Hyra ut släp- vad ska man ta betalt?

Härom dagen blev jag kontaktad av en bloggläsare som ville veta min åsikt i en specifik fråga.

Läsaren hade av en person fått frågan om hon ville hyra ut sitt släp och nu undrade läsaren vad jag tyckte att hon skulle ta betalt för detta.

Jag vet att vi har haft denna fråga uppe tidigare men tänkte orda några rader om det här ändå.

Det första man bör fråga sig om/ när man hyr ut sitt släp är:

VILL jag EGENTLIGEN hyra ut släpet (för att jag behöver pengar) eller gör jag det mer för att vara juste?

Vill man inte hyra ut släpet men känner sig ”dum att säga nej” kan man sätta priset så högt att ingen VILL hyra det.

Behöver man pengarna kan man inte ta lika mycket betalt som det kostar att hyra släp på macken- då väljer nog många mackens släp som har en bättre försäkring än de privatägda.

Huvudsaken är att man inte känner sig utnyttjad anser jag.

Är man för billig är risken för detta större och man får ju då fråga sig för VEMS skull man köpt och underhåller sitt släp- för egen räkning eller för att andra för en billig peng ska slippa hålla sig med ett eget.

I just denna läsares fall gav jag rådet att debitera 200 eller 250 kronor, det är ändå billigare än vad bensinstationerna tar för ett dygns hyra.

Tycker sedan inte den som ville hyra det att det är billigt nog- tja…då får han eller hon fråga någon annan….

Själv slipper jag numera frågor om uthyrning då jag har ett 1500-kilos släp vilket medför att rätt många bilar inte får dra det pga dess tyngd.

I ungdomen tjänade jag mycket pengar på att hyra ut det släp jag hade då men det hände ju också att saker gick sönder och så skulle man vänta på att den som hyrde släpet skulle fixa det.

Idag har jag en annan ekonomi och har ingen lust att riskera mitt fina släp för några hundralappar men på den fattiga studenttiden var det ett lite riskfyllt men ibland nästan nödvändigt sätt att dryga ut studielånen.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. sofia

  Man brukar slippa den frågan om man säger ”ja men går nåt sönder så då får ni stå för det (eller betala självrisken) då brukar dom avstå från att låna. Jag tycker ofta folk vill just LÅNA inte betala för att få låna om man säger så……..

  Men vi har kort o gott i denna fråga sagt nej sedan vi köpte det släp vi har nu. Det är lättast så tycker vi.

  Svara
 2. rackemarie

  Jobbigt det där med om man ska låna ut sitt släp eller inte. I princip tycker jag att om man har tagit beslut om att äga en häst som man tänker tävla med, eller åka och träna med, regelbundet ska man ha ett eget släp. Vi hyr av princip inte ut vårt, men lånar ut det till några enstaka vänner för transport till och från bete eller vid akut behov av veterinär.

  Svara
 3. Aramis - en dressyrblogg

  Jag har som princip att inte hyra ut mitt släp – är allt för rädd om det, men om någon jag känner mycket väl skulle behöva låna ett släp i akutläge så skulle jag å andra sidan aldrig få för mig att ta betalt.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Sofia:
  Ja, min erfarenhet är också att vissa anser att ”låna”= GRATIS vilket jag kan tycka är ganska fräckt att förutsätta.

  Det är sin sak om man frågar i FÖRVÄG och får någon form av klara besked men att bara tro att det ska vara gratis eller komma med en 50-kronors vinflaska i efterhand tycker jag (som dessutom inte dricker vin) inte är OK.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Aramis:
  Jag vet att flera resonerar som du men jag undrar VARFÖR- egentligen?

  Varför ska något vara gratis bara för att det sker akut?

  Om du måste gå till läkare akut, byta lås eller däck på bilen tex- inte är det gratis?

  Så klart skulle jag också låna ut mitt släp om någon måste köra sin häst till djursjukhuset men jag skulle inte tveka att begära ersättning EFTERÅT.

  Det är väl en självklarhet att man gör rätt för sig- framför allt om någon ställer upp när något är just AKUT?

  Svara
 6. Maria och Bröta

  Nu kommer det här inlägget lite sent, men jag är en av dem som fått låna släp, både gratis och att jag har betalt för det. Jag är mycket tacksam för det!

  När man bara transporterar sin häst några gånger om året köper man ju inte ett släp, men ett stooort problem är faktiskt att få tag på transporter att hyra.

  Bensinmackarna hyrde ju ut tidigare men fler och fler gör faktistk inte det längre, och några få som jag hittade för ett par år sen har lagt ner hästtransportuthyrning efter hand. Runt Malmö vet jag faktiskt ingen bensinmack som hyr ut längre. Dessutom, om man vill köra lagligt, så finns ännu färre släp att hyra om man inte har E-kort eller en bil som får dra mycket. Det finns ju en del ridsportbutiker som hyr ut släp men de har ofta monstergigantiska släp som jag bara kan drömma om att få dra lagligt med min bil. Tips om transporter att hyra runt Malmö/Vellinge/Höllviken med totalvikt max runt 1300 kg mottages tacksamt!! 😉

  Så det här var ett inlägg från den andra sidan, vi som inte har egna transporter. Dock vill jag påpeka att jag självklart inte tycker det är minsta konstigt att betala för att få låna släpet.

  MVH Maria

  Svara
 7. Lina

  Maria:
  Dom har ett släp på OKQ8-macken vid Toftanäs till bra pris (minns inte exakt hur mkt men några 100-lappar för ett dygn). Jag hyrde det för bara några veckor sedan precis som Birgitta skrev och det var ett väldigt fint, helt och rent släp! Trevlig personal på macken också 🙂

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>