Fråga från en läsare om vintervila

Idag har jag fått en fråga från en läsare och den lyder kort och gott: ”hur lång vintervila tycker du att man ska ge sin häst”

Ja du ”Nyfiken”…vad ska jag svara på det :)))?

Om jag ska GENERALISERA så får jag väl säga att jag kan tycka att 2-4 veckor kan vara lagom om vi talar om

a) unghästar upp till säg 4-6 års ålder (beror lite på vid vilken ålder de ridits in)

b) hästar som tränas lite hårdare (säg medelsvår dressyr och uppåt)

Har man BRA hagar (stora där hästarna kan röra sig ledigt och gärna med sällskap av andra hästar) kan man låta hästen vila i 4 veckor- har man den mindre varianten (liten grushage där hästen går ensam) så tycker jag att det blir för länge med 4 veckors stående på sådana premisser- framföra allt om man inte dagligen aktiverar hästen på andra vis och det är väl därför många gånger man GER hästen vila; för att även vila själv. Ska man ”tvingas” longera/ leda hästen varje dag blir det inte precis någon vila för egen del.

Min erfarenhet är att många som vilar sina hästar gör detta MINST lika mycket för sin egen skull som för hästens men det LÅTER bättre att säga att man bara tänker på sin häst.

Personligen anser jag att vuxna, normalpresterande hästar (säg hästar som tränar upp till LA) inte BEHÖVER någon vintervila över huvud taget, i alla fall inte i flera veckor.

Vintern brukar ÄNDÅ medföra att man pga vädret, julledighet som man vill ägna åt annat osv inte rider för fullt så att säga och att dessutom låta hästen bli stående i veckovis ser jag ingen vinst med, i alla fall inte för hästen, framför allt, åter igen, om den ska stå och trycka i en liten hage dagarna i ända och inte få så mycket mer motion än så.

Man får här även väga in risken för kolik och till och med fång- överutfodrade hästar kan faktiskt drabbas av båda delarna även utan att gå och beta gräs.

Även skadrisken ökar med en orastad häst och är det dessutom isigt och knöligt i hagen- tja då är risken för olyckor givetvis ännu större.

8 kommentarer Skriv kommentar

 1. Malin

  Min häst som ligger på msv nivå vilar just nu. Hon har träna hårt hela hösten så jag tyckte att hon skulle vila tre veckor.

  Hon har nu vilat två veckor och då har vi skrittat ut(antingen för hand eller uppsuttet) ca 1 tim varannan dag. Nu, den tredje veckan, har jag tänkt att sätta igång henne lite lätt igen så att vi kan fortsätta vår riktiga träning veckan därpå.

  Min häst går i lerhage. Inte jätteliten men iom att den är så lerig nu så blir det inte så mycket hon rör sig. Därför har jag skrittat henne under vilan.

  Hälsn Malin

  Svara
 2. Madeleine

  Så länge dom är helt friska så tror jag att den viktigaste vilan för en häst ska vara den menatala, ca 3-4 veckor kravlös tillvaro. Skritt rundor utomhus på långa tyglar.

  Svara
 3. Dressyrtant

  Jag tror inte på att lägga in fasta viloperioder. Jag tycker man ska känna av hästen och ge den lite kortare vilor när det känns att det är dags.
  Det är annorlunda med unghästar precis som du säger Birgitta. De behöver smälta saker och ting mentalt också.
  Min häst fyller åtta i morgon och sedan han var sex har han inte fått några planerade viloperioder. Han tar det lugnt några dagar då han känns lite trött eller efter några tuffa veckor. Han visar med största tydlighet när det är dags att sätta igång igen. Han lever om i boxen som en tok, hoppar och far. Får han sadel på sig då, blir han lugn som en filbunke…
  Som treåring reds han 3ggr/vecka 30 min/gång. 8v vila på sommaren och tre veckor över julen. Däremellan vilade han en vecka då och då beroende på hur mycket han växte. Som fyraåring gick han 4×40 min per vecka med både sommar och vintervila. Dessutom fick han ta det lugnt när han växte och fick nya tänder. Som femåring var det 5×50 min/vecka och lite lugnare när det behövdes. Ingen sommarvila men en kortare julledighet. Som sexåring vilade han inte långa perider alls. Någon vecka då och då när det behövdes och det här året som sjuåring har han vilat vid en sparkskada och skrittat några veckor för att ta det lugnare.
  Jag känner honom så väl nu så han visar mig tydligt vad han behöver. Jag har en stallkompis som tävlade över 25 ggr detta året och utöver det så tränade hon för tränare 3 dgr i veckan. Nu har hästen vilat i 6 v och hon kan inte träna för fullt än då hästen var övertränad.
  Så mitt råd är: Det finns ingen plan som håller för alla hästar. Det är individuellt och det viktigaste är att känna av vad just ens egna häst behöver.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Madeleine:

  Vad gäller vuxna hästar tycker jag, om jag ska generalisera, som du.

  Få ”normalryttare” dit jag räknar mig själv och tex alla på min anläggning rider med sådan intensitet/ på så hög nivå att hästarna blir FYSISKT uttröttade- snarare tvärtom skulle jag vilja hävda. Många hade lätt kunnat gå det dubbla!

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Dressyrtant:

  Du skriver mycket klokt och verkar ha haft ungefär samma upplägg med din häst under hans uppväxt som jag med mina.

  Jag brukar säga lite raljerande att man inte BEHÖVER ge (vuxna) hästar vila- det ser de till att ”skaffa” sig ändå- genom diverse skador som kräver kortare eller längre pauser från arbete.

  Och då menar jag inte uttröttningsskador utan sådant som kan drabba vilken häst som helst, sårskador, rejäla förkylningar, hovbölder…tja…ni fattar…

  Archie såg ett år till att ”ta” sig 2 viloperioder inom loppet av mindre än en halvår- ena gången slog han upp ett stort sår i hagen och den andra gången snubblade han i skritt på en uteritt och slog ena benet.

  Som jag har skrivit flera gånger innan tror jag att normalryttaren överskattar vilans betydelse för den vuxna, normalgående hästen; antingen för att ryttaren felaktigt jämför sin häst med hästar på elitnivå och/ eller för att ryttaren- elakt uttryckt- inte IDS rida.

  Svara
 6. Anna

  Som unghäst fick min häst planerade vilor på sommaren vilket innebar ca tre veckor sommarbete. Även på vintern fick hon en eller två veckors vila. Nu är hon tio och får vilor beroende på hur hon känns. Vilorna kan vara tre-fyra dagars helvila eller en-två veckors uteridning. Är hon pigg och glad rids hon fem-sex dagar i veckan då ca tre dagar är dressyrpass och resten är lite blandat tömkörning,bommar/hoppning,uteridning,intervallträning.

  Svara
 7. Anna-Kajsa

  Min treåring får en längre vintervila. Det beror till stor del på mig och min bekvämlighet. Jag är hemifrån ca 10 tim per dag för att jobba, och har hästarna på egen gård utan ridhus. Då räcker det bra med att behöva lasta och köra en häst till ridhus! Nu har ju vår ridbana funkat rätt bra hittills, så vi får se hur lång vilan blir. Men jag tycker inte att det gör något om det blir uppåt tre månader. Den äldre hästen får ingen långvila – men jag rider lite mer sällan när vädret är dåligt, det kan bli både två och tre vilodagar en del veckor. Även detta är en kompromiss för att min situation under vintern ska vara hållbar och för att ridningen ska fortsätta vara rolig.

  Svara
 8. Anonymous

  det är enligt min mening inte helt OK att ställa av en äldre häst helt i flera veckor. man kan gämföra med en elit idrottsmaN: VILKEN ssådan lägger sig på soffan i 3 veckor för att vila upp sig? nej man kan trappa ner ridningen och rida kortare pass och färre i veckan men man bör nog inte ställa av dem helt.
  Bara en liten tanke från mig

  skriver anonymt då jag inte har någon blogginlogg

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>