Om låga dressyrprocent- igen

Satt och tittade på resultaten efter en av helgens dressyrklasser hos Dagstorportens ryttarförening (en Msv C:1) och kunde än en gång konstatera att det numera är låååångt vanligare att ryttare rider på säg 55% än det var för några år sedan.

I just denna klass red nästan två tredjedelar (!!!) på 60% och därunder och jag kan inte låta bli att tycka att det är nedslående. Det borde ju i praktiken innebära att majoriteten av ryttarna egentligen inte är redo för klassen, eller?

En bloggläsare som själv tävlar på denna nivå, Linda, kommenterade härom dagen att det tycktes henne som om domarna blivit strängare på denna nivå sedan den utgör kval för tävlande av Msv B-klasser och jag undrar om det är så enkelt?

Rider ryttarna egentligen ungefär så som de ”alltid” har gjort men får sämre ”betalt” idag och är detta bra eller dåligt?

Ska de ”sättas på plats” betydande att de tidigare prestationerna överskattats betygs/poängmässigt eller är domarna numera för nitiska?

Finns det risk att ryttare tappar sugen och slutar tävla- för inte är det väl så kul att komma hem med ett resultat på 53-55% flera gånger, eller?

Är detta kanske anledningen till att jag upplevde att det förra året var ovanligt få startande i regionala LA-klasser och däröver?

Sedan är det till syvende och sist ändå den inbördes placeringen som räknas så vinner man på 62% (för att ta ett inte helt osannolikt exempel) så är man ändå nöjd som en lärka, eller?

Många frågor från en som snart ska ge sig ut i hetluften- med skräckblandad förtjusning känns det som minst sagt!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Spontant så tänker jag att domarna blivit hårdare i Msv C just för att detta är kvalklass till Msv B. Jag vidhåller att domarna nu dömer hårdare i Msv C just för att ekipage som inte är redo för Msv B inte ska kvala för lätt. Är du och hästen redo för Msv B så är det inga problem att rida på 62% två gånger i Msv C. Vad jag kan se i Msv C klasser är att det är främst samling och bärighet som brister hos flertalet av ekipagen. Och utan samling och bärighet kan du inte utföra skolor, övergångar, ökningar och enkla byten med kvalitet. Samtidigt håller jag med om att många tappar sugen och glädjen i att tävla när kraven är högt ställda. Jag tycker Bo Tibblin har skrivit ett mkt bra inlägg kring detta på Hippson.se http://www.hippson.se/blogs/botibblin/index.htm. Se under rubriken ”Hur skapa inspiration i dressyren?” från 22 feb. Låter som mkt bra ideér.

    Svara
  2. AnnH

    Jag är nästan SÄKER på att domarna är lite mer restriktiva vad gäller poänge i alla kvalklasser. Om JAG vore domare skulle jag dels betygsätta varje moment enligt TR men i bakhuvudet skulle jag hela tiden ha ett allmänintryck av ekipaget och om de är redo att kvala till nästa nivå. Är ekipaget för svagt återspeglas det både i det allmäna intrycket och respektive rörelse.

    Jag har tyckt mig märka en lite mer »sträng« attityd hos domarna i MsvB4 och B5 sedan de blev kval till George.

    JAG tycker det är rätt. Du ska bara upp i klasserna om du verkligen är tillräckligt bra för det. Både domare, medtävlande och publik ska i MsvB slippa se massa påtagliga LA-ekipage (fast hästen råkar kunna byta galopp).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>