Torsdag- Birgitta aka IDIOT

Blir ni någonsin trötta på er själv?
 
Jag ska ju villigt erkänna att jag kan bli det på mig själv då och då och igår var verkligen en sådan dag.
 
Ville inte skriva något om det på bloggen igårkväll då jag först ville vara säker på ”vissa saker” men nu när jag har facit i hand så är det ”bara” att konstatera att jag är en riktig idiot ibland.
 
För att ta det från början:
 
Som jag ju berättade häromdagen så tyckte jag då att Archie travade ”konstigt” på töm.
 
Han travade som en ”virvelvind” oinspänd men så fort jag spände in honom det minsta så spjärnade han emot i huvud/ hals och började småhoppa och trava mer uppåt än framåt.
 
Jag sa till stallkamrat Liv att jag hade trott att det var en ren olydnadsgrej om jag hade sett någon annan häst göra så men jag känner ju Archie efter att ha ägt honom i mer än 4 år- detta beteende är totalt främmande för honom.
 
Personligen anser jag att Archie är något av det mest lätt-tömkörda som går att finna i hästväg, han är otroligt stadig i formen och man kan med lätthet tömköra honom hållandes tömmarna i ena handen och utan att egentligen behöva ”ta” i honom- en riktig ”maskin” ha ha.
 
Så var det alltså inte när jag tömkörde häromdagen och varningsklockor ringde för fullt för min del.
 
När jag ringde veterinären i tisdags morse så sa jag något i stil med ”man skulle nästan kunna tro att han har ont i munnen eller något” och igår fick jag den eminenta idén att prova att tömköra med hacket på i stället.
 
Och se där- ”gamla tömkörnings-Archie” återkom direkt och travade hur fint som helst.
 
Bytte till tränset och hästen börjar småhoppa.
 
Bytte till ett annat träns (mitt ledträns utan nosgrimma och med ett ihåligt tjockt tränsbett)- åter fin trav.
 
Bytte tillbaka till ordinarie träns- småhopp!
 
Först när jag hade ”roat” mig med dessa huvudlagsbyten en lång stund tittade jag på det ordinarie tränset ORDENTLIGT och VAD SER JAG????
 
Idioten Birgitta har satt bettet BAK OCH FRAM?!?!?!?!
 
Detta är en form av tredelat ”specialbett” (Pessoa Magic System) som inte ska kunna knipa hästen i munnen RÄTT använt men nu satt det ju alltså inte rätt.
 
Otroligt slarvigt av mig att inte titta på en sådan enkel sak i stället för att kasta mig på telefonen och ringa veterinär men men…gjort är gjort…..
 
Jag valde faktiskt att åka till kliniken idag i alla fall- tiden var ändå bokad och jag ville bli försäkrad om att hästen nu verkligen ÄR ohalt.
 
Och efter tömkörning oinspänd, tömkörning inspänd och böjprov runt om så konstaterade veterinären just att det inte finns några reaktioner någonstans och det var så klart oerhört skönt.
 
Vi passade också på att titta igenom Archies mun där vi mycket riktigt kunde hitta ett litet sår och dessutom så slipades några hakar bort.
 
Nu får jag ju låta det vara osagt hur Archie hade känts att RIDA med det felvända bettet och frågan är när jag hade upptäckt att det var just felvänt (jag bytte nyligen till detta bett så jag minns inte ens om jag har hunnit använda det innan Archie blev halt)  men det är nog dumt att fundera vidare på detta utan bara konstatera att historien slutade lyckligt trots allt.     

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cecilia Lindström

  Du är ju bara för härlig! Jag skulle lätt kunnat göra samma sak i förvirringen, men jag tror inte att jag skulle berätta det för nån:) Skönt att din supersnygga pålle är bra igen i alla fall!

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Tack Cecilia!
  Jag tycker man måste kunna bjuda lite på sig själv och inte bara berätta om det som är positivt och bra och försöka framställa sig själv som ”fröken Perfekt” :).

  Då känner nog inte många igen sig :).

  Svara
 3. Cecilia Lindström

  Det har du rätt i. Det var så roligt skrivet, du borde skriva kåserier av nåt slag!

  Svara
 4. rackemarie

  Härligt att det var du som gjorde fel och inte Archie som var halt. har själv ett sånt bett som måste sitta rätt och nu kommer jag att vara extra uppmärksam tack vare dig!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>