Sur betfor- sur Birgitta

För ett tag sedan diskuterade vi i stallet varför ”folk” fortsätter att upprepa ett visst ”icke önskvärt beteende” (i detta fallet: lämna skit i spolspiltan så att det blir stopp i avloppet) trots upprepade skriftliga uppmaningar/ böner/ hot på anslagastavlan och vi hade faktiskt ingen förklaring på detta.
Min enda och enkla teori är att ”man” mycket väl vet vad som är tillåtet eller ej men att man helt enkelt, för att ordvitsa till det, SKITER i det.
Nu har vi ingen spolspilta i ”mitt” lilla 7-hästars stall som är det mindre av två stall på anläggningen men det betyder inte att jag är förskonad från fenomenet ”jag läser på tavlan men skiter i vad där står”.
På vår tavla har jag vänligt bett att den som tar sista betforen ska se till att inget lämnas kvar- den spann som görs i ordning på morgonen för att alla ska portionera ut betfor i sina kvällsspannar under dagen hinner surna till nästa morgon.
Den sura betforen drar till sig insekter, den luktar illa och jag tycker att jag har annat att göra än att lägga tid på att slänga det som ingen annan orkat.
Vi har alltså 7 hästar i stallet = 7 kvällsspannar. Enkel matematik.
Om jag gör i ordning min spann och ser att det redan står 6 spannar färdiga borde jag således förstå att jag är den sista att behöva betfor och det jag inte vill använda ska jag således slänga.
Fortfarande jätteenkelt menar JAG men ändå finner jag (som fodrar 6-7 av veckans morgnfodringar) ofta några deciliter SUR betfor när jag kommer på morgonen.
Att någon lämnat kvar denna lilla mängd av VÄLVILJA (i tron att någon annan vill ha 2 deciliter betfor till sin häst) finner jag inte det minsta sannolikt- man kan som sagt räkna spannarna och på så vis konstatera om alla gjort i ordning sitt foder eller ej.
Nej, jag vågar påstå att detta är EXAKT samma beteende som det när ”folk” lämnar kvar 2 matskedar mjölk i mjölkpaketet i kylen= REN SLÖHET och att man inte ids slänga betforen/ mjölkpaketet.
Har jag fel tror ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Känner igen detta så väl.
    ”det står på tavlan” eller ”det är bestämt” men jag skiter i det….

    Vi har haft det turbulent värre i vårt lilla kollektivstall i vår och försommar. Äg sa upp alla sedan bad han mig och ett par till att ta över stallet. Snacka om att det blev liv i luckan – HUA!

    men nu har alla fått söka tillbaka sina platser och vi har tagit in vissa och även fått in nya (kända sedan innan).
    Igår hade vi STOR stalltvätt. Alla som kommer att stå hos oss till hösten var med och vi hade så trevligt. Det blev rent och snyggt och vi fick massor gjort.

    Ser fram emot att slippa rensa avloppsbrunnen i stallet från foderrester. Att slippa se det rensopade stallet bösas ner av någon som ”bara ska” bära hö igenom hela stallet i famnen. Slippa borsta stallgången ren från skit innan jag själv ska ställa dit min häst.

    Vi har gjort nya uppstallningakontrakt och ser fram emot ett glatt härligt och prydligt stall i höst.

    Ska NJUTA nu efter en mycket jobbig vår och försommar.

    kram Cia

    Svara
  2. Prick

    Det är oftast väldigt svårt att ändra människors beteende, även om det går att påverka avsikten.

    Vad gäller skiten i spolspiltan brukar det lösas genom att göra arbetet så LÄTT som möjligt – dvs ställa en korg, skyffel och sopborste i spolens absoluta närhet. Det brukar resultera i att man endast behöver tömma korgen, vilket man enklast gör i samband med mockning då man går förbi och tar med skiten i kärran. Man slipper därmed skiten i spolen (stopp i avloppet) vilket kanske är att föredra?

    När det gäller betforn antar jag att det är ett litet extra arbete med att tömma hinken? Man måste ta sin lata kropp till ett ställe där det går att tömma den? Eller lyfta sina små armar för att skölja ur hinken kanske?

    Den enklaste lösningen att ha två hinkar. En som det får bli lite kvar i och en som är ursköljd och står och väntar på att användas. Dessa används växelvis och tas med tillsammans av den som sätter ny betfor.

    För att undvika flugansamlingen används enklast ett lock (eller en handduk) som läggs över den ”aktiva” betfor-hinken.

    Nu kan slarvpellan fortsätta vara slarvig men eftersom tydligen inga uppmaningar hjälper så slipper du i alla fall bli på dåligt humör på morgonen (och omges av onödigt många flugor).

    Svara
  3. Prick

    Japp, såvida den enda konsekvensen är att du blir sur, skriver arga tankar på din blogg och får vifta bort flugor på morgonen är i alla fall min åsikt att beteendet bara är att acceptera och att du får försöka göra det bästa möjliga. Alternativet att ställa personen inför valet att, ja vaddå? flytta? betala straffavgifter? kanske inte är genomförbart och det troligaste är väl att hon är läskunnig så dina kommentarer på tavlan bör ha observerats.

    Så, ja, du får väl acceptera att det står människor i stallet som är lata och slarviga, som struntar i att hålla allmän ordning, som inte gör fint efter sig på gödselstacken, inte tar bort skit från spolen och som inte sköljer ur betforhinken. Såvida det inte är ditt stall och du helt enkelt kan slänga ut dem. Å andra sidan kanske samma person är ultranoga med att alltid betala i tid, har en häst som drar lite foder/strö, osv, osv. De flesta människor är ju ändå lite bekväma av sig och har man därtill lite ”bråttom” underlättas ev extraarbete av att det är just enkelt (som redskap vid spolen). Saker som man ändå måste göra (åt andra) får man se till att göra under så få svordomar som möjligt.

    En extra hink och en handduk är väl en ganska enkel åtgärd?

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Prick:

    Jag instämmer i det mesta men fattar inte vitsen med 2 spannar?

    Om det ändå är jag som ska pyssla med detta är det enklare att skölja ur en enda spann än att ha 2 att ”hålla koll på”.

    Sedan överlever jag ”besväret” men förundras ändå över beteendet.

    Men…jag kanske gör andra saker som andra finner märkliga, lata osv?

    Spolspiltan är inte min huvudvärk och jag vet att det finns både redskap och en gödselstack 10 meter från den.

    Svara
  5. Prick

    Jag trodde att du först var tvungen att gå iväg och tömma den gamla betforhinken, gå tillbaka för att fylla den med ny, torr betfor och gå tillbaka till ”tömstället” för att hämta vatten.

    … och … 10 meter är lång väg (det blir ju 20 t o r *haha*).

    Svara
  6. Minstral

    Om man gör som så att man skiter i det kommer ju bara de lata fortsätta att vara lata. Klart man blir förbannad på lata och slarviga människor, att man beklagar sig innebär ju inte att man tar upp det vid rätt tillfälle.

    Svara
  7. Anonymous

    Istället för att lägga betforen i blöt kollektivt kan ni göra iordning 1 hink/häst, latmasken får då ta hand om sin egen.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    I SAK har du absolut rätt Anonym- det hade varit det bästa.

    Men vår foderkammare är redan underdimensionerad och full av höpåsar och spannar till brädden så ytterligare 7 spannar hade inte ens fått plats.

    Men problemet har i princip upphört nu- Betforpolisens jakt fyllde sin funktion :)!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>