Veckan som gått

De enda djuren jag brukar möta i Dalby- koerna :)!

Ännu en höstvecka är till ända!

Tävlingssäsongen är slut för Archies del och den har varit trist på många vis. Dels uteblev många förväntade resultat men sedan så har själva ”upplägget” eller vad jag ska kalla det också varit både konstigt och trist.

Till att börja med gjorde den ihärdiga vintern att flera tävlingar i början på året knappt fick några startande och sedan så har detta mönster bara fortsatt tycker jag.

Jag kan inte förstå varför nästan alla LA-klasser på regional nivå har innehållit på sin höjd 20 startande, om ens det, och det tycker jag är en jättetråkig trend (om det nu är en trend och inte något som jag bara inbillat mig/ råkat ut för).

En del klasser har inte ens fått ihop 10 startande och då tycker i alla fall jag att lusten att tävla minskar.

Vi får väl se hur det blir nästa år….

Archies vintervila närmar sig med stormsteg och jag är kluven inför den, minst sagt.

Jag tycker ju verkligen om att rida (om nu någon har missat det, ha ha) och gillar inte att ha hästen stående men samtidigt så måste ju häststackaren få vila sig någon gång och då är det ju bättre att han får göra det när det är som mörkast och ”äckligast” att rida.

I torsdags hade jag den första av mina 10 inplanerade semesterdagar under lika många veckor framöver och det var verkligen härligt. Jag tyckte att jag fick mycket ut av dagen även om jag egentligen inte gjorde något särskilt.

Soya och jag har varit gräsänkor under en stor del av veckan och tiden har vi bland annat fördrivit med flera besök i Dalby där vi motionerat flitigt.

Jag är så tacksam över att ha hittat detta ”tillhåll” eftersom det annars är svårt att hitta lämpliga ställen där man själv kan springa och ha hunden lös.

Vi har ju annars ”Bokskogen” vid Skabersjö med underbara spår i skogen men eftersom de är så flitigt använda av både motionärer och flanörer så kan man inte med gott samvete släppa lös sin hund- inte utan att förarga folk om inte annat.

I Dalby möter jag nästan bara korna och de verkar ärligt talat inte bry sig det minsta :).

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Hästis

  Tycker mig inte ha sett några kommentarer om joggning tidigare…är det en ny företeelse? Hur mycket, hur ofta? (Mitt dåliga samvete vill veta…)

  Hur länge vilar Archie och vad innebär vila för honom?

  Hälsningar en nyfiken.

  Svara
 2. Anna-Kajsa

  Jag tycker också att det känns som om startfälten generellt sett har varit mindre i år – kanske inte så små som du beskriver här, men tidigare har det i princip alltid varit fulla klasser i alla klasser upp till Msv B häromkring – det är iaf min subjektiva upplevelse. Mig gör det inte jättemycket, men visst är det tråkigt om det är så få som mellan 10 och 20 starter. Tyvärr är jag orolig för att dressyren går från ”folklig” och ”bredd” i den mån den varit det, med den politik som förs just nu med syfte att hålla ekipagen nere i klasserna.

  Svara
 3. Malin

  Hej!

  Min häst ska också snart ha vila men jag vet inte riktigt hur jag ska ”lägga upp” vilan. Hur gör du med Archies vila? Hur länge vilar han och hur?

  Hälsningar Malin

  Svara
 4. Linda

  Och färre ekipage lär det bli i MsvB nästa år iom att man måste kvala för att få rida MsvB.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Angående joggingen :):

  Eftersom jag tycker att jag blir så trött (flåsig) av att rida när Archie lägger in bromsen har jag försökt att få upp flåset genom att jogga, fn 4 ggr i veckan 30-40 minuter / gång.

  Angående vila:

  Jag föredrar kortare viloperioder hos den vuxna hästen framför exempelvis flera månaders bete utan ridning.

  Tyvärr brukar hästar själva ordna vila genom att bli halta då och då och exempelvis Archie var ju halt tidigt i somras då han snubblade i skritt (kommer aldrig att komma över hur han lyckades med det konststycket) och fick vila i någon vecka.

  En FRISK, vuxen häst vilar jag ungefär 14 dagar i stöten. Vila innebär då enbart hagvistelse och i förkommande fall att man tömkör i skritt eller skrittar uppsuttet.

  Just våra hagar ser i dagsläget ut på ett sådant vis att Archie inte rör sig en milimeter i dom och då måste man röra på hästen och inte nöja sig med hagvistelsen anser jag som är livrädd för kolik.

  Hade jag haft stora gräshagar där Archie kunde gå hade jag nöjt mig med hage och inte tömkört/ skrittat.

  På 14 dagar hinner hästen inte tappa någon kondis alls men får ändå vila sig lite, framför allt mentalt.

  Detta kan man göra 2-3 ggr per år.

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Anna-Kajsa och Linda:

  Personligen tycker jag att det skulle vara urtrist att möta 6-10 ekipage var och varannan gång man tävlade. Hoppas verkligen att det inte går åt det hållet men risken finns helt klart om återväxten stannar upp.

  Jag har nog aldrig upplevt så stora skillnader mellan lokala och regional tävlingar som i år, både vad gäller antalet startande och kvalitén på desamma.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>