Pep-talk!

 
Sådär ja…då har jag fått min dos av pep-talk från häst-kloka medhjälpare- det känns skönt!
 
Efter gårdagens debacle på tävlingen kände jag mig ganska deppig (typiskt mig att genast se de värsta framtidsscenariona framför mig) och har nu konfererat med både Mini (som såg eländet och förresten själv vann klassen överlägset) och med NN.
 
Frågade Mini om hon tyckte att jag kunde ha gjort något annorlunda och vad HON hade gjort om hon hade suttit på hästen och svaren jag fick tröstade mig- hon resonerade precis som jag.
 
Både Mini och jag tror att Kreon behöver träna sig på tävlingsmiljön och att man inte ska göra något stort drama av HANS drama- visst, jag kunde ha gått på honom med skänklarna lite mer i vissa lägen, kanske försökt att rida på mer framåt men annars är nog att bibehålla det egna lugnet melodin.
 
Att jag inte skulle ha något för att böla hos NN visste jag på förhand:)))- hon kontrar vid sådana diskussioner alltid med att berätta om sin numera stadiga svårklasshäst som i sin ungdoms dagar var trettioelva resor värre än Kreon.
 
NN sa också det jag själv innerst inne vet; vi har jobbat Kreon med lite svårare och ”lätt-upphetsande” saker på sista tiden (bytena och tramp-träningen) och då är det inte konstigt om det just nu och i en ovan miljö slår över.
 
Sedan får det så klart inte bli en vana att Kreon lär sig att ”på tävling kan jag göra så här och så här” och då får man kanske göra ett tävlingsuppehåll om han inte lugnar ner sig om några tävlingar och tills han är ännu mer stabil hemma.

23 kommentarer Skriv kommentar

 1. Malin

  Hej!

  Jag tycker att du är supermodig som skriver om era bakslag och svårigheter!!

  Många bloggare skriver bara om hur fantastisk deras häst är och hur bra det går hela tiden och så är det ju inte. Vi vet ju alla att det går upp och ner och att små eller större ”problem” med sin häst inte är ovanligt. Snarare tvärtom.

  Jag uppskattar verkligen att du delar med dig av både och! Tack!

  Hälsn Malin

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Hej Malin!

  Vad glad jag blev över din supergulliga kommentar, stort tack!

  Jag har på gott och ont alltid varit en ”sanningssägare”- skulle aldrig kunna hitta på en massa smörja för att framstå i en bättre dager och är dessutom väldigt självkritisk.

  Har själv genom åren läst bloggar skrivna av folk jag sett rida IRL och många gånger förundrats över deras deras sätt att beskriva verkligheten på ett sätt som i alla fall jag inte känts vid. Antingen har de haft en helt annan, mer rosaskimrande världsuppfattning än jag eller så vill de inte berätta sanningen?

  Jag hoppas genom att dela med mig också på att få lite tankar och tips som kan vara till nytta och det har jag också fått flera gånger vilket jag är tacksam över.

  Svara
 3. Anonymous

  Håller helt med Malin! Avskyr bloggare som bara skriver hur förträffliga de är och ännu värre är när bloggarens vänner hela tiden bekräftar det. Snacka om klubben för inbördes beundran.
  Håller helt med dig Birgitta. Filmerna motsvarar definitivt inte bloggen hos många.
  Din hästblogg är absolut en av de mest läsvärda och tycker du är modig. Keep up the good work!
  Hälsningar Lena

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Tack även till dig Lena!

  Jag får rysningar av bloggar som bara går ut på att skriva en massa överdriven smörja som, precis som du säger, bekräftas av ”klubben för inbördes beundran”.

  Detta är inte en ”surt-sa-räven”- kommentar från missunnsamma Birgitta utan jag kan helt enkelt inte ta sådant på allvar.

  Jag kräver lite mer nyansering av både skribent och läsare-orkar inte läsa bloggar där bara ”åhhh vad din häst är fin och Gud vad du rider bra” publiceras. Det ger mig ingenting.

  Svara
 5. Anonymous

  Nu har jag hunnit läsa lite till 😉 och håller med de övriga som tycker att du är MODIG som skriver även om bakslagen – det tycker minsjäl jag också!!! 😀 Och jag tror definitivt att det blir rätsida på det här som du skrivit om nu, man måste ”bara hitta lösningen” (du såg väl citationstecknen?), och ja jag vet det är inte BARA men ge inte upp för sören. 🙂 Bra att du har folk som kan stötta också, dels psykiskt men också rent ridmässigt genom att sitta på pållen. 🙂
  Men som sagt, du skriver så bra och ärligt och uppriktigt – varför tror du annars VI läser, haha – så lycka till och vi läsare kommer med vårt och du skriver ditt, och såklart blir pållen en stjärna!!!Kram, Anonym-M

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Hi hi M…när Kreon går SM eller nåt :))) ska jag bjuda in alla peppande läsare *SKRATT*.

  Skämt å sido- att ljuga och inte berätta sanningen ligger som sagt inte för mig och dessutom går få saker att dölja nu för tiden.

  Alla tävlingsresultat går tex att kolla upp jättelätt och nog skulle mina läsare undrat om jag ”slagit huvudet” om jag tex skrivit att Kreon ”gått strålande” på tävlingen och ni sedan såg i resultaten att han kom sist på 51%.

  Svara
 7. Anonymous

  It´s a deal, och vi läsare vill ha de allra bästa platserna på VIP-läktaren när det är dags för SM… 🙂 /Anonym-M

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Ni är välkomna när som helst men än så länge under ”ssssstörsta möjliga tysssstnad” på läktaren.

  När folk ville kolla på Archie i tävlingssammanhang bad jag dom tvärtom att försöka ”bullra” lite på läktaren, typ tappa en Cola-burk eller nåt:). Han blev bara finare/ bättre om han blev lite förskräckt men riktigt där är ju inte Mupp-Kreon än.

  Svara
 9. Anonymous

  Nä, haha, nu får vi snart sluta, ehh, jag menar… ”sssccchhhluuutaaa”, annars blir det verkligen en supportgrupp på läktarna snart! Och innan du vet ordet av sitter alla vi typ 200 (?) bloggläsare där och gapar och DET kanske inte lill-mupp är hjälpt av ännu *ler* /Anonym-M som snart chattar mer än gör inlägg, förlåt! Godkänn inte så syns det inte 😉

  Svara
 10. fio

  Vad är syftet med att träna tramp när ni inte rider mer än LB/LA då? Jag är bara nyfiken på tänket. Har ingen aning om hur det ser ut när du tränar men som sagt jag är bara nyfiken på hur olika ryttare/tränare resonerar angående utbildning osv.

  Tycker alltförmånga hamnar i det där träsket att hästarna inte går fram för skänkeln ordentligt innan och då gömmer sig i trampet eller i fattningar eller i balanstrav osv särskilt när det kommer in lite spänning osv som på tävling. Vanliga hobbyutbildade hästar på LA nivå är oftast inte framme för skänkeln ordentligt vad man ser.

  Svara
 11. Birgittas hästsida

  Trampträningen används i ett stärkande, gymnastiskt syfte.

  Jag vill gärna förbättra Kreons lite springiga trav och tycker att tramp-träningen hjälper till att få över vikten från fram till bakbenen.

  Sedan har hästar olika lätt för tramp- Heron var näst intill omöjlig att få ens till något som liknade tramp även när han tränade och tävlade på MSV A-nivå.
  Decima hade mycket lätt för passage, Archie hade inte lätt för någotdera. Kreon visar mycket bra tramp-anlag redan på denna nivå- därav träningen.

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Ps Fio: Även om Kreon tävlar LB så tränar han faktiskt på MSV C/B- nivå med både helt ok skolor och dito galoppombyten.

  Att han inte tävlar högre klasser beror enbart på att han fortfarande behöver mycket, mycket mer rutin för en högre nivå. Han har ju bara tävlat 5 ggr i sitt 7-åriga liv :).

  Svara
 13. fio

  aha som sagt, jag har inte sett just Er träna så..

  Angående springig trav är det annars brukligt att tänka passagehållet för att långsamma ner takten och få ett längre svävmoment och tramptänket för att kvicka upp den på hästar som är långsamma i takten. Hur tänker du angående att kvicka upp en redan springig trav? *nyfiken*

  Svara
 14. Birgittas hästsida

  Jag tänker inte att jag ska kvicka upp den springiga traven. Jag tänker att den stärkning av bakdelen som trampträningen ger (att hästen ORKAR bära mer vikt bak) är en hjälp för att få mer swing i traven (ett ökat svävmoment).

  Jag tycker faktiskt redan att traven har förbättrats och det säger andra också.

  Att jag inte börjat med passage än är för att Kreon inte alls visar några passage-anlag men däremot piaff-diton och då börjar jag med det lättaste.

  Svara
 15. fio

  Nä jag förstår det , det var därför jag tänkte mer åt passagehållet just för att få in en bättre lite långsammare takt i traven som man kan rida fram ur och på såvis få bättre schwung. Slow but active sas.. 🙂

  Svara
 16. Birgittas hästsida

  Ja, har man en häst med fallenhet för passage kan man förbättra traven med hjälp av denna.
  Det märkte jag på Decima som redan i sig hade en bra grundtrav men som blev ännu bättre när hon lärde sig passage.

  Sedan får man ju med både piaff och passage passa sig så att inte hästen börjar använda detta som ett försvar för att inte gå fram- den risken finns ju utan tillräcklig bjudning.

  Svara
 17. fio

  Jo fast jag tänkte tvärtom då att man ska försöka komma mer åt det hållet för att skaffa ett register i traven, det den har lätt för behöver man ju inte lära dom för det kan dom ju redan utan man får ju tänja på gränserna. Sen får man ju se till att bakbenen blir kvicka när man sätter dom i den långsamma traven så att dom inte hamnar bakom skänkeln. Svårt men effektivt

  Svara
 18. Birgittas hästsida

  Nåja…att ha anlag för något och att därefter utföra det korrekt kan vara utmaning nog, i alla fall för min i sammanhanget väldigt orutinerade häst. Betänk att han befann sig på LC-nivå för ett halvår sedan:). Så passagen får vänta….
  Men jag förstår hur du tänker.

  Svara
 19. Anna

  Rent spontant så låter det som att han inte alls är framme för skänkeln. Att vara framme för skänkeln betyder inte att han springer framåt så fort man nuddar sidorna med skänklarna utan att hästen går att reglera både framåt och bakåt, att den lyssnar på sin ryttare och helt enkelt är lydig.

  Du skriver att han tränas på msvC/B nivå plus tramp men att han befann sig på LC-nivå för ett halvår sedan och tävlas nu i LB. I mina öron låter det som att ni forcerar utvecklingen på träning ganska mycket och inte konstigt att det kokar över i huvudet på honom på tävling där han dessutom är väldigt orutinerad. Kan ni inte nöja er med att träningsmässigt ligga på LA under våren och så tävlar du LB?
  Du kan ju även stärka honom genom att rida övergångar skritt-trav-skritt, trav-galopp-trav vilket blir enklare för honom istället för att hålla på med tramp. Det kommer du garanterat kunna plocka fram igen när det blir aktuellt.

  Svara
 20. Birgittas hästsida

  Anna:
   
  Jag förstår hur du tänker men håller inte med i detta specifika fall.
   
  Hästen är 7 år gammal och enligt min uppfattning tillräckligt tränad/ utvecklad för att på ett bra sätt träna det vi gör idag.
   
  Att på träning ”gå ner” till LA-rörelser (som man enligt mig gör med en 5-åring) ser jag ingen anledning till då hästen på träning VÄL utför skolor, förvänd galopp och även byten och utan att bli det minsta upprörd. Bytena är väl det som inte sitter till 100 % ännu men de utförs lugnt och utan att hästen verkar stressad.  
   
  Däremot funderar jag också på att inte tramp-träna hästen för stunden om det är detta som eldat upp honom lite.
   
  Att hästen på tävling eldar upp sig är egentligen inte så konstigt- han har tävlat 5 gånger i sitt liv. Det finns massor av hästar som behöver långt mer tid än så på sig för att bli säkra i en tävlingssituation.  
   
  Att hästen inte är framme för skänkeln på TÄVLING kan jag instämma i- på träning instämmer jag inte alls och min egen tolkning är att det är just när hästen blir stressad/ nervös/ kommer i en ovan miljö som den slutar att lyssna på skänkeln- inte heller detta något unikt för känsliga hästar egentligen.
   
  Hade hästen inte lyssnat på skänkeln ÖVER LAG hade den knappast som igår gjort 40 korrekta galoppfattningar (och NOLL icke-korrekta)  eller lätt utfört skolor, skänkelvikning, bakdelsvändingar, ryggning osv.
   
  Så det är stor skillnad på lydnaden på träning och tävling och för att tjata en sista gång: verkligen inget ovanligt. Det är ju därför inte alla som TRÄNAR dressyr får framgångar på TÄVLINGS-banan- just för att det är skillnad att prestera under press, i en annan miljö osv.

  Svara
 21. Johanna

  Jag tror att vi kanske har olika språk, min häst tränar på LB-LA nivå och har gjort TOTALT 10 starter i hela sitt liv. Jämnårig med Kreon.
  Jag är en mycket mindre rutinerad ryttare än Birgitta (som ju ridit upp till StG och utbildat TRE hästar till MB eller högre).
  Så jag kanske helt enkelt har för dålig koll men jag lovar att jag på träning, för tränare, gör cirka 40 fattningar jag också varav det är 3-4 stycken som är BRA medan de andra innehåller brister. Ännu har jag inte gjort en tillräckligt bra skänkelvikning eller skola (och slutorna är knappt påbörjade).
  Men trots att jag inte kan göra perfekta/bra fattningar på träning får jag 7-8 på de på tävling på LB-nivå…

  Det är liksoms vårt att förstå att en rutinerad ryttarinna på en fin häst med utstrålning och bra gångarter som kan göra svåra moment bra/perfekt på träning (enligt ovan) kan rida LB på ej godkända procent?

  Vad jag, och en del andra, läser in i det är att Kreon då inte är lydig på tävlingsbanan och jag (vi?) uppfattar det som att han inte är lydig för skänkeln?

  På sätt och vis fattar jag det som att Birgitta också menar att han inte är lydig för skänkeln (det syns rätt väl på tävlingsfilmerna också eftersom han blir väldigt rak i sidorna eftersom han ej blir riktigt formbar i sidan med hjälp av skänkeln) men att det beror på tävlingsnerver mer än på lydigheten…
  Och det kan väl stämma, men eftersom det är svårt att träna tävlingsnerver hemma s borde det väl vara lättare att träna lydigheten och acceptansen för skänklarna om du förstår hur jag menar?

  Nu låter jag säkert kristisk och sarkastisk någonstans här men vill förtydliga med att jag VET att Birgitta är seriös, mer amibitiös än de flesta, rider mer för tränare och tränar mer själv än de flesta (iaf än mig), har en bra häst med fin känslighet, sida, utstrålning, rörelser och rider själv bra (soms agt se ovan, man utbildar inte hästar på löpande band till msvB om man inte är duktig) så det är absolut ingen kritik!
  Det är mer en känsla av att vi pratar om helt olika saker och med helt olika sidor av vad soms ker.

  Och det är ju såkalrt Birgitta som ser IRL, vi andra läser bara vad du skriver! 🙂

  Svara
 22. Birgittas hästsida

  Ska kanske förtydliga att Kreon gått på 67, 65 och 63 % också och att han i de två sämsta starterna fått 7:or på nästan alla moment (faktiskt på delar av galoppen också) så helt opåverkbar har han verkligen inte varit.

  Men får man någon felridning pga hopp och skutt, avbrott i galoppen, hysteriska fattningar som man inte hinner korrigera direkt- tja…då rasar procenten direkt.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>