Lördag- i detalj

Solen fortsätter att stråla över Skåne och jag fortsätter att njuta av densamma!

När jag tänkte på mina planer inför morgondagen (läs: idag) igår kväll kände jag ett visst motstånd och lät tanken ”tänk om jag skulle ta en lååång sovmorgon i stället” vissla förbi men så bannade jag mig själv med orden ”var tacksam över att du har en häst som är frisk och som du kan rida på och var lika glad över att du är frisk nog att orka springa en mil”.

För jag vet ju att jag ändå föredrar att ha både ridning och löpning avklarad direkt på morgonen, om inte annat för att slippa den värsta värmen och att trängas med andra.

Så det blev tidig uppstigning och ett trevligt dressyrpass i ridhuset som dels var vattnat (vattnet avger en viss kyla har jag märkt) och som dessutom inte hade hunnit värmas upp av solen.

Jag tjatar om det här att jag inte vågar rida så mycket utomhus nu när det inte har regnat på länge och marken är hård och jag avundas nästan de som utan minsta eftertanke och nästan bara för att slippa bli svettiga för egen del väljer bort ridhusets svikt mot hårda gräs och grusvägar.

Visst rider jag också ut, givetvis, men att just sitta och dressyrarbeta hästen på ett fullständigt ofjädrande underlag- nej…det kan jag bara inte förmå mig till, inte när jag inte behöver i alla fall.

Idag försökte jag verkligen att variera framför allt traven, att inte bara ”åka omkring” utan att hela tiden göra halvhalter, samla upp, rida fram osv och det kändes hur bra som helst.

Det är egentligen inget svårt utan bara något man ska se till att göra och inte av lathet/ glömska strunta i.

Efter ridpasset fick Archie lite massage på sina bogar, benen (bak-knäna och skenor och kotor fram) fick liniment på sig och sedan stretchade jag frambenen.

Denna stretchning är något jag börjat med på inrådan av NN och i ett FÖRSÖK att arbeta upp mer smidighet hos Archie och jag märker efter kanske 6-7 gånger redan en enorm skillnad i vad gäller själva streching-momentet i alla fall.

Jag kan lyfta benen relativt högt, Archie är heeelt avslappnad och står stilla utan försök att dra till sig benen som han gjorde i början.

När även denna procedur var avklarad var klockan inte mer än 7 och då gick jag ner med Archie och Rocky till gräshagarna.

Där tillbringade Archie sedan 7½ timme ätandes medan jag och Soya till att börja med åkte till Skrylle för att springa.

När detta urtråkiga ok var bortlyft från mina axlar kunde jag äta frukost som maken hade förberett- äggröra och bacon, mums!

Efter power-nap åkte jag tillbaka till stallet i syfte att både njuta av det vackra vädret utomhus och att pyssla lite med min utrustning som fick både sadeltvål och olja på sig- stövlarna även skokräm.

Schabrak byttes, lite småsaker stuvades om och fixades till och sedan åkte jag för att handla lite mat inför resten av helgen.

2½ timme efter hagintag var jag på plats i stallet IGEN- nu skulle Archie och Rocky släppas ut ytterligare en gång efter att ha ätit lunch.

Även om det ibland blir ett ”jäkla rännande” i stallet många gånger om dagen så har jag inte samvete nog att låta Archie stå i boxen från halv tre och till nästa dag, framför allt inte om det är fint väder.

Så nu återstår endast hagintag nummer 2 på dagens hästagenda- sedan kan jag hålla kväll.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Energika

    Jag som är vansinnigt trött på morgonen och helst gör allt på kvällen undrar om du verkligen inte ÄTER nåt alls innan du rider och gör allt? Jag tror att jag hade fallit död ner om jag inte ”tankat” ordentligt innan:)

    Svara
  2. Minstral

    Jag rider ute på min gräsbana, inte för att undvika att bli varm, utan för att jag inte har så mycket annat att välja på.

    Blir det för hårt rider jag i paddocken, men det är egentligen aningen för djup, men med en fast botten.

    Svara
  3. Minstral

    Varför kan de inte äta sin lunch ute? Eller får de kraftfoder till lunch?

    Våra hästar åker ut på morgonen mellan 6 och 7 och vi tar in dem mellan 20 och 21. Nu vid denna årstid iaf:)

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Energika:

    Så långt tillbaka jag kan minnas har jag inte kunnat äta direkt efter uppstigning.

    Minns min barndoms somrar hos min mormor som hade idéer om att barn MÅSTE äta.

    Jag fick inte gå ifrån bordet förrän jag ätit min frukost= jag tuggade om samma smörgås femtioelva gånger. Suck!

    Så nej, jag äter aldrig innan jag kommer till jobbet på vardagarna och då kan jag ha varit uppe 3 timmar eller mer beroende på om jag rider eller ej.

    Äter oftast inte efter 18.00 heller men kan sätta i mig stora mängder mat under dagen :).

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Har man inget bättre alternativ så förstår jag om man ”måste” rida på hårt gräs eller andra icke-optimala underlag men vi har ju ett jättefint ridhus på anläggningen.

    Sedan ÄR det bra att variera underlaget och jag tycker verkligen inte att man ska rida i ridhus 8 dagar i veckan men när jag ser hur en del rider på stumma underlag dag efter dag undrar jag…..

    Sedan har vi en grusbana som är jättedjup och utan minsta ”stöd” och även där rider folk. Jag skulle endast våga skritta på denna bana om jag verkligen inte hade något annat alternativ.

    Men dessa människors hästar kanske fixar detta hur bra som helst och det kanske är jag som överdriver. Inte vet jag….

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Vi har ca 60% grus-rasthagar och resten gräshagar.

    Flera hästägare vill INTE ha sina hästar i gräshage varje dag, det är jag nog en av få som vill (de är rädda för fetma och fång om jag har förstått saken rätt- har inte diskuterat detta med så många).

    Hade man lagt ut foder i grushagarna hade det blivit grisigt och ”gamig” hästar hade säkert fått gruskolik. Därför får inget foder läggas i hagarna.

    Jag är dessutom tämligen övertygad om att merparten av hästägarna inte hade velat ha sina hästar ute mer- på eftermiddagen/ tidig kväll vill de rida och vill att hästen ska ha stått inne och vilat innan dess.

    Jag hade gjort som du om jag hade haft eget stall men nu är det som det är. Man kan inte få allt och jag tycker ändå att jag har det SUPERBRA då jag ändå kan göra lite annorlunda med MIN häst mot hur majoriteten gör.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Ps:

    Våra hästar får kraftfoder + hö 3 ggr om dagen, vid 6.30, 14.30 och 19.00.

    De är ute ungefär mellan 7.30 och 14.30.

    Alla fodringar sköts på vardagarna av stallägarna (bortsett från att jag morgonfodrar i vårt lilla stall).

    Jag har full förståelse för att de vill ”hålla kväll” efter en lång arbetsdag och inte springa ut och kvällsfodra ca 25 hästar senare. Annars kunde man önska en senare kvällsfodring. Fast på ridskolan gav man när jag köpte min första häst sista höt kl 15.00 (och det rörde sig om 3-4 kilo max) och havren en timme senare!!!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>