Dagens (hov)fråga

Härom veckan omorganiserade jag mitt stallskåp och passade då på att putsa av en mängd burkar och flaskor jag har liggande och som blivit dammiga och smutsiga.

Konstaterade att en del ”smörjor” till lädret inte använts på länge, jag har någon favorit och då blir de andra burkarna liggande orörda och hittade också en flaska med gammal hovolja.

Detta fynd fick mig att tänka tillbaka på ”fornstora dar” då jag som ivrig och extremt entusiastisk skötare åt en privathäst på ridskolan, Mamaia, höll på att smörja itu hästens hovar eller nåt :).

Andrahandsuppgifter efter att hästen såldes sade nämligen att den nya hovslagaren undrade vad som hänt med hästens hovar som var helt uppmjukade av mitt idoga (läs: dagliga) smörjande med hovfett.

Jag vet till dags datum inte om det ens är möjligt att påverka hästens hovar på detta vis; mycket av det jag läst om sedan dess talar snarare för att hov-smörjning är mer eller mindre lönlöst/ ineffektivt och att man möjligen får en liten effekt om man smörjer kronranden där fettet de facto kan tränga in.

Fast på den tiden detta hände blev jag restriktiv med hovsmörjan och sedan jag köpte egen häst har jag faktiskt mer eller mindre helt slutat att smörja hovarna.

Dels har alla hästar jag ägt haft otroligt bra hovkvalité och dels har jag väl vuxit ifrån ”flicka målar naglarna på sin häst för att det är fiiiiint”- för är det inte detta de handlar om mycket :)?

Att smörja hovarna precis innan man ska upp i ridhuset och rida tex- till vilken nytta kan man ju verkligen undra?

Själv har jag någon gång smort hovarna innan jag åkt till tävling- åter igen för att det är fiiiint- men ärligt talat; hur länge har hovarna sett fina ut efter ankomst till tävlingen? I 30 sekunder kanske? Innan hästen skulle backa ur släpet och trampade med hovarna i sitt eget bajs som fastnade så bra på det smorda?

Nä…den där hovoljan får nog fortsätta att samla damm i sitt hörn i skåpet.

Hur gör ni kära läsare?

Är hovsmörjning en del av ert hästpyssel? Tror/ vet ni ni att smörjningen har någon effekt?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Min hovslagare vill att vi penslar hovarna med fodertran, pojkvännens förra hovslagare ville att han penslade med vanlig matolja. Själv har jag alltid haft uppfattningen att ”det inte är någon mening”, men för att hålla hovis lugn penslar jag någon gång då och då, framför allt under torrperioder på sommaren.

  Svara
 2. Minstral

  Smörjer med olivolja när hovarna är torra. Bästa effekt är att spola av hovarna först och binda fukten med smörja. Mistys hovar blir bättre när jag smörjer, men jag smörjer bara när det behövs.

  Här går ju experternas åsikter isär, vissa tycker man ska tillföra vatten genom vattenbad eller liknande andra förordar smörja och resterande att man låter bli.

  Så här går jag på egen erfarenhet, när hovarna är torra smörjer jag dem, någon vecka senare har hästen fina hovar utan fnas och småsprickor. Ganska tydligt resultat för mig:)

  Svara
 3. rackemarie

  Smorde Rackes hovar med vegetabilisk hovsalva på hovslagares inrådan för att avhjälpa torra, sköra hovar, men precis som du säger Birgitta, är det smörjningen i kronranden som gör susen. Tycker att hovarna är mindre sköra nu när han står på spån+mycket halm i stället för bara spån.

  Svara
 4. Prick

  Om hästen har svarta hovar är det bättre att smörja/fetta in dagen innan tävling.

  Då är de svarta och fina och ytan är torr så det fastnar inte något på tävlingsdagen. Är hovarna vita gör det ingen skillnad.

  Jag brukar också smörja lite om det är riktigt torrt på sommaren. Undersida och kronrand. Men använder jag olja rinner det ju ner över hela hoven. Katterna föredrar i alla fall matolja framför hovfett =).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>