Dagens (ekonomiska)fråga

Jag tycker att man i vart fall hela detta året har pratat om tuffare ekonomiska tider, man har varnat för räntehöjningar (som ju också har blivit av) och över lag så tycker jag att snacket går både här och där om att det ÄR en mer ansträngd ekonomi hos ”folket”.

Själv har jag noterat att de som försöker sälja sina hästar ofta får ”hålla på” i flera månader med dessa projekt och om man går in och tittar på salu-annonser så fullkomligt översköljs man av en otrolig mängd nya ”objekt” varje dag.

Och nu vet jag ju förvisso att så som en vara beskrivs i en annons och hur det sedan ÄR i verkligheten kan vara två vitt skilda ting men jag får ändå känslan av att väldigt fina hästar många gånger slumpas bort- just kanske för att det är sämre tider ekonomiskt.

Föl och unghästar verkar mer än någonsin vara en fullständig förlustaffär för sina uppfödare- väldigt tråkigt att de inte får någon ekonomisk lön för sin möda tycker jag.

En vän letar häst sedan några månader tillbaka och hon är väl medveten om att det nu är köparens marknad och agerar därefter. Hon har is i magen och prutar- passar det inte finns det så otroligt många andra hästar.

På bostadsmarknaden verkar det också har blivit tuffare.

En annan vän ville sälja sitt hus till några bekanta men där satte banken stopp- man bedömde helt enkelt inte paret som kreditvärdiga nog trots att båda hade inkomst och huset inte var särskilt dyrt.

Ett annat hus vet jag har varit till salu i ungefär 1 år nu- medan både jag och säkert husägarna också trodde att en försäljning skulle komma till stånd ganska snabbt och lätt har man nu valt att sänka priset- något som i princip inte förekom för något år sedan då budgivningar där priset i stället kunde trissas upp rejält snarare var regel än undantag.

Maken och jag har ju själva letat annat boende mer eller mindre aktivt under ganska lång tid men i skrivande stund är jag faktiskt väldigt tveksam till om vi alls ska flytta så som läget är idag- då ska det vara något otroligt och nästan överjordiskt som säljs!

Vi bor idag både bra och väldigt billigt framför allt och skulle vi vara tvungna att sälja av vilken orsak det än må vara så lär ett så billigt boende inte vara svårsålt.

Sätter vi oss däremot i ett dubbelt så dyrt boende och blir tvungna att sälja DET- tja…då kanske VI sitter där och inte blir av med ”eländet”.

Och det tänker jag måste vara fruktansvärt- att kanske behöva sälja sitt hem med en förlust på flera hundra tusen kronor- det är ju knappast något man avbetalar på några år utan i min ålder hade man väl varit förföljd av denna skuld resten av livet.

Så till dagens fråga:

Har NI märkt något av den ”ekonomiska krisen”? Hur då? Har ni haft fördel eller nackdel av den i så fall?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Det jag har noterat är framförallt att vi har fått mindre ekipage till våra tävlingar samt att föräldrar i dag upplever kostnaderna runt tävlingen som högre än för ett antal år sedan. Sedan så har flera av våra ponny ryttare haft svårt med försäljning av sina ponnysar när dom velat gå upp till stor häst. Men även på bostadsmarknaden så märks det en skillnad. Vissa objekt runt oss ligger i månader och oftast blir det en pris sänkning innan det blir en försäljning. Känner mig glad över att vi inte har så stora lån nu när det är lite oroligare på den ekonomiska marknaden. Sen vart vi hamnar i framtiden går ju bara att spekulera i.
    Hälsningar Åsa

    Svara
  2. Prick

    Tja, har märkt av det fast tack och lov inte personligen. Några bekanta har blivit arbetslösa pga dåliga tider för arbetsgivaren. Mycket tråkigt och ofta blir ju fler än man ”ser” drabbade.

    Någon fördel kan jag inte se alls faktiskt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>