Torsdag- ut-tömmande?

I morse stod tömkörning på schemat- en väldigt rolig motionsform tycker jag och troligen Archie också eftersom han oftast är väldigt med på noterna.

Vi började med galopp och växlade mellan mycket små volter i samlad galopp (bra förberedande piruett-träning) och stora volter i mellangalopp.

Därefter blev det trav över cavalettina som ni ser i bild och sedan travökningar.

Passet avslutades med lite tramp utmed spåret och när vi var klara hade det gått nästan en timme.

Jag tycker att det är väldigt synd att många enbart använder både tömkörning och framför allt longering som lite ”avrastning” och inte så mycket arbete- linan/ linorna kommer ofta fram då hästägaren har bråttom/ inte ids rida.

Av detta följer också att passet gärna blir mycket kortare än om man skulle rida- också detta synd tycker jag.

För man kan faktiskt arbeta hästarna väldigt bra på töm om man anstränger sig lite och inte bara står som fastvuxen i marken (och låter hästen förstöra ridhusbottnen genom att springa i samma voltspår heeeela tiden).

Och varierar man arbetet kan man lätt tömköra en timme utan att varken slita ut sig själv eller hästen men då måste man som sagt tänka till lite 🙂 OCH dessutom helst ha lite egen ork/ kondition så att man kan RÖRA SIG i ridhuset och slipper statiskt ”på-liten-volt-snurrande”.

Jag såg förresten en tjej som longerade sin häst härom dagen som verkligen fick till jättebra arbete genom att låta den trava och galoppera över lite upphöjda bommar- inspänd.

Detta var en fröjd för ögat till skillnad från då folk låter sina hästar antingen harva ridhuset med släpande ben eller rusa runt fullständigt okontrollerat- det sistnämnda ett för mig obegripligt och mycket dumdristigt sätt att ”motionera” hästen på.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  Hejsan Birgitta,

  Jag börjar snart närma mig ett hästköp, något jag velat sen jag började rida vid 6 års ålder. Men nu är det så att jag satsat på att vidareutbilda mig och är klar om 2 år. Men så fort jag är klar så ska jag börja ge mig ut på jakt efter en häst som passar mig. Men jag vill vara ute i god tid och ”läsa på” sådant som jag är osäker på i god tid. Jag kommer också från malmö och jag undrar om inte du kan göra ett inlägg om vad du har för försäkring på Archie och vad detta kostar dig i månaden samt vad du tycker om olika försäkringar (så som livs och vet) Vad krävs, hur ser det ut i ditt stall osv :)?

  Uppskattar även språk som ”vanligt folk” förstår sig på, alltså inte detta kryptiska språk som ges på diverse försäkringars hemsidor.

  Tacksam för svar om du orkar:)
  med vänliga hälsningar

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>