Hage eller inte hage- det är frågan?

Suck…..så här ser det ut i våra hagar just nu 🙁

Varje år omkring denna tiden överfalls jag av ovanstående fråga flera gånger om, dvs ska man i alla lägen släppa ut hästen i hagen?

Som ni säkert vet är jag en stor ”hag-ivrare” och detta var också en starkt bidragande faktor till att jag valde att flytta Archie från ett stall där jag själv var som en inventarie och hade huserat i över 20 år- hagtiderna blev mer och mer begränsade och det blev svårare och svårare för mig (praktiskt, tidsmässigt osv) att kunna släppa ut min häst annat än ett fåtal timmar varje dag vilket inte kändes ok.

Nu bor Archie i ett annat stall sedan 1 år tillbaka och allting är så perfekt och bra som det bara kan tänkas utom just vad gäller hagarna.

Vinterhagarna är små, vid mycket regn (som nu) fulla av djup gegga och det finns inte ett grässtrå att äta.

Detta innebär att hästarna mer eller mindre ”står rakt upp och ner”, dvs blickstilla i många timmar med ibland regnet strilande över sig och med lera upp till kotorna.

Om detta nu hade varit något unikt för just detta stall så hade lösningen varit enkel: då hade man kunnat flytta hästen och så hade problemet varit ur världen men så ser det inte ut i mina trakter utan detta med hagar enligt ovan är snarare regel än undantag.

Nästan ”alla” har det så här så en flyttning hade inte inneburit någon som helst förbättring i det avseendet och då finns det ju ingen anledning att ge sig av heller.

Men visst- hade man verkligen letat ihjäl sig så hade man kanske hittat något litet stall någonstans i obygden som hade turen att förfoga över så mycket mark att hagarna inte blir så förstörda/ upptrampade som hos oss men jag lever inte ett sådant liv att det hade varit bra eller ens ok för mig att flytta hästen dit.

Jag har varken tid eller ork att köra hur långt som helst för att komma till stallet och dessutom vill jag träna regelbundet och utan påverkan av vädret vilket förutsätter ett ridhus.

Bara genom detta faller majoriteten av lämpliga stall bort- i alla fall om jag som sagt inte ska få en avsevärt längre resväg med allt vad det innebär.

Så tankarna om ”hage eller inte hage” får fortsätta att störa mig.

Än så länge väljer jag hage framför ”stå inne i stallet och uggla” och det är ju inte heller så att ”mina” stallägare utsätter hästarna för vilka skyfall som helst utan då tas hästarna in tidigare eller så släpps de ut senare.

Men trist är det när det är sådant här väder oavsett.

Hur har ni det i era stall och har ni hittat lösningar som passar er och på vilket sätt i så fall?

9 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hille

  Vi har turen att ha sandmark i hagen (nackdel med det kan ju dock vara ökad kolikrisk) vilket gör att det är lerigt enbart på ytan i vår lilla slusshage, leran blir aldrig djup eller ”sugande” och längre ut i hagen är det gräs och trevligt. Vi har ändå ingen jättehage, ca 1 hektar till våra 4 hästar, varav en del oftast är avstängd för dem.

  Sen kan de ju gå in istället om de vill då de går på lösdrift, känns dock som om de mest går in för att äta halm + att fölet gärna går in och lägger sig några gånger varje dygn. Utanför lösdriften har de en uppgrusad ”veranda” under tak och där (+inomhus) är vattnet så det når de också hyfsat ”torrskodda”.

  Min häst Emma avskyr att gå i gegga och i tidigare stall har jag ibland nästan fått knuffa ut henne i hagen stackarn.

  Svara
 2. Stina

  Idag förfogar jag över ca 5 hektar vinterhage till 4 hästar så vi har det bra.

  Om en månad tar jag över ett annat stall och kommer att ha inackorderingar.
  Där förfogar jag över 2 hektar vinterhage till 7 hästar, är lite orolig för hur jag ska få till det.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Stina:

  Ska jag vara krass så är mitt svar att du får se till att skaffa dig inackorderingar vars ägare inte bryr sig.

  Min erfarenhet är att synen på hästens hagvistelse kan variera oerhört.

  Vissa har jättehöga krav på hur hagen ska se ut, med vilka hästar deras häst ska gå, hur länge osv och vissa bryr sig knappt om hästen ens kommer ut. Sedan finns det allt där emellan….

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Hille:

  Det låter som att ni har tänkt till och fått det väldigt bra.

  Archie är tack och lov väldigt försiktig när han går i en mycket lerig hage. Han skulle aldrig få för sig att rulla sig och han springer inte heller omkring utan står mest och filosoferar.

  Man har ju sett riktiga lortgrisar som utan problem kan rulla sig så att leran rinner av täcket- det hade inte varit populärt hos undertecknad :).

  Svara
 5. Malin

  Har gjort dränerade grushagar här hemma så de alltid kan stå torrt, visst dem e inte så stora så de kan springa runt en massa, men bocka o galoppera lite klarar de av där inne. Anser att de iaf har de bättre i sina mindre hagar där de kan kolla runt på allt som händer än inne i en box innanför fyra väggar… Har även gräshagar men dessa sparas under denna årstiden, går endast där när det är torrt eller fruset i marken.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Malin:
  Jo, jag tycker också att hästarna har det bättre ute än i sin lilla box, så länge inte vädret är extremt dåligt (och det ska mycket till innan jag tycker att vädret är för dåligt för utsläpp).

  Svara
 7. Malin

  Nä mina står oxå inne i extrema väder, snöstorm eller storm med regn brukar vara gränsen för mig men regnar de ”vanligt” så går de ute iaf mellan 7-17, annars kan de mkt väl vara ute till 19-21, fast till 21 e bara på sommaren när de går på gräs o vädret e bra :o)

  Svara
 8. Cecilia Lindberg

  Jag är på din linje, Birgitta, ute är bättre hur trist hagen än är, så länge det inte är ökad skaderisk. Visst, de kanske bara står där och ”hänger”, men de kan väl isåfall lika gärna stå där UTE och hänga (med bra luft) som INNE och hänga (hur fint stallet än är så är ju lufthygienen sämre än ute). Häng ut ett hönät på staketet så kan han stå där och tugga, och ett bra täcke med halskrage löser ju många problem oxå, så länge vädret ej är extremt dåligt.

  Svara
 9. Birgittas hästsida

  När vissa hästägare inte vill släppa ut sina hästar eftersom de ”ändå bara står och hänger i hagen” brukar jag raljerande fråga:

  ”Vad tror du din häst gör i BOXEN då? Går den omkring och gör skänkelvikning”.

  Vad gäller hönät i hagen hade JAG jättegärna haft det men tyvärr är det inte tillåtet i nuvarande stallet (ej heller på ridskolan där jag stod innan). Motiveringen är att mer glupska hästar kan få för sig att äta av hörester som trampats ner i leran och därmed bli sjuka av tex gruskolik. Hade vi haft ”fasta” hagar (dvs alla hade samma hage alltid) kunde man ju själv välja detta men så fungerar det tyvärr inte.

  Halskrage är en utmärkt uppfinning, ja :).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>