Tips när du ska köpa/ sälja häst, del 4

Mitt sista råd/ tips till de som ska köpa/ sälja häst är framför allt riktat till KÖPAREN och jag vill minnas att jag har tagit upp det vid något tidigare tillfälle även om det tål att upprepas.
 
När det gäller provridningen; försök verkligen att rida mer än en gång.
 
Jag vet att det är svårt/ ”omöjligt” om man kanske har åkt från Norrland till Skåne men man kanske faktiskt kan komma överens med säljaren om att man tar in på ett billigt vandrarhem om inte annat och försöker rida 2 dagar i rad?
 
Är man väldigt rutinerad och vet exakt vad man söker kan man absolut göra bra köp efter bara en kort stund i sadeln men hur många av oss är det?
 
Att jag tycker att man ska prova flera gånger beror bland annat på det jag var inne på i ett tidigare inlägg när jag berättade om hur det gick till när jag själv såg Kreon första gången; jag tyckte att han hade en URUSEL trav vilket jag verkligen inte tycker idag.
 
Samma sak med Heron; han var så otroligt ”oriden” när jag kom första gången att han bar sig väldigt istadigt åt- ett beteende han slutade med i princip DIREKT, bara han fick några ridpass i kroppen (han var bara 4 år vid inköpet och knappt riden).
 
Så man kan verkligen inte alltid lita på första intrycket- det vill jag mena i alla fall!
 
Mer än en provridning gör också att man har möjlighet att prova hästen på lite olika sätt, det är ju oftast inte så då man endast rider en gång att man både rider ett dressyrpass, hoppar x antal språng och rider ut- allt samtidigt och det är det väl få hästar som orkar göra BRA med en ny ryttare på ryggen.
 
Om man också får möjlighet att studera hästen i sin ”närmiljö” är detta långt bättre än att man möter upp säljaren i ett ridhus där hästen skrittar runt, sadlad och klar.
 
Att se hästen i boxen, på stallgången, hur den är att sadla och tränsa, borsta och lyfta ben på, spola av, gå med till och från hagen osv kan vara nog så intressant- särskilt om man inte är en så van ryttare/ hästmänniska.
 
Jag tyckte i alla fall själv att det kändes tryggare att ha sett Kreon i stallet, longerad och tömkörd flera gånger liksom riden och att jag själv släppte in och ut honom i hagen vid massvis av tillfällen.
 
En häst som är över 170 cm, fullvuxen och stark vill i alla fall JAG veta så mycket som möjligt om- jag som dels är en fegisryttare och som dels har haft så otroligt snälla hästar själv.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. lindha

    Jag hade ju sån otrolig tur, inte bara underbar häst utan en underbar ägare också.
    jag fick möjligheten att åka till ann och darini och bo hos henne en helg, och på de viset verkligen lära känna darini och framförallt, rida honom i olika miljöer! 🙂

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Det var generöst vill jag lova!

    Att ha en vilt främmande spekulant boende hos sig är det nog inte många som skulle vilja (eller praktiskt kunna) men givetvis är det jättebra om det går.

    Och ju bättre relation man får desto bättre är det, om nu båda VILL ha fortsatt kontakt efter affären (inte självklart för alla).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>