Dagens (häst)fråga

På tal om ett annat ämne vi diskuterade nyligen (rykt) där en läsare undrade om denna verkligen har någon bevisad vetenskaplig effekt så undrar jag, och har undrat länge, detsamma vad gäller LINDOR och mer specifikt RIDLINDOR.

Kan ett litet tygstycke verkligen ge vetenskapligt bevisat STÖD åt 600 kilo kött i rörelse?

Att lindor är snygga tycker jag absolut.

Att de kan hindra hästen från att stryka sig anser jag lika tvärsäkert.

Men när det kommer till just ”STÖD-biten” är jag personligen extremt tveksam till om lindan kan stödja en häst.

Vad tror/ vet ni?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag skrev en artikel om detta för ett par år sedan, och enligt Lars Roepstorff som forskar i ämnet är svaret nej – ingen typ av lindor ger något stöd. Däremot skyddar de förstås mot strykningar, precis som du säger. Jag hade precis köpt en uppsättning lycralindor, såna som travhästarna har när de går fort på hård bana. De är i princip oanvända.

    Svara
  2. annakarlegard

    Jag tror inte att de ger något särkilt stöd utan är mest snygga att titta på. 🙂
    Själv använder jag oftast vanliga senskydd eftersom de är lätta att ta av och på samt att det går lätt att skölja av dem.
    Men visst anväder jag lindor emellanåt om jag vill att vi ska vara lite extra fina.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa:

    Jag har själv fler par(mest fleece)lindor än jag troligen kan göra åt under min levnad- många inköpta på den tiden man i Ullared kunde köpa 4-pack fleeecelindor i alla möjliga färger för 39:–. Superbra kvalité och de vägrar att slitas upp :).

    MEN: jag har aldrig för en sekund inbillat mig att de ger STÖD, har jag använt dom har det varit av rent estetiska skäl faktiskt (4 vita lindor på en kolsvart häst ÄR helt enkelt skitsnyggt tycker jag) eller som stallbandage.

    Nu har jag back-on-track-skydd i boxen, faktiskt inte så mycket för att jag är övertygad om deras revolutionerande effekt i förhållande till vanliga lindor utan för att de är mycket lättare att sätta på och ta av 🙂 så stallbandagen förblir liggande.

    Dessutom är jag så lyckligt lottad att jag har en häst som mig veterligt aldrig stryker sig på benen VID RIDNING så även av det skälet samlar lindorna damm för det mesta.

    Att skita ner en uppsättning lindor bara för att det är SNYGGT ids jag numera väldigt sällan- jag rider ju nästan alltid ensam så ingen annan får ju någon njutning av denna estetik :).

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Anna K:

    Då tycker och gör du som jag :).

    Vid hoppning har jag hårda senskydd då jag tror att de skyddar bäst och dessutom vore det direkt farligt om en linda gick upp mitt under hoppning av hinder.

    När jag longerar eller tömkör över bommar eller i snö där man inte ser vad som kan gömma sig har jag lindor för att skydda benen men annars använder jag mest lindor när vi ska vara extra fina :).

    Att linda benen runt om vid tävling skulle jag aldrig få för mig däremot- jag åker ju nästan alltid ensam och vill inte ha bök med detta eftersom lindorna i så fall enbart skulle vara för att skrämma konkurrenterna med Archies skönhet :).

    Jag tycker att det är lite konstigt att ryttare som är eller tror sig vara så erfarna och skickliga envisas med att påstå att lindor ger STÖD- inte att förväxla med SKYDD.

    Svara
  5. Minstral

    Jag har ofta funderat på vad man menar med stöd i denna frågan och vad vikten har med det hela att göra. Att det skulle dämpa stöten vid isättning av benet är ju ganska befängt att tro. Men det gör det ju inte precis på en människa heller. Jag har själv varit lindad ganska mycket och det hjälper ju inte när jag sätter ner benet. Men det håller ju saker och ting på plats när själva benet hamnar i en snabb rörelse. Jag tror alltså inte att lindning hjälper mot själva kroppstyngden, säger ju sig själv, men jag tror att en linda kan stödja själva kroppsdelen i sig. Det tråkiga med detta inlägget är nog att jag inte riktigt får fram vad jag menar, men någon kanske fattar min tankegång.
    Däremot har jag väldigt svårt att förstå folk som lindar utan vaddstycke, även med fleece drar man ju ändå en skarv över senan varje varv. Skulle jag aldrig få för mig.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Minstral:
    Med STÖD menar i alla fall jag att en linda tex skulle kunna förhindra en vrickning/ att trampa fel. Det tror jag inte att 600 kilo kött håller för.
    Här ser du en som på de gamla bomullslindornas tid (de med snören- kommer du ihåg?) alltid självklart använde paddar/vaddstycken.
    Lika självklart använder jag det aldrig när jag lindar benen för ridning med fleecelindor. Jag ser inte behovet och tycker det skulle bli väldigt otympligt. Har aldrig tänkt att det skulle kunna skada senor, lindan är ju inte elastisk? Vet nog ingen som ridlindar med paddar+ fleecelindor när jag tänker efter.

    Svara
  7. Minstral

    Du får ändå en skarv över senan, inget jag vill ha på min häst. Vet att många rider så men jag skulle never ever göra det. Aldrig, aldrig en skarv över senan, elastisk eller inte. Du lägger ju inte vaddstyckets skarv över senan, gör du det kan du hitta en häst med telefonstolpe ben på morgonen, och padden är ju inte elastisk.

    Vi menar nog helt olika med stöd, jag vill mer att stödet skall innfatta benet i rörelse, inte benet under belastning. Att det skulle hindra en vrickning eller feltramp tror jag inte t ex travtränare använder det för. Utan för att stödja benet i rörelse. Kan bara gå till mig själv, min linda hindrar inte vrickningar och dylikt men håller mina ostabila delar i benet på plats i rörelse.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Intressant diskussion tycker jag Minstral. Hoppas att fler ”lägger sig i” och reder ut begreppen, säger vad de tror, har erfarenhet av osv :).

    Jag vidhåller nog att 600 kilo är för mycket för en bit tyg- oavsett på vilket sätt den ska hålla benet på plats :).

    Och för mig är det skillnad att linda för stall och för ridning. När man rider sitter ju lindan bara på i max 1 timme medan den vid stallbandagering kan sitta på….tja…nästan ett dygn om man skiter i att släppa ut hästen i hagen en dag?

    Lindar man rätt så ska ju lindan kunna sitta så som man satte den under en timme medan den kan kasa iväg hur som helst när hästen står så länge utan kontroll.

    Svara
  9. Minstral

    Fast det är ju inte att den kasar som är ett problem utan att en skarv trycker på senan, det gör den ju hur du än vänder och vrider på det. Jag vet att många använder lindorna som du menar, men för mig innebär det en skaderisk. Den är liten, jag vet, men den finns där och jag tänker inte utsätta min häst för den.

    Förstår hur du menar med belastning, tror inte jag heller det håller för, men jag menar belastningen innifrån lixom, så himla svårt att förklara:)Men jag menar i rörelse och då bara belastningen från benet, ej en hel kropp. Hoppas också att fler lägger sig i diskusssionen, blir så mycket roligare då ju + att man alltid kan få lära sig något nytt.

    Det är kanske så att jag har åt helsike fel, men om jag utgår från mig själv så håller inte en stödlinda för min kroppsbelastning men den håller benets belastning i rörelsen, där kan det falla på hastigheten och kraften i själva rörelsen, men att vikten har med det hela att göra utifrån mitt resonemang köper jag inte.

    Svara
  10. Prick

    Jag tycker inte heller att en linda ger något förbättrat stöd. Minns när Proffessionals Choice kom och ALLA skulle ha dom för att det gav ju ett sånt BRA stöd. Nu är det väl knappast någon som använder sådana. Inte ens skydden framtagna för terräng/fälttävlan ger något stöd, endast skydd mot slag (med skenor som förstärkning tex).

    MEN – om man tex har en häst med problem i ett ben (tex opererat/trauma) så föredrar jag att linda (även) det andra med exv yllelinda (och vaddstycke – ALLTID))för att bibehålla en bra cirkulation. Alltså förhindra att det friska benet svullnar pga ev överansträngning.

    Svara
  11. Trasselkvast

    Att lindornas skarv skulle skada senan tror jag är väldigt överdriven oro. Har jobbat med polohästar i Australien, som bara lindades inför varje match, för att förhindra strykningar (inte för något stöd alltså). I en polomatch går det åt fem hästar per spelare, och blir alltså en helsickes massa lindande, vilket innebär att det börjar lindas en timme innan, sen står de med dem tills de är ridna och kommer tillbaka. Man lindar HÅRT för det får ABSOLUT inte gå upp. Inga paddar under, det gör att lindan sitter sämre. Under mitt år med detta lindande var det ingen häst som hade så mkt som en liten svullnad på benet efter att ha stått hårt lindad utan padd i minst en timme (och ridits hårt i sju minuter). Så skarvarnas fara tror jag INTE på.

    Svara
  12. Minstral

    Fast bara erfarenhet räcker inte för att jag ska köpa det, det finns många som rökt hela livet utan att ta skada av det, är det inte farligt då? Knepig jämförelse men summan av kardemumman är att det går kanske vägen 100 gånger men åt helvete gång 101. Risken finns och är faktiskt inte pytteliten och det är ju lätt att lägga en padd under tycker jag. Förresten rider jag ju aldrig med fleecelindor. Jag är upplärd på travet och där lindar man med padd, punkt! Men var och en blir ju salig på sin tro, skulle varit kul om man kunde hitta något vetenskapligt om både ”skarvar och lindors stöd”.
    Det går att linda hårt och bra med padd under, har aldrig haft en linda som lossnat under ett lopp. Att dra en linda hårt utan padd tror jag nog det är få som skulle göra faktiskt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>