Dagens (grim)fråga

När ni har läst denna diskussion på nätet förstår ni kanske vad dagens fråga är:

Hur gör ni med grimmor i hagen och varför resonerar ni som ni gör?

På vår anläggning måste hästarna ha grimmor i hagen och jag har all förståelse för det, DÄR.

Dels vet jag att en del av de som tar in hästarna är ganska ”korta i rocken” och detta parat med en del uppspelta hästar på kanske 170 cm i mankhöjd gör att det kan vara nästan omöjligt att få på grimman snabbt och smidigt.

Stallet och hagarna ligger också utmed en 70-väg så skulle någon häst komma lös vill man, om inte annat på grund av trafiken, kunna fånga in den så snabbt det bara går.

På ridskolan där jag stod innan leddes hästarna ner till hagarna i träns och hade ingenting på medan de gick ute. Där gick många hästar en och en, var väldigt ”tama” och framför allt finns det ingen trafikerad väg de kan springa ut på.

Som ytterlighet till exemplena ovan vet jag även ett stall där hästarna MÅSTE ha grimmor även i boxarna, dvs dygnet runt!

Detta skulle jag personligen inte acceptera pga den skaderisk som JAG bedömer att det är oavsett om detta stall skulle hävda att det aaaaaldrig inträffat någon incident så länge de haft ”grim-kravet”.

Nu vet jag inte anledningen till denna idé med grimma dygnet runt och tänker inte forska i det heller…det är inte mitt bekymmer….men som sagt; själv skulle jag inte kunna stå i ett sådant stall.

Någon i den länkande diskussionen påpekade också att man egentligen borde ha lädergrimmor i hagen om man nu ska ha något på hästarna över huvud taget och det är något som jag själv inte funderat över men kan instämma i.

Även om jag har fått flera nylongrimmor förstörda sedan jag flyttade till nuvarande anläggning så ÄR det ju så att de håller bättre än läder och det ska man kanske inte UPPSKATTA utan i stället vara rädd för- OM olyckan skulle vara framme.

Jag får nog ta och köpa på mig ett gäng lädergrimmor på GEKÅS- där kostar de kanske en hundring eller så…känns inte riktigt som att jag vill ta grimmor som kostar 3-4 gånger så mycket och gegga ner i hagen faktiskt.

Men som sagt; hur tänker ni?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Alltid grimma i hagen och alltid läder. Ser inte att det kostar så mycket extra i det stora hela. Anledningen till att jag väljer en lädergrimma är ffa att den inte ger något skav, något de flesta nylon/fleece/konstmaterial ger efter hand. Lädret är inte speciellt svårt att hålla rent (och absolut inte svårare än syntet). Det är ju bara att spola av om den skulle se alltför j*vligt ut. Att lädergrimman skulle gå sönder lättare beror nog på kvalitet, jag tycker det oftast är beslagen som ger med sig oavsett material.

    Däremot hästar som tuggar på varandras grimmor brukar uppskatta en lädergrimma framför en syntetdito. Så, blir grimman söndertuggad för många gånger åker den av.

    Svara
  2. Minstral

    Har alltid grimma i hagen. Har nylon, enligt min erfarenhet är det inte själva materialet i grimman som ger sig utan spännena. Jag tycker att de ger sig ganska lätt faktiskt.

    Olyckan kan alltid var framme hur man än gör, därför får man ta sina egna beslut efter sitt eget sunda förnuft.

    Jag är allergisk mot de som skriker i högan sky och inte kan förstå varför man gör ditt eller datt. Men det är efter deras tycke. Däremot kan de göra något som jag tycker är helt galet.

    Ofta utgår man från egenupplevda händelser. Jag skulle t ex aldrig ha gallret öppet på boxen så att hästen kan se ut, men det är ju för att jag varit med om olyckstillbud. Skulle aldrig få för mig att klandra de som anser att det inte är någon större risk.

    Samma med grimma, de som varit med om något kan ju berätta om sina erfarenheter, och jag förstår om de tänker om. Men det händer väldigt sällan sådana olyckor så jag tycker att var och en får överväga sitt beslut. Man kan inte skydda sig mot allt!

    Svara
  3. Anonymous

    Jag hade aldrig grimma i hagen på de hästar jag hade… Inte i boxen heller. Då jag hade dem hemma och hanterade dem själv så tog jag oftast in dem lösa från hagen och höll bara i pannluggen. Hade dem i 13 år så vi kände varandra ganska bra 🙂 Sen var det kanske max 10 meter från hage till stall :)Så de stunder da hade grimma var nog bara när jag gjorde iordning shettisen (hingst) för träningsrundorna, nordisen var alltid lös i stallgången. Sen satt de självklart uppbundna vid veterinärbesök och skoning mm…

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Minstral:

    Ja, det är verkligen olika hur man kan resonera kring allt möjligt som rör hästars säkerhet (och annat också för den delen).
     
    Jag kör tex alltid mina hästar lösa i transporten för att JAG tycker att det är säkrare än att ha dom bundna men jag vet att de flesta resonerar precis tvärtom.
     
    Vad gäller boxdörr där hästen kan sticka ut huvudet eller ej så kan jag säga att det skulle MYCKET, MYCKET till för att jag skulle ställa min häst i en box där den inte kan titta ut.
     
    I vårt 7-hästars stall tex har vi 6 normalstora boxar där boxgallret kan fällas ner och en större box där hästen inte kan titta ut/ sticka ut huvudet.
     
    Jag hade möjlighet att välja den större boxen som också är utan boxgrannar (lugnare) men klarade ”mentalt” inte av att min häst inte skulle kunna titta ut.
     
    Säkert skitlöjligt rent OBJEKTIVT men jag har alltid haft boxar där hästarna kan titta ut och vill verkligen ha det så även framöver om det går.  

    Svara
  5. AnnH

    Att leda hästen i pannluggen (!!!) anser jag verkligen en säkerhetsrisk. Mest då för människan. Även om det är 10 meter man leder, och man har haft dem i 13 år. Den dagen hästen blir rädd, eller över-glad, hoppar i väg och lägger ut ett bakben, då är man ganska rökt…

    Vad gäller grimmor fattar jag inte riktigt problemet, de går ju sönder direkt. Jag har nog riktiga SKIT-grimmor (i syntet). 🙂 Minsta lilla grej så går de sönder i söm, spänne eller metalldel. (Att jag fortsätter köpa skit-grimmor är just för att det ska göra detta.)

    Svara
  6. AnnH

    Att köra hästen lös är dum av i alla fall EN anledning. Det är mycket lättare för hästen att resa sig och klättra över bommen. Nu kan man ju säga att »min häst GÖR aldrig så« men vis av erfarenhet kan jag ju säga att det kan plötsligt hända. Jag sålde min 15-åring som tävlat intensivt (= åkt mycket) i många år. Han var verkligen okomplicerad att köra. Sen fick jag höra att han hos nya ägaren vid ett tillfälle hoppat över frambommen med frambenen. Oförklarligt!

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    AnnH:

    Jag anser att både lös och bunden häst i transporten KAN vara farligt.

    Så länge inget händer är det säkrare att ha den bunden men OM man råkar ut för en olycka TROR jag att den lösa hästen har lättare att ”rädda sig själv”.

    Svara
  8. Anna

    Min häst är lätt att hämta i hagen, snäll i all hantering och snäll att köra. Hon har grimma på sig i hagen och jag sätter alltid fast henne när jag kör.

    Hade jag busiga unghästar som gärna lekte med varandra i hagen skulle jag inte ha grimma på dem.

    Svara
  9. Hästis

    Det som oroar mig är att en nylongrimma av bra kvalitet håller lite för bra om hästen fastnar och får panik.

    Har sett otrevliga saker när det har hänt.

    Därför har jag helst lädergrimma eller nylongrimma med säkerhetsring dvs en metallring som är delad och kan gå itu vid kraftigt tryck.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>