Tränare och svarta pengar

För ett tag sedan deltog jag i en intressant diskussion gällande ”tränare och svarta pengar”.

Detta ämne kommer ju upp på tapeten då och då och har så gjort under alla år jag haft häst och det är kanske inte så konstigt?

Pengar har alltid haft förmåga att röra upp känslor, vare sig man har dom eller inte och framför allt när man upplever orättvisor eller retar sig på någon som (enligt en själv i alla fall) har oförtjänt gott om stålar (kanske dessutom på bekostnad av andra).

Diskussionen nyligen handlade bland annat om att tränare idag inte konkurrerar på lika villkor.

För att ta ytterligheterna så har vissa lagt ner både tid och pengar på att utbilda (och fortlöpande vidareutbilda) sig samt ”köra vitt” dvs skatta för sina inkomster medan andra inte har någon som helst formell utbildning och dessutom stoppar alla pengar rakt ner i fickan ”svart”.

Gissa vilken kategori som sticker en del i ögonen?

Personligen tror jag att det alltid kommer att vara otroligt svårt att få bort de svarta pengarna från hästsporten (även i ”livet i allmänhet” men det är en annan diskussion)- frestelsen att tjäna mer på detta vis samtidigt som det kan vara oerhört svårt att få förtjänst på ärligt redovisade inkomster sätter helt enkelt för stora käppar i hjulen.

Ska man tjäna på att ge lektioner så att det motsvarar en normal heltidslön (och redovisa allt vitt) så får man antingen ha en sjuhelsikes massa lektioner och/ eller ta ut ett så högt lektionspris att risken är att man inte får några/ tillräckligt många elever.

Och ärligt talat; om man inte ser sin undervisning som ett litet hobbyprojekt; vem har lust att kanske köra någon mil, stå i ett oisolelerat ridhus och frysa en timme för att kanske tjäna 150:– kronor? För det är nog på sin höjd det som i bästa fall hade blivit kvar av timpenningen om man hade dragit bort skatt, sociala avgifter och bensinkostnaden!

Vad gäller oss elever så är det ju till syvende och sist vi som gör att svarta-pengar-hjulet kan fortsätta att snurra för om vi alla hade krävt en redovisning (läs: kvitto) av de pengar vi ger ut så hade ju hjulet stannat, eller hur?

Men vi är i gemen helt ointresserade av kvitton- vad ska vi ha dessa till? Det man lärt sig sedan barnsben är att man ska spara sina kvitton för att kunna REKLAMERA något men vad ska du reklamera hos en dressyrtränare?

Att det inte gick lika bra som du förväntade dig på senaste dressyrtävlingen? Knappast!

Dessutom är många som tränar, om inte SNÅLA, så i alla fall och fullt förståeligt angelägna om att betala SÅ LITE SOM MÖJLIGT för sina träningar.

Så; jag ser inte hur vi ska få bort de svarta pengarna- gör ni?

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Linda

  En ”lågpristränare” kan ha andra inkomstkällor. Jag har tränat för en tränare som levde på just träningar och hade allt ”vitt”. Där kostade en lektion på 45 min 400 kr och träningen skedde uteslutande dagtid mån-fre (= svårt att ta ledigt från jobbet varje vecka för att träna..). Jag fick kvitto varje månad. Min nuvarande tränare som tar 250 kr har andra inkomster som domare och så har hon en stor anläggning där hon hyr ut boxplatser. Träningar är enbart en del av hennes verksamhet.

  Svara
 2. Prick

  Jag tycker egentligen att man alltid ska ”göra rätt” för sig men när det kommer till kritan står man ändå sin egen plånbok närmast. Så det är väldigt svårt det där.

  Om en ”tränare” tar 100-150 för att komma ut (bil) och hålla en lektion är det ju i princip självkostnadspris. Man kan väl lite krasst säga att både elev och tränare tjänar på det, men staten blir utan. Tränaren har detta troligen som bisyssla och betalar skatt på sin ordinarie lön. No big deal.

  Skillnad blir det, tycker jag, då tränaren som har utbildning (häst/ryttare) som sitt yrke, och tar (bra) betalt för det och DÅ stoppar pengarna direkt i fickan. Det är värre.

  Svara
 3. AnnH

  Men Prick – om tränaren kommer ut och tar 100 kronor, hur kan både elev och hon/han TJÄNA på det då? Tränaren tjänar ju i stort sett ingenting när bensin och resa är avdragen.

  Även de flesta tämligen okvalificerade jobb har en timpenning på några hundralappar. Bara ens hovslagare (iofs varken okvalificerat eller outbildat) tar 1.000 kr per timme. (Min tar 1200 och han skor på 45 minuter). Varför ska vi tränare inte kunna värdera vårt jobb?

  Huruvida man har ANNAN inkomst eller ej har ju inte med saken att göra. Jag må ha en heltidsinkomst från mitt andra företag men det gör ju inte att jag är villig att BJUDA på X antal timmar i veckan. De ca 15 timmar lektioner jag har i veckan är för att spä på min vanliga lön.

  Personligen tar jag bara elever där MINST fyra stycken rider, alltså är mitt minipris för att resa flera mil och avsätta en kväll 1.200 kr.

  Svara
 4. Prick

  AnnH
  – nu var frågan hur (eller om) man kan råda bot på svarta pengar, inte hur mycket tränaren bör tjäna på en lektion.

  Mitt räkneexempel baserades på jämförelsen 100-150:- svart och 250:- vitt. Det blir ungefär lika mycket vita pengar över efter det att moms, arbetsgivaravgift och skatt är betald som vad den som tar betalt svart får. Förutsatt att det inte är alltför långt för tränaren att åka.

  Alltså betalar eleven mindre, tränaren får ungefär lika mycket (eller lite) och staten blir utan. Om tränaren i DET exemplet arbetar vitt och betalar sin inkomstskatt osv osv – DÅ tycker jag inte att det är nån stor grej. Till SKILLNAD mot den tränaren som tar BRA betalt och låter eleven TRO att allt ”går vitt till” men att penagrna i själva verket hamnar i fickan. Tränaravgiften/milersättning PLUS moms, arbetsgivaravgifter, inkomstskatt går alltså direkt ner i tränarens ficka.

  Mitt inlägg handlade alltså om det var rätt eller fel. Och JAG tycker det blir mindre fel om man ÄNDÅ betalar till största del sin beskärda del till samhället.

  ÄNNU mer fel blir det förstås om det är någon som är tex sjukskriven (lever på samhällets bekostnad) OCH tar svart betalt. En sådan tränare skulle jag aldrig nyttja.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>