Den kärnfriska hästen: myt eller verklighet?

Ibland när man läser saluannonser gällande hästar kan man läsa ”har aldrig varit sjuk eller skadad” eller ”har aldrig varit halt”.

För mig är det så att när min egen häst är skadad/ halt så känns det så förfärligt och lite som ”varför ska detta drabba just MIG (snarare sagt min häst)” och som om man var tämligen ensam om att ha denna ”otur”, gång på gång dessutom.

När jag började fundera närmare på detta och gå igenom olika hästar jag känner till, exempelvis de som står på ”min” egen anläggning kom jag fram till att det faktiskt i princip inte är EN ENDA häst som jag kan säga ”aldrig har varit halt eller skadad” om- snarare tvärtom.

Det är så gott som var och varannan dag som någon häst skadas/ blir halt på olika vis, oftast är det något mycket snabbt övergående och hagrelaterat (feltramp, snubbling, halkning, sträckning) men det har också varit hältor som tagit sin tid att läka.

Hästar får hosta, mugg, kolik, blir sparkade och bitna, trampar sig själva, slår i hinder eller andra hårda föremål osv osv….

De som enligt min erfarenhet kommer lindrigast undan, dvs som mest sällan är halta/ skadade är ponnys och jag vet inte om det beror på att de är i grunden tåligare/ sundare eller om deras oftast yngre ryttare inte är lika vakna för mindre blessyrer? Eller är det kanske en kombination?

Hur som helst vill jag nog påstå att den häst som aldrig varit halt eller på något sätt skadad i princip INTE EXISTERAR i sinnevärden- ägaren kanske TROR att det förhåller sig på detta vis men har snarare låtit sig luras av sin egen okunskap.

Sedan är det givetvis skillnad på skada och skada och hälta och hälta- ett sår kan läka på 2 dagar och en hälta kan i värsta fall bestå i ett halvår eller mer men som sagt; jag tror att i varje fall 95 % av alla hästar BLIR halta och/ eller skadade/ sjuka någon gång.

Så den där annonsformuleringen ska man nog ta med en stor nypa salt och kanske mer tolka som att hästen i fråga inte är mer skadebenägen än ”gemene häst” än något annat :).

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag skulle vilja se hur många av de hästar som ”aldrig” som skulle klara ett böjprov och en fullständig hältundersökning.

    Tror att de i de flesta fall är så att ägaren upptäcker inget. Kan ta Misty som exempel, för några år sen var hon en period överdrivet tjafsig i sin mun, hon är alltid lite småtjafsig men detta var mer än vanligt sas.
    Åkte iväg med henne till ”min” klinik och det visade sig att munnen var helt frisk men hon hade en kotledsinflammation. Blev behandlad för den och sen var muntjafset slut.

    Jag och andra upplevde inga som helst fel med benet.

    Sen den händelsen åker jag alltid och ”servar” Misty på klinik minst en gång/år. Känns tryggt att få henne igenomgången från topp till tå. Tar då mun, rygg, nacke, käkparti och hältundersökning.

    Svara
  2. Åsa

    Birgitta, du ”känner” faktiskt någon med en häst som aldrig varit halt. Eller tycker du jag är så okunnig? 😉
    LG har inte varit halt en dag i sitt nu 11 åriga liv. Han har haft en skada däremot efter en klockren spark på en sena, den skadan var en svullnad, men inget trasigt i senan och var borta när jag tog av zinkabandet efter 2 veckor.
    *peppar peppar* får jag väl säga.

    Aldrig halt eller skadad i annons skulle jag inte läsa så bokstavligt, utan se det som inga större saker har hänt.
    Klinikbesök pga hälta/skada och behandling varje år skulle jag bli fundersam över däremot.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Åsa:
     
    Att just hästen aldrig varit HALT (som din och du är bara att gratulera) tror jag är lite vanligare (dock fortfarande tämligen ovanligt) men att säga/ skriva i en annons att en häst ALDRIG har varit sjuk/ skadad tror jag som sagt är extremt ovanligt. Då ska man ha en häst som man i princip aldrig rider på, som går med en mycket snäll häst i hagen (eller ensam) och som aldrig lämnar den egna gården ”in the middle of nowhere”- TROR jag.
     
    För ”vanliga” hästar brukar om inte annat någon gång i livet dra på sig någon infektion, bli lite snoriga/ förkylda, få mugg, kolik eller något annat av enklare eller allvarligare karaktär= också en form av skada/ sjukdom i min värld.
     
    Men nej, jag tar inte heller sådana annonser bokstavligt.
     
    En häst som besöker kliniken för hältutredning en gång om året är värd att IFRÅGASÄTTA men exempelvis min egen var på klinik 2 gånger förra året pga 1) sår/ slag mot nedre delen av ett framben där jag inte vet hur han fick såret 2) sår efter att ha snubblat till i skritt vid ridning.   

    Svara
  4. Prick

    Jag brukar tänka lite elakt att det är en slarvig hästägare som inte märker att hästen är skadad/sjuk/…

    Generellt tycker jag också att det är bättre att nyttja annonsutrymmet till att framhäva de positiva egenskaperna, inte de som (man tror) inte finns. Där ser man skillnad mellan ”vana” annonsörer och de som ska sälja sin (oftast) övervärderade hobbyhäst.

    Svara
  5. sofia

    Nä den gamla klassikern går jag inte på!

    Visst kan en häst vara förskonad från skador men dom flesta har i alla fall haft någon lite sårskada av brodd eller skrapsår osv….

    En hsäst som alllldrig haft någonting drar jag öroen åt mig.

    Förresten behöver det inte vara en skada det kan vara annat också. En av fd ägarna till hästarna som jag köpte sa redan vid köpet att hon var lite tjurig som sin mamma men klok och kunde hon något så kunde hon det verkligen – VÄRDEFULL INFO för mig…….hade jag INTE fått denna info kan jag lova att jag säkert blivit irriterad över hennes beteende. SÄLJAREN bör informera både om skador OCH lynne som jag tycker är nog så viktigt.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Sofia:
     
    Ja, ärlighet varar förhoppningsvis alltid längst.
     
    Och om man får/ ger viktig information som har med hästen att göra, ÄVEN om det inte direkt har med skador/ hältor att göra så kan detta bespara den nya ägaren både huvudbry och annat.
     
    Det behöver ju inte vara något direkt negativt utan mer information för att undvika missförstånd och potentiella tråkigheter/ funderingar osv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>