Jag klippte lätt- men var det rätt?

Nyligen har det varit en debatt i Ridsport (tror jag det var) om att man inte slentrianmässigt bör bremsa hästar, tex ”bara” för att rycka manen på dom.

Jag håller givetvis med; många, många gånger är det mesta som handlar om hästhantering och hästskötsel en ren uppfostringsfråga och jag anser att alla hästar ska kunna stå uppbundna på stallgången och bli borstade, få utrustning på sig osv.

Vad gäller just manryckning får jag av egen erfarenhet säga att det finns hästar som finner detta extremt obehagligt; min egen Décima var en sådan häst.

Började man dra i hennes man blev hon jätteirriterad och dansade rejäla rundor på stallgången och jag insåg snabbt en sak:

Om man har en häst som är GUDASNÄLL med ALLT, ALLT, ALLT utom en så banal sak som manryckning då är det inte ett tecken på att hästen är fjantig eller dum utan på att den faktiskt har ett genuint obehag och varför ska man utsätta hästen för detta om man absolut inte måste?

Jag löste detta genom att KLIPPA hennes man och det gick hur bra som helst och såg för den delen inte det minsta konstigt ut.

För att återgå till ”brems-debatten” så började jag fundera på den i samband med klippningen av Kreon eftersom jag ju gjorde den med en rejäl dos Domonsedan i hans kropp.

Tanken slog mig att det säkert finns de som tycker att även detta var fel, dvs att bedöva bort hästen i stället för att antingen ta fighten eller med andra metoder ”lära” hästen att en klippmaskin inte är farlig.

Och låt mig säga så här:

I SAK förstår jag resonemanget, man kan och ska inte ta genvägar till vad som helst vad gäller hästhantering men har man en gång blivit rejält nersparkad vid hästklippning så är man väldigt tacksam över att det finns mycket säkra sätt för att undvika detta där jag anser att Domosedan (om hästen ”svarar” rätt på medlet) är det bästa.

Jag räknar mig själv som oerhört rutinerad vad gäller hästklippning och jag har tagit många fighter i mina dagar, lockat och pockat, bremsat, lyft upp ben, stått med hästar uppträngda i väggar, haft hjälp av andra personer osv men numera känner jag bara: VARFÖR om det inte behövs?

Varför utsätta hästen för ovanstående om man på ett långt enklare, ”bråkfriare” sätt kan få jobbet gjort snabbt och effektivt och utan att stressa hästen men förhoppningsvis LÄRA den till nästa gång?

Själv har jag haft turen att faktiskt ALLA mina hästar har varit gudasnälla att klippa (är det en tillfällighet eller har det med övrig hantering att göra- you tell me?) och förhoppningsvis blir även Kreon en ”staty” i raden men jag är så tacksam att jag slapp tjafsa med honom första gången och det ska bli mycket spännande att se vad som händer gång nummer 2, kommer han att klara sig utan ”god natt-medel” eller inte? Jag vet ju vad jag tror men vi får väl se….

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag tycker att det är helt rätt väg att gå. Jag började med lugnande på Misty för att sedan gå över till att klippa utan lugnande, helt smärtfritt hela vägen. Sen tror jag många glömmer att ha bomull i öronen på hästen, vilket jag anser är det som gör den största skillnaden.

    Svara
  2. Anna-Kajsa

    Det är i mina ögon helt ok! Min Ax var jättesvår att klippa utan lugnande – och hon var otroligt lätthanterad i alla andra fall. Jag försökte ”lära” henne att bli klippt, men hon stod och darrade och svettades i sin box om en annan häst blev klippt, så jag slutade med det. Unghästarna har jag tränat genom att låta klippmaskinen hänga (påslagen) på deras boxdörrar under tiden de fått mat i krubban på andra sidan boxdörren. Sen har jag borstat dem med klippmaskinen på i andra handen. Efter det har det aldrig varit några problem. Vi får väl se hur det går med treåringen, han får behålla vinterrocken det här året.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Hästis:

    Jag kanske gör ett eget inlägg om sitshjälpmedlet som jag själv aldrig stött på tidigare.

    Vad gäller Kreon är han döpt med syftning till den grekiska mytologin, ja.

    Hans mamma heter Medea, brodern Helios:)!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Instämmer helt angående bomullen! Ett utmärkt hjälpmedel.
    Med detta sagt måste jag ändå erkänna att jag var så stressad när Kreon skulle klippas (hans fd ägare hade inte obegränsad tid att stanna och jag var också nervös över hur medlet skulle verka- en del hästar svettas kopiöst av Domosedan, Archie tex, och då kan man ändå inte klippa) så jag GLÖMDE bomullen.
     
    Nu stod ju Kreon som en staty ändå men jag ska absolut använda bomull nästa gång. 

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Anna-Kajsa:
     
    Smart sätt att träna på!
     
    Jag har också varit med om hästar som skakat i hela kroppen bara de sett klippmaskinen- det är för mig stor skillnad mot hästar som bara är allmänt odrägliga med det mesta och då också givetvis ofta är dumma att klippa.
     
    Och de som svettas av nervositet kan man ändå knappt klippa- skären tar ju inte så då är det verkligen viktigt att lugna dom så mycket man bara kan.   

    Svara
  6. Anonymous

    Funderade på hur han fått namnet Kreon…helt klart var det inte ett derivat på namnen i härstamningen.

    Min häst har också ett namn som inte alls går att härleda till härstamningen, vilket ju annars verkar populärt.

    PS! Det där med sitsmojängen var absolut inte menat som någon fackla i debatten. Tyckte bara den verkade intressant i största allmänhet. DS!

    Svara
  7. Hästis

    Glömde i hastigheten sätta signatur på min senaste kommentar…men du förstod väl att det var jag… :-))

    Svara
  8. Prick

    Att behöva sedera hästen för att utföra pälsvård är inget jag skulle göra till en vana. Har man en vet ”runt hörnet” kanske jag tycker det är ok första och kanske andra gången men sen vill jag att hästen ska kunna vara opåverkad.

    Lite lika att inte kunna sko utan sedering. Vad gör man sen när det blir en tappsko dagen innan tävling eller ve och fasa på tävlingsplatsen? Då är det bara att stryka sig. Även om det både finns vet och hovis på plats funkar det ju inte enligt karenstiderna.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Prick:
     
    Jag håller med.
     
    Har inte ens reflekterat över att det kan finnas de som skor under sedering- DET verkar väldigt farligt om det inte sköts helt rätt- men givetvis förekommer det säkert.
     
    Sedan tycker jag att det finns en skillnad mellan att sko och klippa och det är att en klippning kan man göra när som helst och kan man till och med avstå ifrån i värsta fall men en skoning/ verkning kan man knappast strunta i- inte i längden i alla fall.
     
    Därför MÅSTE det ju fungera att sko, inte bara när man eventuellt  tappar en sko på tävling utan öht medan man som sagt kan skippa klippningen om det verkligen inte går. 

    Svara
  10. Prick

    Oj, du skulle bara veta. Titta in i smedjan någon gång när du är på en klinik och fråga om de har några galenpannor som kommer för enbart vanligt skoning *haha*.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>