Köptips: KLIPP TILL

Höstens antågande innebär i alla fall för mig flera tråkiga händelser, det blir tex både mörkare och kallare utomhus- det hade jag gjort mycket för att slippa.
En annan sak jag gärna hade sluppit är att hästarna sätter päls som ”måste” klippas- det finns inte i min sinnevärld att jag skulle rida ens en unghäst som har lång, otäck vinterpäls kan jag säga.
Nej… jag rakar skoningslöst bort allt som går och får därmed en lättskött häst som kan arbeta optimalt utan en massa gräsliga hår som överhettar den och som jag sedan ska behöva borsta bort från all utustning och även mig själv.
Tycker man som jag skulle jag vilja ge ett köptips som man snabbt tjänar in och det är att köpa sig en egen klippmaskin!
Så mycket dyrt ”skit” (läs: exempelvis ”bling-blingad” utrustning som kostar fem gånger så mycket som den borde bara för att det sitter något ”inne-märke” på den) som folk slänger ut pengar på förstår jag inte att man inte investerar i en klippmaskin i stället.
En del tror kanske att det är SVÅRT att klippa hästar men det är faktiskt hur enkelt som helst; kan man raka benen på sig själv fattar man absolut hur man gör detsamma på hästen också :)!
Det ”enda” (och det kan vara nog så jobbigt) man egentligen behöver är tid och tålamod….tja…och så givetvis en häst som ACCEPTERAR att bli klippt ha ha.
Men om man betänker att en helklippning i alla fall i Skåne kan kosta uppemot 500:– och att de flesta ”måste” klippa sin häst i varje fall 2 gånger om året så inser man snabbt att det finns pengar att tjäna på en egen maskin.
Om man går in på Blocket och tittar så ser man att det går att köpa rätt så robusta (läs: som det inte tar en halv evighet att klippa med) saxar för under 3000:– nya eller för kanske 1000-2000:– begagnade.
Är man lite om sig och kring sig kan man således spara in kostnaden på mindre än 2 år och är man ÄNNU driftigare kan man klippa även ANDRAS hästar och då har man ju tjänat in saxen på nolltid!
Klippmaskiner har dessutom en låååång hållbarhet, i alla fall om man ”bara” klipper 5-10 hästar om året och inte låter saxen ligga slängd bland fukt och smuts- jag skulle gissa att min egen maskin är långt över 10 år vid det här laget tex.
En annan fördel med att ha en egen maskin är ju givetvis att man kan klippa precis när man själv känner för det- inte när någon anlitad klippare har tid och man kan också ”putsa till” eventuella missar väldigt enkelt om man nu är en sådan person (vinkar till mig själv) som stör sig på detta.
Det är väl den största anledningen till att jag kommer att klippa Kreon själv trots att jag misstänker att ett 3:e världskrig kommer att utbryta när han hör och känner saxen mot kroppen- jag är så petig med klippningen och tycker att många som åtar sig detta mot betalning är så slarviga att jag hade gått och stört mig på ”ränder” och bortglömda hårtestar till förbannelse.
Ja, ja…. hur det än kommer att gå med just Kreon….det finns ju något som heter Domosedan min gosse…sade hon med ett ”evil grin” så vidhåller jag: köp en egen sax och klipp till!

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag klipper min häst också och nu kan det lätt bli tre gånger på en vinter. Isbjörnshäst.. Det har jag gjort sen hon var fyra fast som unghäst blev det bara en gång per vinter har jag för mig.

    Dock klipper jag aldrig benen. Gjorde det ett år och dagen efter var hon ute och galopperade i hagen, slog på sig och fick ett fult hack som sen utvecklades till fruktansvärd mugg. Slutade med att jag fick spruta henne med penicillin efter att ha testat alla möjliga och omöjliga kurer. Usch..vet att jag grinade ibland när jag åkte från stallet för det såg så hemskt ut.

    När benen inte är klippta drabbas hon aldrig även om hon skulle få ett sår. Vet inte riktigt varför det är så men tror att håren även kan ha en skyddande effekt och stänger ute fukt och bakterier.

    Svara
  2. Cia

    Jag har två klippmaskiner, en gammal trotjänare märke:econom, som ska säljas för en tusenlapp 😉

    Sen har jag en som jag fick ta över efter min kompis då hennes häst tragiskt fick avlivas – den ska jag behålla.

    Sen är det precis som du skriver Borgitta,”bara att klippa” får vi se hur Winston accepterar detta. Rosea var ju världens lättaste att klippa, så hon är svårslagen. Winston är lite kittlig, men han får ta och vänja sig.

    Fast än får klippmaskinerna ligga i sina lådor. Winston är halt och får bli igångsatt först innan vi trimmar till honom.

    kram
    Cia

    Svara
  3. Åsa T

    Hej,
    Eftersom vi har en pudel hemma.. så har vi en superklippmaskin för hundar. Denna fungerar precis lika bra på hästen, något smalare skär men bra. Jag tror på något sätt att den är bättre på rädda hästar då den inte låter så mycket som en hästmaskin. Min nya fina pålle tror han ska dö vid klippning men med den maskinen gick det okej. Vår andra häst står helt stilla och bryr sig inte ett dugg. vi klipper bara jaktklippning på våra. Det har räckt för vårt sto, hon sätter dessutom inte alls så mycket päls som den nya gör. Jag hoppas att det räcker för honom också. Och nä, det är inte jag som klipper, det gör Niklas bäst. 🙂

    Svara
  4. Anonymous

    Nu gäller det ju inte er som har häst uppstallad vid ridhus och rider ofta i ridhus men jag vill ändå säga ”klipp INTE till”! 😉
    Det är ganska absurt att klippa en häst som rids i ridhus ett par gånger i månaden vintertid men står ute 12 timmar per dag i hage och rids resterande pass i kyla..
    I de fallen accepterar ALLA (ja faktiskt) hästar bättre att svettas mycket ett par pass i månaden jämfört med att frysa och täckas till förbannelse resterande dagar…
    Det går dessutom i dessa fall alldeles utmärkt att klippa hästen i MARS månad (vilket en skröna påstår att det inte får på grund av pälsbytet) då temperaturen är mildare och tävlingssäsongen startar för fullt, och så kan man få stå ut november till februari med en luddtuss.

    Svara
    • Jennah

      Att de rids i kyla hindrar ju inte att de blir svettiga. Det brukar bara sluta med att den rids med väldigt tjock päls som dessutom är dyngsur om hästen inte är klippt.

      Svara
  5. Birgittas hästsida

    Att man kan klippa hästar året runt stämmer bra och en del tävlingshästar klipps också så.

    Däremot tror jag inte att klippta hästar PER AUTOMATIK fryser så som du påstår Anonym- det beror på flera olika faktorer.

    För det första är en del hästar mer frusna än andra (precis som människor) och för det andra beror det på hur kallt det är ute, eventuell nederbörd, tillgång på foder i hagen, antal timmar i hage, typ av täcke, möjlighet till lä/ skydd i hagen osv.

    Jag tycker man ska klippa alla hästar som svettas merparten av sina ridpass oavsett om de rids ute eller i ridhus.

    Och även här är det mycket individuellt hur mycket päls hästen sätter, hur hårt och ofta den rids, hur varmt/kallt det är i stallet osv.

    Svara
    • Jennah

      Håller helt med, det där med hur mycket mat de får påverkar ju till exempel väldigt mycket om de fryser eller inte. Som jag skrev ovan, om de inte rids i ridhus utan rids ute i kylan är det ju bara än värre att de går med tjock päls. Då går de ju dyngsura ute i kylan i stället… Och man behöver ju knappast rida särskilt hårt för att en häst med björnpäls ska behöva svettas heller,

      Svara
  6. Linnea

    Hej! Jag håller också på att klippa min ponny och tycker heller inte om när de har tjock päls och svettas. Men jag undrar bara vad som händer om man klipper hästen året runt? Jag skulle gärna vilja göra det då min ponny håller på att fälla fortfarande och lägger på päls så fort det blir kyligt ute. Under vinter halvåret klipper jag henne 2-3 gånger och hon står med de varmaste täckerna och får mycket mat. Skulle ni klippa era hästar året runt?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>