Måndag- världsrekord i galoppfattningar?

Idag både regnade och snöade det ganska rejält när jag kom till stallet- en utmärkt ursäkt för att krypa in i ridhuset i förhoppning att locka fram lite av gårdagens kosparkande och hoppande i galoppen.

Utan att vara för kaxig var jag redan i förväg tämligen säker på utgången och visst fick jag rätt; hur många galoppfattningar jag än gjorde så ”vägrade” Kreon att dumma sig.

Nejdå, trots säkert uppemot 40 galoppfattningar satte han dom mer eller mindre superfint i en aldrig sinande ström och även när jag gasade på lite och till och med klämde till lite med sporrarna gjorde han bara det jag ville- galopperade fint.

Efter 30 minuters ridning svingade han med sina mått mätt riktigt bra i traven, alla fattningarna fungerade väldigt väl som lösgörande arbete.

”Idag är han dyr IGEN” ropade jag till Mini som instämde i att detta var en helt annan häst än den hon såg igår och som vanligt efter en sådan här ritt kände jag att den verkligen ”gjorde min dag”.

Jag har sedan vi köpte Soya hävdat att hon kostar 100 milijoner och banne mig om inte också Kreons prislapp ligger just där- JUST NU…he he….

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  Jamen visst är det härligt när ens djur – hund, katt, häst, you name it – är värt hundra trillijoner millijoner 😀 Det är sååå underbart med den känslan och grattis till den, den här gången, förresten (för det kommer ännu fler sådana dagar, trust me!). /Anonym-M

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Jodu M…visst kommer det att komma fler underbara dagar och också sådana då man bara vill gå och lägga sig…det är djurägarens lott vilket jag ska skriva mer om i veckan.

  Svara
 3. Ida Girhagen

  Ett tips kan kanske vara att skritta till de olika utebanor som finns i närheten o rida där (när den värsta blötan har lagt sig), det blir iaf en ny miljö för Kreon och mycket nytt att titta på.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Maria:

  Jag ville se om det olydiga beteendet sedan gårdagen kom tillbaka efter lite tjat och traggel men det gjorde det inte och därför avslutade jag efter endast 30 minuter och med en häst som kändes superfin!

  Svara
 5. AnnH

  Mitt svar till »Varför traggla?«

  Dressyr ÄR traggel. Att upprepa en rörelse gång efter gång, dag efter dag, månad efter månad gör man ofta ÄVEN fast den »sitter«. Det är för att det inte bara är tekniken man jobbar med utan även styrkan och lösgordheten, och den behöver bibehållas. Galoppfattningar fr trav och avsaktningar till densamma i sig är ju utmärkt; stärkande, lösgörande, ändå ingen »pressande« övning. Jämför det med skolorna; även om min häst som tävlar Georges givetvis både kan och gör skolorna utmärkt så rider jag ju ändå X antal varje eviga dag.

  Nu kanske man inte behöver göra FYRTIO fattningar varje dag men just den dagen kanske både häst och ryttare behövde det…

  Svara
 6. Maria

  Vill säga att dressyr är upprepningar, inte tragglande. Jag rider efter devisen att det ska hända något i princip hela tiden. Som Pether Markne säger att det ska hända något var 8:e steg. Jag rider också skolor varje dag, men tragglar aldrig.
  Vad jag syftar på i mitt inlägg är hur Kreon ska kunna känna att galoppfattningar är något positivt. Får han göra det 40 ggr så tror jag han ser det som en bestraffning. Och efter att ha läst om Birgittas bekymmer med just galoppfattningar på de senaste tävlingarna så inte fasen är det Kreon som ”jävlas”. Inte kan en häst tänka att nu är det tävling, nu ska jag vara dum i galoppen. Kreon är uppenbarligen en känslig häst. Han känner att matte med största sannolikhet spänner sig eller iaf gör något annorlunda i galoppfattningarna på just tävling. Så klart det sitter i huvudet på Birgitta med tanke på att just fattningarna strulat på tävling. Jag tror absolut inte på att försöka provocera fram det här ”beteendet” på hemmaplan för där finns inte problemet. Här handlar det inte om att ”uppfostra” hästen. Kreon kan göra jättefina galoppfattningar när matte är avspänd och allt är som ”vanligt”. Kreon uppfattar att något inte är som det brukar när det är tävling. Matte är spänd och det sitter i huvudet på matte att galoppfattningarna inte blivit bra de senaste gångerna. Självklart gör Birgitta något, såklart omedvetet, som Kreon uppfattar som obehagligt och protesterar därför. Var glad och stolt över din känsliga häst, du får ta att det blir pannkaka på tävling några (eller många) gånger. Jag talar av egen erfarenhet då jag har en superkänslig häst. Och det här att Kreon inte är mellan hjälperna, jag tror absolut att han är det på träning. Men jag vet precis hur du känner det på tävling. Den mjuka, följsamma, uppmärksamma, lydiga häst man rider på alla andra dagar i veckan har inte följt med till tävlingen.. Enormt frustrerande men här finns inget annat recept än ett enormt stort tålamod. Du får inte se tävlandet som en tävling just nu. Ser att du ska tävla till helgen igen. Nu har det gått troll i galoppen och med 99% sannolikhet kommer det att bli problem igen. Inte för att Kreon tänker att det är tävling och att han minsann ska vara dum och olydig, utan för att det sitter i huvudet på Birgitta. Mitt tips är att du skiter fullständigt i poängen. Om inte fattningarna blir klockrena på hjälpen som de blir hemma så lägg en volt och gör om. Blir det bra då så kostade detta två poäng. Blir det inte bra så gör om volten igen och en ny fattning. Nu har det kostat 6 poäng. I värsta fall behöver du göra om det en tredje gång och du blir utesluten. So what? Du håller på att utbilda din häst. Du får ju ändå fortsätta rida färdigt programmet. Du har en superfin häst med alla förutsättningar att få framgångar på tävlingsbanan, men nu måste du släppa tankarna på att du måste lyckas på tävling. Så klart du kommer få sjuor i galopprogrammet också, men kanske inte på denna tävlingen i helgen och kanske inte på nästa heller. Och framör allt, du får absolut inte bli arg på Kreon när något sådant här händer. Då förstärker du bara problemen. Kreon kan för sitt liv inte förstå varför du blir arg och spänner dig. Han blir bara än mer spänd då. Låtsas som det regnar och gör om istället. Han är inte dum, han förstår bara inte varför matte beter sig annorlunda.
  Och jag tycker absolut inte att du tränar på för hög nivå. Skolor börjar man ju med redan på en unghäst. Och bytena är ju jättebra att börja med nu. Ju starkare och bärigare han blir i galoppen desto svårare att lära honom att byta på hjälpen. Sen håller jag med om att det är klokt att lägga trampträningen åt sidan ett tag. Jag tror inte att trampträningen ger honom en bättre trav. Däremot att rida tempoväxlingar hela, hela tiden. Ta tillbaka, rid fram, ta tillbaka, rid fram osv, osv. När du rider fram ur en trav där han kortat sig och fått in bakbenen längre under sig så får du en större och mer elastisk trav. Förmodligen bara ett par steg till att börja med, men upprepa hela tiden så blir det mer och mer.

  Svara
 7. Birgittas hästsida

  Maria:
   
  Tack för långt inlägg och dina tankar.
   
  En del av det du skriver om är EXAKT det som slog mig igår- som en liten blixt från en klar himmel.
  Jag tänkte då att ”Herregud…jag behöver faktiskt inte försöka att utföra programmet EXAKT så som det ska vara till helgen- märker jag att hästen hoppar iväg, känns spänd eller dylikt får jag väl göra en volt eller något, även om det blir avdrag för felridning”.
   
  Sedan är det lite intressant hur man (läs JAG) så snabbt kan ändra inställning till saker och ting.
   
  När jag köpte Kreon var jag ÖVERTYGAD om att han skulle vara VIDRIG de första tävlingarna, glo på allt, vägra att gå fram, kanske kasta sig bakåt/ åt sidan osv osv.
   
  Dessa tankar grundade sig ”givetvis” på de små ”trick” han visade redan i början av mitt häst-ägande, framför allt när jag försökte att rida ut.
   
  När jag sedan åkte och tävlade 2 helger i rad och hästen betedde sig tusen gånger mer städat än jag någonsin vågade hoppas på så var det som att jag plötsligt ”glömde” mina tidigare farhågor fast Kreon FORTFARANDE kan visa istadiga tendenser vid exempelvis uteridning (även om det är tusen gånger bättre nu) och efter söndagens ritt så blev jag själv så ”omskakad” trots att jag egentligen varit förberedd på detta redan från början men som sagt bara glömt det och blivit lite kaxig.
   
  Jag borde inte ens ha brytt mig särskilt mycket när jag tänker efter utan i stället tänkt som en mycket duktig dressyrryttare sa till en stallkamrat när HON började tävla: ”de 10 första starterna behöver du inte ens räkna”.
   
  Så du har aldeles rätt i att jag ska se kommande tävlingar som TRÄNINGAR- inget som behöver fullföljas perfekt oavsett hur bra Kreon gör det på hemmaplan.
   
  Och ABSOLUT är det så att jag medvetet ibland och omedvetet ibland spänner mig inför tex galoppen på tävling- framför allt när jag tänker att Kreon kan hoppa till så pass mycket att jag riskerar att ramla av.
   
  Även NN sa härom dagen att jag måste få hästen mer lydig och fokuserad på MIG på tävling och det är nog det allt handlar om. Resten är en baggis :).       

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Maria:

  Sedan är upprepning och tragglande lite samma sak för mig fast det sistnämnda har en mer negativ klang.

  Jag tror inte att Kreon kände sig bestraffad av sina 40 fattningar härom dagen, jag berömde mycket, travade däremellan och han gick som nämnts superfint hela tiden och fick sluta passet redan efter 30 minuter (rider aldrig så korta pass annars).

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>