att Archie sedan min ”sadelskada” blivit en till det sämre häst men han var ju inte på topp förra veckan och bet sig fast i ena tygeln vilket han inte har för vana så man vet ju aldrig hur han känner sig i kroppen.

Jag inbillar mig att Archie är en rätt så tålig häst så det vore ju synd om han går och har lite småont utan att direkt visa det och därför chansar jag alltså på denna massör.

Jag är villig att ge det mesta som jag inte tror är skadligt i alla fall ett försök så dagens besök får helt klart anses falla inom den kategorin.

Rapport kommer som vanligt under dagen!

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Tycker det är ganska vanligt att hästar går omkull i hagen spec när de rejsar runt.

    Jag går själv och får massage en gång i månaden och att påstå att det är skönt nja det vet jag inte. Är det skönt så är man nog inte i behov av riktig massage, sist jag var hos massören så gjorde det så ont så jag höll på att gråta, men hon fick bort alla spänningar och dagen efter var det skönt.

    Sen får man ju inte tro att det räcker med masssage utan man måste träna oxå.

    Sist jag hade massör till Misty var när tränaren påpekade en låsning i halsen, träningen efter så kommenterade tränaren det positva resultatet.

    Så i team Misty ingår helt klart en duktig massör:)

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jag får ge dig delvis rätt Minstral:).
    Jag är rätt så smärttålig och de gånger jag fått massage brukar jag tycka att det gör ”ont-skönt”.
    Men då har jag inte haft några stora problem.

    Vi fick gratis massage via jobbet ett tag, därav att jag provade.

    Svara
  3. Prick

    haha – jag tillhör också de som inte tror på underverk efter en massage. Minns en bekant som hade gått kurs och sedan var runt och masserade hästar med orden – jag nu måste h*n ta det lugnt i några dagar och om tre dagar kommer du märka jäättestooor skillnad =). Jag ju säga att ingen av oss märkte något särkilt varken dag ett, två eller tre.

    Men i princip alla hästar tycker att massage är skönt och DET är tillräckligt för att jag kan tänka mig att anlita någon då och då.

    En undersökning (SLU?) av hur blodgenomströmningen ökade i musklerna visade på noll efter en massage. Däremot blev det lite varmare i huden sas.

    Svara
  4. Cicci

    Jag måste hålla med Minstral här. Det är ganska vanligt att mina hästar går omkull i hagen. När de rejsar helt galet och gräset är halt är det ju alltid nån av dem som far omkull.

    Du minns kanske följetången om min Mysan, som varit kass i evigheter och inte ens Spångfors hittade nåt fel på henne. Hon får nu regelbunden behandling av en naturterapeut och jag kan LOVA DIG att det märks stor skillnad på henne. Lite hokus pokus och sånt, men det struntar jag i, det HJÄLPER!!

    Svara
  5. Linda

    Kul! Ska bli intressant att läsa om vad du tycker. Hon var hos min häst i morse. Jag känner ett stort förtroende för EC. Fast EC gör ju mycket mer än masserar. Vill nog hellre kalla henne fysioterapeut/kiropraktor som har massageutbildning :-).

    Svara
  6. Moa

    Jag som jobbat i stall i många år har sett en hel del omkulldruttningar, tycker de mest lugna och stabila hästarna lyckas snubbla på sig själva ibland och ramla. Det behöver inte ens gå speciellt vilt till eller vara stora hagar, ibland halkar de när de ska klia sig och hamnar på rumpan. :p

    Däremot undrar jag om dessa ganska stillsamma ”ramlingar” verkligen gör så stor skada att div behandlingar behövs.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>