Dagens (träningsupplägg)fråga, del 1

Imorgon och idag tänkte jag att vi kunde diskutera och dela med oss av våra erfarenheter kring det breda ämnet TRÄNINGSUPPLÄGG- i detta fallet vad gäller dressyr.
 
Jag började fundera på detta efter att en annan ryttare berättat för mig att personens häst nästan alltid får träningsvärk efter en träning för tränare och detta tyckte jag lät väldigt konstigt i mina öron eftersom jag aldrig upplever det för egen del. Men det är kanske inget konstigt alls?
 
Hur är det med era hästar?
 
Känner ni att er häst ofta/ ibland/ aldrig får träningsvärk? Efter vilka situationer händer detta? Tycker ni att det är bra/ dåligt/ helt naturligt?
 
För egen del måste jag svara att jag som sagt otroligt sällan upplever att någon av mina hästar drabbats av träningsvärk och det kan så klart beror på flera olika saker:
 
– jag KÄNNER inte att hästen har träningsvärk trots att den de facto har det
– jag rider för mesigt och tänjer aldrig gränserna
– jag har en vältränad häst som tränas adekvat
 
Vad det beror på överlåter jag till er att spekulera i men jag hoppas verkligen inte att det är den första punkten för FÖR MIG är något fel om en häst får träningsvärk på en regelbunden basis.
 
Om jag jämför med mig själv så är det ju inte så att jag i de perioder då jag tex tränat på gym haft träningsvärk efter varje pass- absolut inte- utan det har varit om jag varit otränad och/ eller tränat ovanligt intensivt/ för hårt.

17 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna-Kajsa

  Jag har ju under perioder arbetat mycket medvetet med styrketräning ffa genom att använda mig av täta studsserier. Dagen efter en sådan träning låter jag oftast Am vila, för att få bästa effekt på träningen. Det händer att hon är lite matt dagen efter en träning, men långt ifrån alltid. Jag har under hösten/vintern upptäckt att hon går bäst om hon inte arbetar varje dag – och allra bäst går hon efter vilodagar. Jag tror dock inte det är så mycket fysiken som gör det, utan snarare att hon blir mer taggad på dressyren om hon är lite smått uttråkad innan 😉

  Svara
 2. Minstral

  Ibland måste man ju höja ribban och då kan det ju bli lite stelt efter en träning.Har hästen träningsvärk efter varje träning för tränare då får man nog börja fundera på sin dagliga ridning. Det innebär ju då att varje träning ligger så pass mycket högre i intensitet än vad ridningen däremellan gör. Detta är inte enligt mig ett bra träningsupplägg. Sen måste man ju då och då höja ribban, vilket man ofta gör under tränarens överinseende, men detta tränar man naturligtvis på hemma så att hästen även klarar detta utan att få träningsvärk.

  Sen kan man ju rida hårdare pass ibland, detta ska ju inte behöva resultera i träningsvärk men visst kan det kännas lite i kroppen hos både häst och ryttare efter ett lite tuffare pass. Känner jag att Misty har gått ett extra tufft pass (hos tränare eller hemma) så låter jag aldrig henne stå dagen efter utan kör på med att skritta ut en runda för att sedan trava henne lång och låg så att hon riktigt får sträcka ut hela kroppen.

  Har jag tränat för dåligt hemma känner jag det rejält i min egen kropp efter en mangling hos tränaren och då borde hästen också vara lite mör. Då bannar jag mig själv och rider på bättre hemma.

  De gånger Misty har haft träningsvärk så att det syns på henne är lätträknade. Eller så är det jag som inte kan se det;)

  Det är mina funderingar iaf:)

  Svara
 3. Linda

  Jag vet inte om du minns att jag vid ett tillfälle skrev på din blogg om att min häst fått träningsvärk efter en träning och inte gick bra på tävlingen i Trolleholm? Jag strök mig i andra klassen. Det var förra våren har jag för mig. Jag har under året som gått haft mycket bryor kring Bodos träningsvärk. Har provat med fodertillskott, massage, stretching, fysioterapi mm. Visst hjälpte det väl till viss del men problemet försvann inte, det blev snarare värre. Till slut började han bli öm i ryggen och tappade bärighet i galoppen. Det blev ett besök hos veterinären för en ordentlig genomgång i november. Där fick jag förklaringen till Bodos ständigt återkommande ”träningsvärk”.. Han hade kissing spines i bröstryggen där tre tornutskott var påverkade. Han hade börjat få pålagringar. Stackars häst.. Inte undra på att han känts trött i musklerna efter ett lite mer krävande träningspass. Det var först i oktober-november som han började få ont av sin kissing spines pga pålagringen, dessförinnan har han kompenserat det mekaniska ”hindret” i bröstryggen genom att använda andra muskler och på så sätt blivit överansträngd.
  Jag är så innerligt glad att jag aldrig pressat min häst utan jag har verkligen lyssnat på hans signaler och låtit honom ta det lugnt när han inte kännts riktigt fräsch. Trots detta hinder i ryggen så har han lyckats utvecklas jättefint till St George-nivå.
  I början av december blev han opererad i ryggen (stående under sedering) och två tornutskott har helt enkelt sågats bort. Har sedan dess hållt på med rehabilitering och i förra veckan fick jag äntligen börja rida honom igen :). Och vilken lycka! Jag kände verkligen skillnad direkt. Nu jobbar vi så sakteliga på med uppbyggnad igen och hoppas på att vara tillbaka på tävlingsbanorna i april-maj.
  Det blev ett långt inlägg, men min erfarenhet av mjölksyra och träningsvärk var inte riktigt vad jag trodde det var.. Nu menar jag förstås inte att det alltid måste röra sig om så här allvarliga saker om en häst får träningsvärk ;).

  Svara
 4. Prick

  Jag är ju av den åsikten att hästar inte får träningsvärk av arbete, även om det skulle betraktas som hårt. Tror man ska leta andra orsaker om hästen känns knackig efter en ridtur.

  Svara
 5. Anna-Kajsa

  När jag tänker efter har jag nog bara uppfattat träningsvärk hos häst en gång. Det var min gamla Ax som var lite lätt hetsig som fick följa med på en ”lugn prova-på-distansträning” för länge sedan. Hon var dock van vid att det var hubertus när så många hästar var i skogen samtidigt, så hon taktade i tre mil och väntade på ett ”tallyho”. Dagen efter låg hon i hagen och var så vinglig i bakkärran att vet fick ta ett blodprov för att kolla korsförlamning. Vet konstaterade att det inte var det utan träningsvärk i rumpmusklerna! Annars är ju hästarna för det mesta kroppsligen som finast dagen efter en träning 🙂

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Jodå….Linda…jag minns MYCKET väl dina kommentarer kring ”träningsvärk” i våras och jag tyckte redan då att det lät lite konstigt i mina öron, att en så fin häst skulle reagera så pass mycket på vad som för mig verkade vara mycket klokt upplägg från din sida både vad gäller ridning, foder och allmänt handhavande av hästen.
   
  En stallkamrat berättade för ett tag sedan om vad som hänt din häst (du hade skrivit om detta på hennes blogg- förfärlig historia men tack och lov med lyckligt slut) och i samband med att jag skrev dagens inlägg så tänkte jag på dig och att det faktiskt ju inte varit regelrätt träningsvärk som din häst haft utan mer en kompensation pga en skada.
   
  Skönt som sagt att ni är på gång igen, det är du värd!  

  Svara
 7. AnnH

  Jag håller med föregående talare – jag är också av åsikten att hästar inte så lätt FÅR träningsvärk. Antingen är jag en fullständigt okänslig ryttare som inte märker något, eller så har mina hästar, under 25 års tränande och tävlande, ytterst sällan fått träningsvärk.

  Jag tror också man ska leta andra orsaker om hästen får upprepad träningsvärk.

  Om man inte plötsligt introducerar något HELT nytt, tex plötsligt får en dressyrhäst hoppa flertalet studs gång på gång på gång. Något nytt för hästen kan säkert ge känningar.

  Jag tycker inte heller att träning med tränare ska vara så mycket hårdare än vissa av de pass man rider själv. Jag tränar för tränar minst en gång per vecka och rider själv ca 3 ytterligare pass i ridhuset. Det passet för tränare är givetvis inte det minsta värre än de andra passen.

  Ta hästen till en ny nivå gör man ju mer succesivt och inte en gång per vecka utan långsamt under en längre period.

  Svara
 8. Linda

  Nu vet jag inte om jag ska tolka era kommentarer som att jag borde ha förstått tidigare att något var fel med min häst? Med facit i hand kan jag se förklaringen till varför min häst gjort si eller så eller hur han har reagerat. Jag har alltid gjort en vet.check årligen för att försäkra mig om att Bodo mår bra och inte har ont någonstans. Han har aldrig reagerat på ett böjprov. Han har heller aldrig försökt kasta av mig pga ryggont. Jag har verkligen känt mig som världens sämsta ryttare/hästägare som inte upptäckte det här tidigare.. Jag har pratat med min veterinär, tränare, fysioterapeut, hovslagare, vänner och bekanta men samtliga säger att ”Hur skulle du kunna veta att det var så illa när Bodo utvecklats så fint och bara vill och vill?”.
  Dessutom har jag vid flera tillfällen fått försvara mitt beslut att låta honom opereras. ”Förr” var detta ingrepp förenat med mycket smärta i ett par veckors tid för hästen, men nu är tekniken så förfinad så ingreppet blir inte lika ”brutalt”. Bodo gick på butta i 2 veckor och han har inte visat något tecken på att ha haft ont. Dagen efter operationen skulle han börja skrittpromeneras 2 ggr per dag. Han skrittade på precis som vanligt :). Nu hoppas jag verkligen att framtiden med min opererade häst blir lika positiv som det visat sig vara ”so far”. Och då utan ”träningsvärk” förstås ;).

  Svara
 9. M

  Känner aldrig direkt av någon träningsvärk på mina hästar då de rids ”aktivt” för att ha en bra grundbas att stå på.
  Men samtidigt så låter jag dem dagen efter hoppträning, tävling, hårt markarbete få en lättare dag med jogging för att musklerna ska mjukas upp utan en större påfresting och slaggprodukter i benen ska försvinna.

  Joggingpass för mig kan vara allt från skritt och trav 15 min (exkl. framskrittning/avskrittning på ca 10 min vardera) till att komma ut i naturen och kanske skritta 45 min på och trava ca 10 min. Under joggingen plockas de aldrig upp i formen utan ska ha nacken rund och låg med hela överlinjen upphöjd till en ”lång bro”. Typ som stretching för oss människor 🙂

  Under jan-feb månad rids mina hästar utöver ”det vanliga galopparbetet” ca 3 gånger i veckan á 10 min galopp i lätt sist där de ska tänka framåt i stora, runda språng och faktiskt har det gett resultat! De ökar konditionen på ett ”roligt” sätt där jag personligen tycker det är helt okej om de busar och bockar lite.

  Tror att om du varje vecka känner av träningsvärk på hästen efter en träning får man se över se över sitt upplägg.

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Linda:
   
  Det är ALLTID lätt att vara efterklok och också ha synpunkter på hur ANDRA borde ha gjort.
   
  Jag har aldrig sett hur din häst betedde sig när den hade vad du trodde var träningsvärk och kan därför inte heller ha någon åsikt om du borde ha förstått att det var något annat fel eller inte.
   
  Om vi ska tala i GENERELLA termer så ja, om en häst ständigt känns väldigt stel efter träning så skulle jag kolla upp den men det finns så många nyanser i det- hur stel hästen var, hur länge beteendet pågick osv. För du kollade ju faktiskt upp hästen till slut och jag tycker inte att du ska klandra dig själv för vad du kunde gjort TIDIGARE utan vara glad att du faktiskt gjorde något.
   
  Detta sagt av en som red en unghäst med knäledsinflammation i flera månader utan att fatta allvaret. Visst, hästen kändes liiiite liiite ojämn då och då, men inte mer än något steg här och där och inte varje ridpass men med facit i hand var jag och tränaren ”dumma” som inte begrep att detta inte berodde på ”unghästostadighet”.

  Svara
 11. Linda

  Nu har jag turen att ha en häst som är otroligt mjuk och rörlig så jag har egentligen aldrig känt någon stelhet. Nu var det ju inte så att han fick ”träningsvärk” varje gång jag tränade. Långtifrån. Det jag märkte var att han vid ett par tillfällen inte kunde/ville göra galoppiruetter, vilket han annars tycker är jätteroligt och gärna tar i lite för mycket. Detta var under inlärningsfasen så jag såg inget konstigt med det. De två gånger detta hände så lät jag helt enkelt bli att träna mer piruetter den dagen. Likaså när kraven på samling successivt har ökats så har jag vid några tillfällen märkt att han blivit trött i bakdelen efter vissa ridpass när jag tänjt på gränserna lite. Han har inte velat ta i som han brukar dagen efter ett sådant pass.
  Hade han visat minsta tecken på smärta så hade jag givetvis kollat upp honom tidigare.

  Svara
 12. Anna-Kajsa

  Linda: Jag tror de flesta pratat om egna erfarenheter och generellt, och inte riktat till dig. Precis som Birgitta sa är det lätt att vara efterklok, men allt kan man inte veta med en gång. Jag har förresten gjort som du en gång – inför debuten i MsvA med min gamla häst började hon få svårt för galoppslutor och piruetter. Tränaren och jag trodde båda att vi tränat lite för hårt, men höll fast vid debutdatum. På tävlingsplatsen slår det mig att något är fel – och veckan efter står jag på djursjukhuset med en diagnosticerad aktiv spatt…

  Svara
 13. Birgittas hästsida

  Ja, jag vet inte vad ni andra tycker men själv tycker jag att det är väldigt intressant att läsa om andras erfarenheter, såväl tråkiga som bra/ roliga.

  Imorgon kommer det nya frågor att tänka till kring :)!

  Svara
 14. AnnH

  Linda: varför i hela friden tar du åt dig personligen? Ditt inlägg var ju klockrent. Och mitt inlägg var bara rent allmänt kring träningvärk och träning. Precis som du skriver – det är inte alltid vad man tror eller »bara träningsvärk«.

  Jag fick också bakslag i somras. Min häst som också tävlade MsvB och George blev trögare och trögare, tappade galoppen, började stanna och så vidare. En veterinär otroligt nogrann genomgång med allt från kläm och känn, böjprov till röntgen av käke, halskotpelare och rygg gav NOLL ledtrådar. Till sist kom vi fram till att hästen »gått in i väggen mentalt«. Jag backade inte av eller tog symptomen tidigt nog utan pressade bara på; »mer bättre mer lata häst!«. Nu är hästen helt med mig igen och bättre än tidigare. Fast jag får rida mer nyanserat och tänka på att det är en känslig häst. Det är mycket man ångrar med facit i handen.

  Svara
 15. Linda

  Nej då, jag tar inte åt mig personligen :). Jag vet att gjort allt jag kan för min häst och aldrig pressat honom. Och det vet också alla som känner mig och min häst. Men självklart gnager det lite i samvetet. Jag blir så rörd över att min häst kämpat på som han gjort med noll rörlighet i bröstryggen.
  Men iom att jag valt att skriva så här offentligt om min häst där folk som inte känner till oss och hela händelseförloppet lätt kan få en felaktig bild, så går jag lätt in i en ”försvarsställning” även om jag med sunt förnuft vet att jag inte kunde gjort mycket annorlunda än jag gjort. Och att jag väljer att skriva om det här i en blogg där jag inte känner bloggägaren irl, beror delvis på att jag vill dela med mig av min glädje över att min häst fick denna chansen att opereras och att han verkar ha blivit så mycket bättre. Och delvis beror det på att jag, som jag skrev i mitt första inlägg på den här tråden, vid ett tidigare tillfälle skrivit i Birgittas blogg om just träningsvärk hos min häst.

  Svara
 16. Birgittas hästsida

  Linda:

  Jag tackar för att du ville dela med dig!

  Tycker det kan vara bra och lärorikt att läsa att även duktiga ryttare och/ eller hästar kan råka ut för sådant som det i efterhand är lätt att tänka ”jag borde….”.

  Svara
 17. Anna

  Min häst måste jag variera jobbet med ganska mycket för att hon inte ska ledsna eller tappa geisten.

  Förra våren pressade jag på för mycket vilket resulterade i en häst som inte alls ville vara med längre och ett par riktigt dåliga tävlingar. Gjorde sig lång, sparkade efter skänkeln och var allmänt omotiverad.

  Jag rider sällan mer än 3-4 dressyrpass i veckan och inte mer än två dagar på raken. Där emellan blir det , lite hoppning/bomarbete, skogsridning, tömkörning, intervallträning på galoppbanan.

  Hon verkar ändå utvecklas fint trots att jag inte tränar jättemycket dressyr och i synnerhet under hösten har det hänt mycket. Är hon på gott humör får jag ut mycket mer av passen. Och även om jag gör något annat så ser jag till att hon fortfarande jobbar i en bra form.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>