Dubbelhundsfunderingar

Hörde nyligen att ytterligare en whippetägare jag känner har köpt sig en hund till (har nu två) och detta fick mig än en gång att fundera över varför det är så vanligt att just whippetägare (eller snarare sagt de flesta med VINTHUNDAR) har två eller flera hundar.

När jag i huvudet gick igenom de jag känner som har vinthundar var det banne mig inte många med bara en hund utan de flesta har som sagt inte bara två hundar utan ibland både 3 och 4 och i förekommande fall faktiskt också ännu fler!

Nu ska jag inte påstå att jag känner massor av hundägare som har andra raser än vinthundar men man har ju dock träffat en del genom åren (att hästmänniskor även har hund är inte helt ovanligt) och där tycker jag att det är ganska ovanligt att man har 2 pudlar, dalmatinrar, golden retrievrar eller vad det nu må vara.

Mina egna teorier kring detta ”fenomen” är flera.

Personligen anser jag att en whippet är otroligt lättskött vad gäller exempelvis PÄLSVÅRD- den är i mitt eget fall faktiskt obefintlig om man bortser från de enstaka badkarstvättar föranledda av att Soya rullat sig i någon bokstavlig skit.

När hon inte ägnar sig åt denna faiblesse luktar hon aldrig illa eller ens ”hund”- inte alls så som en del framför allt långpälsade hundar kan lukta/ stinka (välj själv) när de tex blir våta.

En whippet ÄTER heller inte speciellt mycket (säg 3-4 dl torrfoder om dagen beroende på sort och hundens aptit) = billiga i drift.

Whippeten tar också liten plats och är väldigt lugn hemma vilket ytterligare skulle kunna bidra till att man skulle kunna tänka sig att ha mer än en av denna sort och avslutningsvis är det ganska vanligt att ”whippetfolk” vill tävla med sina hundar och/ eller ställa ut dom och då är det kanske också roligare om man har ”mer än en chans” så att säga.

De som har anda raser än vinthundar och som har mer än en hund har enligt min erfarenhet oftast mindre hundar eller så bor de i hus/ på landsbygden där man lättare härbärgerar tex 2 stora schäfrar än i en liten innerstadslägenhet.

I storstäderna är det också vanligare att man betalar ganska dyrt för hundpassning och givetvis blir kostnaden för 2 hundar avsevärt högre än om man bara har en fyrfoting att sörja för.

Tja…detta var mina tankar i frågan….någon annan som har något att tillägga, kritisera, instämma i eller vill vädra?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Jag vill ha en hund till, särskilt nu när vi flyttar till lägenhet. Tycker det är enklare med två än med en, liksom med barn av samma anledningar (tre däremot, nu då börjar det bli knepigare).

    Kan även whippet-ägare skaffa sig två av samma ras för att de pga spring leker bäst med en ”jämlike”?

    Svara
  2. Bodil Celander

    Instämmer i dina funderingar! Tror egentligen inte att det hade varit värre att ha två, kanske tom enklare för att de kan leka med varandra o rasta varandra = man behöver inte hitta vinthundar för att de ska springa för fullt. Ska kankse fundera på det?!?!

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Själv ser jag något fler nackdelar med mer än en hund, till och med så ”lätta” som whippets är att ha och därför har jag bara en.

    Nackdelarna är att det hur det än är blir skitigare/ hårigare med dubbel uppsättning hundar och framför allt tror jag att det hade blivit mycket krångligare för mig och maken att rasta dom- maken för att han var hundovan när Soya köptes och tycker att det räcker med att hålla ordning på en hund i koppel och jag för att jag vill kunna ha hunden lös, även vid ridning.
    Tror det hade blivit svårt att lära 2 hundar att inte dra med varandra på diverse egna utflykter, ffa som whippets kan jaga om man inte har koll på dom.
    Avslutningsvis tror jag att det är svårare att ordna passning åt 2 hundar- min mamma passar gärna Soya vid behov men 2 vet jag att hon hade tyckt var för mycket.

    Svara
  4. Energika

    Jag har samma erfarenhet som du Birgitta. Just med vinthundar verkar snarare vara regel än undantag att man har ”ett knippe hundar”
    Nu känns vintisarna som ”enklare” att äga än ett knippe schäfrar, det är smidigare att hitta lämpligt ställe att rejsa med snabbspringare än att träna tre hundar i spår och lydnad.

    Jag är egentligen övertygad om att hundar vill vara fler i en flock och att de har väldigt roligt ihop.
    Hos mig har det nyligen flyttat in en labbe till, en liten valp på ynka 10 veckor. Risse (hunden som redan bor här) älskar valpen redan. Han är nu ännu gladare, piggare och busigare än innan. Det är helt enkelt roligare med fler!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Om man ska GENERALISERA så tror jag också att det är roligare för hundarna att vara fler men kan också ha otur att hundarna faktiskt inte går så jättebra ihop eller i vart fall struntar i vilket.

    Av någon anledning har jag fått för mig att det skulle kunna bli så med Soya om vi skaffade en hund till.

    I sällskap med andra whippets vågar hon sällan ”ta för sig”, är de flera hamnar hon lätt utanför och går lite för sig själv och jag är rädd för att en ytterligare hund i vårt hem inte hade tillfört henne någon större glädje men däremot i värsta fall kunnat ”bossa” lite med henne och det vill jag inte.

    Vet att andra med 2 hundar råkat ut för att dessa ryker ihop, ibland till och med så att blodvite uppstått och det vill jag inte riskera.

    Men visst: hade maken velat ha en hund till och vi dessutom hade hittat någon som verkade mycket lämplig ur alla aspekter så hade jag inte satt mig på tvären.

    Men vi är YTTERST nöjda som det är:)!

    Svara
  6. Cecilia

    Vi har flera hundar pga att vi bor bortom all ära och redlighet! 🙂 Dels för att jag tycker det hade varit synd att ha bara en hund då den aldrig hade träffat några andra hundar i princip och dels för att de vaktar oss!!! Två gigantiska hundar innanför grindarna kan få vem som helst att backa! 🙂 Dom finns alltså här för vår trygghet! Den lille som väger 4,5 kg fungerar mest som sängvärmare haha

    Svara
  7. Anonymous

    Min erfarenhet är att de flesta skaffar hund av anledning som nämnts ovan, att de ”ska roa varandra”.
    Då har jag mest erfarenhet av terrier-raserna, och konstigt nog inträffar det där ungefär vid 1½ års ålder då de är som absolut vildast! 😉
    Så jag inbillar mig att de flesta som skaffar mer än en hund kanske gör det för att få det lite lugnare hemma… 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>