Back-up-Birgitta

Häromdagen, medan jag höll på att leta efter något i ett av mina skåp i stallet slog det mig att jag verkligen i det mesta här i livet, så även när det kommer till det materiella, gärna vill ha både ”hängslen och livrem”.

Min mentala genomgång medan jag rotade runt i skåpet bekräftade detta; det finns i princip inte en hästpyl som jag inte har MINST en dubbel uppsättning av- Ni vet: ”bra att ha i reserv”!

De flesta hästägare har väl många täcken, vojlockar och bett kanske men jag nöjer mig inte med detta:

Jag har 3 par läderridstövlar tex, 3 hjälmar (en tävlingshjälm, en fin vardagshjälm och en gammal hjälm som jag använder vid regn tex), flera nosgrimmor, 4-5 dressyrspön, flera par ridhandskar och sporrar, 4 sadelskydd osv osv i all oändlighet.

En del saker använder jag inte ens längre eller ytterst, ytterst sällan men ändå har jag fler uppsättningar fleecelindor än jag kan räkna, flera par boots, hönät osv.

Mängden borstar och hovkratsar kan jag inte heller räkna liksom vaddstycken till både ridning och stallbandagering.

Sedan är det inte bara Archie som dignar av utrustning, det är precis samma sak med Soya.

Hon har flera koppel (makens flexikoppel oräknade) trots att jag i princip aldrig har henne kopplad, 5 täcken, 3 Bia-bäddar, en drös med leksaker trots att hon aldrig leker med dom osv osv.

Skulden till denna enorma ansamling av dammsamlare kan fördelas på flera olika anledningar:

Jag är väldigt rädd om mina saker och tappar nästan aldrig bort något, förstör eller sliter ut det.

Jag är ofta i Ullared där vissa saker är så sjukt billiga att det är lätt att köpa ”kan inte motstå för att det är snyggt/ fint”

Jag har genom åren faktiskt fått en hel del hästgrejer i pris på olika tävlingar.

Jag har väldigt svårt för att slänga saker som inte används och som det inte är något fel på (har skänkt en del till ridskolan där jag stod innan dock).

Jag tänker den idiotiska tanken ”kan vara bra att ha” trots att en del saker hänger orörda i ÅRATAL och skulle jag någon gång behöva just den saken så kostar den en spottstyver att köpa NY.

Sedan HAR jag bättrat mig med åren; det finns liksom en gräns för hur många täcken man kan ha bara för att de är enormt billiga tex och de tar ju en jäkla plats om inte annat.

Likaså slänger jag sådant som börjar se sjavigt ut- är tex allergisk mot noppriga tröjor, tom som stallkläder.

Att ha så mycket extrasaker är dock inte bara en nackdel- själv tycker jag tex att det är ganska smart att ha en extra upsättning ”allt” i transportens kläd och sadelkammare så att man aldrig står på en tävlingsplats och inser att man glömt spö, sporrar, plastrong, handskar eller vad det nu är hemma :).

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    På Axels ridskola anordnades det en ”hästloppis” där vi sålde just häsgrejer som vi inte behövde. Det var görbra. jag hade ju ungefär som du en uppsättning av grejer + en till… fast till Rompan = passade inte alltid på Rosea. Som tur är kan hon ha alla Rompans täcken som fortfarande tjänar troget och fyller sin funktion.
    Åker jag på hästmässa eller till ullared för jag ha ett mantra ”inga täcken – inga shabrak” som jag nynnar på 😉

    Vissa saker går dock ej att skiljas från: Rompans vardagsträns och hans Kandar och lädergrimma.
    Nu efter 3 år med Rosea har hon fått ärva hans lädergrimma som jag gjort fler hål i.

    Sen har jag borstar, massor med borstar. Bett, stänger, sporrar, stigbyglar.
    Grimorna gick alltid åt, för Rompan slet sönder några varje år och några grimskaft, han hade det som hobby varje år när vi började spola med slangen ute. Inte i panik. nejdå, bara lätt stegrande (då vågade inte matte gå fram) och så lutade han sig bakåt tills något gick sönder. Sen skrittade han därifrån.
    Rosea har fortfarande en av hans nylongrimmor till vardags.

    Putsgrejer, det är ju så ”kul” att prova grejer. Ändå använder jag mest min stübben glycerintvål och mitt favoritfett (glömt namnet, men det luktar bivax) och så M6N fettet till dressyrsadeln. Den experimenteras ju INTE med.

    Sadelgjordar, har jag oxå i flera olika lägder. Från 120 – 145 cm och så några dressyrgjordar oxå.
    Benskydd, lindor….

    Jo, det är nog dags för en hästloppis igen…

    Har ett litet rum i källaren där jag förvarar mina häst och ridgrejer, kläder mm.
    Har oxå 3 par läderridstövlar och 2 kavajer. Fast mina cavallo är från -80 talet med hårda skaft. Passade för något år sedan (undrar om man kan rida i dem??) den ena kavajen är väldigt mycket början på -90 talet med Axelvaddar…

    Jaha, Birgitta. Nu har du fått igång mig igen, ska nog ta och röja lite i min hemmasadelkammare till helgen.

    kram Cia

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Cia:
     
    Tack för ditt utförliga inlägg där jag nickade igenkännande flera gånger.
     
    En hästloppis är precis vad jag skulle vilja ha- vet inte om underlaget är tillräckligt stort på nuvarande anläggning dock och på ridskolan verkade det aldrig finnas något riktigt intresse.
     
    Att sätta in annonser på Blocket/ Tradera ids jag inte- så mycket är det mesta inte värt att jag skulle orka posta saker hit och dit, svara på en massa mail osv.
     
    Det som numera går sönder ofta för min, eller rättare sagt Archies del är GRIMMOR.
     
    Innan jag flyttade till nuvarande stall hade jag en och samma grimma i åratal.
     
    Här går hästarna i hagen med grimmor = många hästar står och drar i varandras grimmor tills dessa går sönder.
     
    Därför köper jag numera grimmor för 29 kronor styck som jag använder till hag-ändamål och har alltid ett lager hemma. 

    Svara
  3. Anonymous

    Det där med hundleksaker. Här finns det också massor av dem, men till skillnad från Soya så leker Zahra och Hilda med dem. Ibland har de en favorit leksak och ibland en annan. Så varenda leksak är använd. Favoriterna är pipleksakerna. 🙂 Kan vara lite frustrerande när de blir lekfulla efter att jag lagt mig.

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  4. Anonymous

    Det kan ju vara så att de triggar igång varandra till viss del. Men ibland är den ena lekfull och far runt med en leksak medan den andra ligger och tittar på och ibland den andra, men de leker också tillsammans. Så det är väl lite både ock skulle jag säga. Fast visst är Hilda mer lekfull med leksakerna än Zahra, fast Zahra kan sjunga ikapp med en pipboll ibland. hon får bollen att pipa samtidigt som hon ylsjunger. Det låter så roligt så att jag inte kan låta bli att skratta. 😉

    Hälsningar
    Görel, Zahra och Hilda

    Svara
  5. Anonymous

    Tyvärr slutar Zahra så fort jag kommer i närheten så jag har inte sett hur hon lyckas. 😉

    Hälsningar
    Görel

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>