Är jag en skrytmåns?

Häromdagen fick jag en kommentar som, det måste jag erkänna, fick mig att höja på mer än ett ögonbryn.

En person sa till mig ”jag vet ingen som skryter så mycket om sina hästar som du”- detta efter att jag i SKÄMTSAM ton hade sagt något om att Kreon är så snygg.

Kommentaren gjorde mig inte bara fundersam utan faktiskt också lite ledsen eftersom den bara förstärkte de ”vibbar” jag redan tycker mig ha känt från en del andra håll i samband med mitt nya hästköp, en form av missunnsamhet eller avundsjuka eller ”jantelag”…ja…jag kan inte riktigt sätta fingret på det till 100 % men det känns väldigt trist.

Är det kanske för att vi bor i ”landet Lagom” som man inte ska få vara riktigt glad?

Det verkar som att i alla fall vissa människor tycker att man ska få vara glad bara man inte är FÖR glad för då måste man tryckas ner med små ”stick”.

Exempel:

JAG: ”Åhh..jag gillar verkligen modellen på den här hästen”

Missunnsam kommentator: Absolut, MEN (alltid detta MEN) han har väldigt tunn svans får jag säga.

Eller:

JAG: ”Så roligt att Kreon har så lätt för att gå i förvänd galopp”

Missunnsam kommentator: ”Ja, men då kanske han får svårt att lära sig byten i stället”.

Efter kommentaren om att jag SKRYTER så mycket om mina hästar försökte jag verkligen att rannsaka mig och tänka efter om jag är en skrytmåns men jag tycker faktiskt inte det.

Eftersom jag själv finner ANDRAS skryt ganska tröttsamt så brukar jag inte ägna mig åt evighetsutläggningar om hur det gått på träningar och tävlingar, inte ens när jag själv varit supernöjd men om det är att betrakta som skryt att man tycker att ens egna djur är fina, snygga och bra- tja…då är jag kanske en skrytis i alla fall?

Fast ligger det inte lite i sakens natur så att säga; att man är väldigt förtjust i sina djur?

Det är väl därför man har köpt dom och därefter valt att behålla dom?

Och varför ses det automatiskt som SKYTSAMT om man berömmer det som tillhör en själv, varför ska man alltid hålla så himla ”låg profil” och inte förhäva sig?

För mig är det ytterst märkligt om man har en hund eller en häst som man själv tycker är värdelös, dålig, trist, dum, ful men det är kanske mitt sätt att tänka som det är fel på?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Trist att man inte får vara glad och stolt över det man har. Jag håller hårt på att mina hästar är världsbäst.

    Svara
  2. Anonymous

    Om man nu är nöjd med det man har så är det väl okej att vara en ”skrytis” ibland. Men det är klart att man kanske inte ska upprepa sig för många gånger inför samma person… Kan ju vara så att andras avundsjuka speglas i deras kommentarer. Skit i det och lägg energi på att vara glad istället!

    Svara
  3. Cia

    Man ska vara glad åt det man har och det är väl underbart att du är så nöjd. Jag glädjs MED dig!

    Själv skryter jag också om mina djur <3. De (och ungarna) är ju min stolthet.

    Sen är jag odräglig då jag GILLAR att bli fotograferad (i rätt tillfällen) det får man inte heller göra i landet lagom.
    Så fortsätt att gläd dig. Det tycker jag att man ska göra.
    // Cia

    Svara
  4. Minstral

    Hade heller inte lagt någon energi på det. Jag tycker inte att det är skrytigt att tycka sin egen häst är snygg eller går bra, det är ju många därför man köpte hästen. Däremot kan det bli jobbigt om någon alltid tragglar på om hur bra deras häst är och är totalt ointresserad eller t.o.m. nedsättande om andras hästar, vi har haft såna människor i stallet, det är tröttsamt.

    Nu träffar jag ju inte dig irl utan läser bara på din blogg och då är det ju givet att man får höra om hur snygga dina hästar är;Skit i missunsamma och spydiga kommentarer, var glad över din snygga häst istället:)

    Svara
  5. Cecilia Lindberg

    Klart du inte ”skryter”! Skryt tycker jag är omeriterat, medans när jag väl får se bild på din häst så ser den ju ut som du sagt – snygg, svart, rör sig fint, eller vad det nu är! Bra att ha den typ av häst man gillar och vara nöjd med den!

    Svara
  6. Linda

    Nej, du skryter inte. När jag läser dina inlägg så känner jag bara hur glad du är över din nya häst :). Självklart tycker du att han är fantastisk, annars hade du ju inte köpt honom. Som Minstral skrev, om man samtidigt är nedsättande mot andra så är det jobbigt. Men det är ju inte du, så fortsätt vara stolt över dina djur!

    Svara
  7. Sofia Möllerström

    Nej, det är du inte! Jag har iaf aldrig tyckt att du skrytit om dina hästar. Däremot har du alltid pratat om dom som en stolt mamma som berättar om sina barn 🙂 Finns alltid avundsjuka människor överallt och om du aldrig hade sagt ngt om dina hästar så hade de hittat ngt annat att hacka på… Lycka till med din nya häst, ska bli spännande att se hur han utvecklas 😀

    Svara
  8. Anonymous

    Låt andra uppfatta det som de vill. Skryt på du bara! Du är ju stolt och glad över dina hästar! Strunta i vad andra tycker. Du kan ju inte anpassa din blogg efter andra. I så fall får de väl sluta läsa helt enkelt! Man måste få visa GLÄDJE! Ren och skär sådan! You go!

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Cia:
     
    Kanske beror ens agerande (missunnsam eller ej) delvis på ens ”ursprungskaraktär”- en del ÄR helt enkelt sådana av naturen.
     
    Dig Cia har jag alltid uppfattat som extremt generös mot ANDRA- vad det än har gällt, det är väl din personlighet, hi hi (och var glad över den säger jag).

    Svara
  10. Malin

    Klart att du tycker att din häst är fin! Annars hade du ju inte köpt honom! Man måste kunna säga bra saker om sina djur tycker jag. Hur tråkigt vore det annars.

    Jag uppfattar inte dig som skrytsam på bloggen!(irl vet jag inte) Fortsätt att berätta att du tycker att dina djur är fina!!

    Hälsn Malin

    Svara
  11. Åsa T

    Hej,
    Nu bara MÅSTE jag skriva något! Du skryter inte om dina djur! Du är glad för dom och jag blir glad när du skriver i bloggen om dom. Det jag har lärt mig om dig, av den kontakten vi har haft är att du gärna delar med dig av dina erfarenheter och råd som en novis som jag kan behöva. Du lyssnar och försöker hjälpa till. Många jag har träffat sedan vi skaffade häst är sådana som BARA sett problem med våra djur istället för att komma med sunda tips och råd, OCH bara pratat om sina egna djur. De människorna håller jag mig nu så långt ifrån jag bara kan! Jag blir såå glad för andras medgångar! det är alltid roligt när andra är glada. Suckar tungt över bittra egenkära typer. Jag brukar tänka att de måste ha ett otroligt tråkigt liv som INTE kan glädjas med andra.

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Alla:

    Tack för era synpunkter!

    Och jag VET ju innerst inne att man inte ska lyssna på ”neggo-pellar” men tyvärr glömmer jag det ibland :)!

    Tycker faktiskt också det är så synd och trist att vissa ”måste” ge en små stick- jag tycker faktiskt att jag förtjänar min fina häst och att få vara glad- jag har knappast fått något serverat på silverfat under mina många hästår utan slitit och kämpat rejält på olika vis.

    Svara
  13. annakarlegard

    Jag uppfattar det bara som att du är stolt och glad över dina finafina unghäst! Och det ska du ju vara.

    Angående förvänd galopp så kan jag säga att min också var stadig som attan och jag tänkte att den kommer ALDRIG lära sig byta!! (Har ju varit en del dramauppvisningar från hennes sida i samband med att hon skulle lära sig)

    Men rätt som det var så fattade hon och vilka fina byten hon gör nu! Stora och i princip alltid rena(Förutom på första msvB-tävlingen då där hon visade upp lite olika bytesvarianter..:-O)

    Tror du kommer ha mycket glädje av den fina nya hästen!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>