Dagens (träningsupplägg)fråga, del 2

Igår pratade vi om träningsvärk hos hästar och idag tänkte jag att vi skulle diskutera lite närmare kring just träningsupplägget när ni tränar dressyr.
 
Har ni någon plan för hur ofta och intensivt ni tränar dressyr, både på egen hand och för instruktör?
 
Blir det lite som ni känner för eller vet ni oftast i förväg att ”nästa vecka ska jag rida 3 dressyrpass”.
 
Hur många dressyrpass brukar ni träna per vecka?
 
På vilket sätt (om något) påverkar era inplanerade tävlingar era träningar? Är det tex så att ni vill träna dagen innan tävling eller absolut INTE vill träna dagarna innan tävling av rädsla att det ska ”bli för mycket”.
 
Vad brukar ni göra dagen innan och dagen efter tävling?   
 
Ja, många frågor blev det- hoppas ni vill dela med er.
 
Själv kan jag väl säga att jag är en planeringsmänniska av (för?) stora mått så mig kan man alltid fråga vad jag ska göra med Kreon veckan därpå och få ett ganska uttömmande svar.
 
Jag försöker att hålla ett visst schema som så länge hästen känns fräsch inte rubbas annat än av mycket speciella väderomständigheter (har jag tex tänkt att rida ut och det är orkan ute så får till och med jag ”ge mig”).
 
Vad gäller antalet dressyrpass per vecka så vill jag rida minst 3 sådana men inte fler än 4, resten av veckan vill jag använda till tex uteritter, hoppning och eventuell vilodag.
 
På denna mycket låga (LB) nivå som Kreon tävlar just nu ser jag ingen anledning att undvika att träna varken dagen innan eller dagen efter tävling, i alla fall skulle jag inte avboka en NN-träning dagen efter tävling (så som det blev denna helgen tex)  eftersom hon kommer så sällan. Å andra sidan skulle jag inte dressyrträna PÅ EGEN HAND dagen efter träning men skulle mycket väl kunna rida ut i stället.
 
När jag började min tävlingskarriär lät jag alltid hästen vila dagen efter tävling men detta är alltså något jag modifierat med åren, ibland blir det vila, ibland inte. Det beror mycket på svårighetsgraden på tävlingen och för mig är tävlande på upp till LA-nivå att betrakta som mindre ansträngande än ett dressyrpass, i alla fall om vi talar om rutinerade hästar (Archie t ex) som inte lät tävlandet påverka psyket, för sådant kan så klart också trötta ut en individ.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag tränar inte dagen innan tävling utan då rider jag bara lite lösgörande. Dagen efter tävling får hon alltid helledigt. Om en för mig viktig tränare skulle komma som jag absolut ville rida för så skulle jag välja bort tävlingen.

  Svara
 2. Anonymous

  Jag får lägga upp min träning mycket efter vädret då jag alltid rider ute, inte hos tränaren dock:)

  Jag försöker nog ändå alltid ha en plan. Jag rider inte ut så mycket, jag är en fegis och Misty är inte rolig att rida ut på. Men jag försöker variera övningar och underlag så mycket det går. Vi har ju lite markvägar som jag kan rida intervaller på så det blir ju lite rida ut. Ofta kombinerar jag mina pass med lite uppvärmning och nedläggning på markväg (rakt spår) sen trimmar jag på gräs alt grus.

  Misty och jag är på en så pass låg nivå i tävlandet (LB) så vila dagen före eller efter tävling behöver jag inte tänka på. En tävling för henne är ju mindre ansträngande än ett vanligt pass. Hon blir heller inte påverkad mentalt precis av tävling. Dvs hon blir inte stirrigare än vad hon brukar vara;)

  Jag har nog inte alltid en veckoplan pga vädret, vid denna årstid får jag rida när det går och vilodagar får komma när det inte är ridbart. Just nu när det är stenhårt har maken saltat och kört i paddocken så den är så pass så att jag kan rida försiktigt i alla gångarter. Då blir passen mycket fokus på skrittjobb och övergångar. Tränaren lägger upp träningarna utifrån de förutsättningarna.

  Däremot har jag alltid en plan för dagen. Kan inte förstå de som bara lallar runt i paddocken/ridhuset rent planlöst. Måste ju bli jättetråkigt?

  Svara
 3. Minstral

  Blev lite fel när jag skickade iväg min kommentar, ovanstående är skrivet av Minstral, vilket iofs framgick då namnet Misty förekom i texten:)

  Svara
 4. Prick

  Min egentid läggs upp efter träning och tävling. Rider oftast både dagen innan och efter träning/tävling. Att rida helt planlöst händer aldrig. Har inga problem med att lägga träning dagen före/efter en tävling såvida det inte är meeting eller lång resväg/övernattning, då brukar det bli lite lugnare dagen efter.

  Svara
 5. Anna-Kajsa

  Jag får också anpassa mig till viss del efter väder, vind och underlag eftersom jag nästan bara rider utomhus. Fyra dressyrpass i veckan brukar det ändå bli – och går inte det på ridbanan hemma kör jag till ridhus. Ett av passen är för tränare. Tidigare har jag alltid ridit ett ordentligt pass två dagar före tävling, lite lösgörande dagen innan. Dagen efter brukar jag inte rida ett dressyrpass, men visst kan det hända att jag gör det också. Den här säsongen kommer jag testa att ha en vilodag dagen före tävling. Vi får se om jag håller fast vid det eller om jag går tillbaka till det gamla upplägget. Jag kommer dessutom bara göra en start per tävling.
  Jag har en långsiktig plan, och en plan för varje pass. På grund av de förutsättningar jag har så måste jag vara flexibel i detaljplaneringen utan att tappa fokus på de stora linjerna. Jag tycker att det fungerar.

  Svara
 6. Prick

  haha, nu såg jag frågan om hur många dressyrpass. Tja, jag rider alltid med hästen under order sas. Vill att den ska jobba rätt och gå i en ändamålsenlig form. Oavsett om jag rider för en dressyrtränare eller hoppdito eller för mig själv.

  Lite som om jag skulle fundera på om jag tränar nh, eller vad man vill kalla det. Jag förväntar mig samma svar på min hantering alltid. Inget jag tränar på men med den unga hästen kan jag ju inte förvänta sig samma respons som från gamla trotjänaren. Ju mer erfaren och lydig hästen blir, desto mer krav kan man ställa.

  Äh, jag kommer från ämnet hur jag än gör 🙂

  Svara
 7. Dressyrtant

  Jag rider efter samma plan varje vecka. Måndagar joggar vi, tisdag tränar vi det som vi för tillfället övar och onsdagar tränar vi. Torsdagar blir skrittmaskin eller uteritt, fredagen blir vila eller manegearbete. Så här års rider jag alltid ut på helgerna.
  Jag vill att han ska ridas ut minst två ggr i veckan.
  Nu ska jag variera med lite hoppning vissa söndagar till dess att tävlandet kommer igång. Då kommer han få gå i skrittmaskinen eller vila dagen efter tävling.
  Jag tycker det är svårt hur man ska rida innan tävling. Ett tag var jag tvungen att rida dressyr dagen innan för annars var han för på. Ett tag var han seg på tävling och då reds han ut dagen innan.
  Jag får se hur jag gör i år. Pållen blir väldigt påverkad av att åka transport så han behöver ta det lugnt en dag efter en resa.
  Känner att jag längtar efter att tävla igen :).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>