Frågor från en läsare om hagtider och vila/ bete

Hur många timmar per dag har du och dina läsare era hästar ute? Går dom ensamma? På mitt stall kommer dom ut mellan 9-10 och in 12-13. I mina ögon sett kort tid.
Finns det inte en lag nu som reglerar hagtider, hagstorlekar. Eller är det bara en rekommenderande lag?
Kan ni tänka er att låta hästarna få en sammanhängande vila/bete? Eller fördärvar det tävlingssommaren?
Kul att höra andras åsikter.

Ja, denna fråga inkom från en läsare igår och jag tycker också att det är intressant att läsa om hur andra har det, tycker och tänker.

Själv har jag min häst på en anläggning där hästarna vanligtvis går ute mellan 7.30 och 14.30 så vida inte vädret är ”extremt” då tiden kortas ner.

Majoriteten av hästarna går en och en (så även Kreon) och i mitt fall beror det dels på att jag tycker att de flesta hagarna är för små för mer än en häst men också för att jag tänker på skaderisken.

Jag har inte fått uppfattningen att Kreon är en häst som ”kan gå med alla” och omsättningen på hästar på anläggningen gör också att jag inte anser det värt att försöka vänja honom vid att gå med en specifik häst som det ser ut just nu.

Jag tycker att frågställarens hagtider är för korta- så hade jag det på slutet på ridskolan (med kanske 3 timmars hagtid) vilket var en starkt bidragande faktor till att jag flyttade trots att jag hade stått där i ca 20 års tid (fast då med längre hagtid).

Våra hagtider tycker jag är ok men om JAG fick välja skulle hästarna fodras ute och vara ute ännu längre.

Eftersom mer än hälften av våra hagar är grushagar så är jag dock tveksam till om hästarna hade VELAT vara ute längre, de står mest och ”hänger” ändå.

Vad gäller lagen om hagvistelse så kan jag den inte exakt men vet att jag har konstaterat att man kan kringgå den på många olika vis ÄNDÅ så på ett sätt känns den uddlös- tyvärr.

Vila/ bete ger jag inte en vuxen häst i mer än på sin höjd en månad, oftast inte ens så lång tid utan jag delar hellre upp det så att det blir kortare viloperioder flera gånger om året.

Detta beror också på flera olika saker; anläggningens beskaffenhet tex (här finns inga beteshagar utan då hade jag fått skicka bort hästen), att jag vill rida på sommaren som jag anser är den bästa tiden att rida på, att jag inte anser att vuxna hästar BEHÖVER betesgång osv.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Jag hade aldrig velat ha min häst på ett ställe med så kort utevistelse. Misty hade dessutom blivit ohanterbar, hon hatar att vara inne för mycket. Har man korta hagtider och lite tråkiga hagar så kommer vi ju in på vikten av långa ridpass och uteridning som vi har diskuterat tidigare.

  På sommaren har jag Misty och mina shettisar i en lösdriftsbox så att de kan gå in och ut som de vill. Detta funkar inte för mig på vintern då jag behöver duscha Misty när jag kommer hem från träning, annars hade jag gärna haft det så året runt.

  Men allt är ju inte svart eller vitt. Man får väga för- och nackdelar mot varandra. Men en hagvistelse på 2-3 timmar tycker jag är för lite. Dessutom ska hagen vara så pass stor att hästen kan röra sig i alla gångarter.

  Sen beror det ju på var man bor, de som bor i t.ex. Småland har lätt att fördöma små hagar. Men de tänker inte på att i södra Skåne är marken svindyr och det är en omöjlighet att ha milsvida hagar. Man får ha lite förståelse och inte vara så snabb att döma, de flesta av våra hästar har det nog ändå väldigt bra.

  Svara
 2. Anonymous

  Mina hästar går ute vanligtvis från 0700 till ca 1900.
  De går båda tillsammans då vitsen är att de ska ha sällskap av varandra, men jag har två hagar om de skulle behöva gå åtskilda.
  De går på bete ungefär lika länge sommartid, under maj-september (oktober – beroende på hur blöt hösten blir).
  Jag tar in nattetid pga min hästs enorma aptit på gräs och hans lika stora förmåga att öka i vikt…

  Rie

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Bra skrivet Minstral!!!

  Det är ju tex inte så att vår stallägare inte HAR mer mark- han har mycket. MEN: på denna odlar han och jag tror verkligen inte att någon inackordering hade varit intresserad av att betala mer i stallhyra för att kompensera honom för det inkomstbortfall det hade blivit om han hade omvandlat sina åkrar till hagar.

  Svara
 4. Dressyrtant

  I Götet är det ännu svårare med mark och hagar. Jag har min i stor hage med tre kompisar och det röjs vilt varje dag. Jag behöver ha min i stor hage så han kan stöka runt med sina kompisar. Han stökar runt med mig annars. Jag har fått välja mellan stökhäst som blir i princip ohanterbar och skaderisken. Jag har valt skaderisken eftersom den drabbar mig annars.
  De är ute från halv åtta till halv fyra fram till slutet av juni. Därefter får man ordna bete själv. Jag tycker det är kort tid, fyra veckor, att kasta ut djuret i naturen när det inte är vant, så jag har valt att ha kvar den i stallet med förlängd utevistelse.

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Jag hade gjort som du Dressyrtant.

  Dels vill jag själv kunna hålla koll på min häst och dels tycker jag att omställningen till bete för så kort tid blir för stor, i alla fall hade den blivit det för min häst så som hans liv ser ut.

  Svara
 6. Anna-Kajsa

  Här går hästarna ut vid 7 och kommer in ca 18 under vintersäsongen. Är det ljust längre och vi har ridit tidigare på dagen får de gå ute tills det mörknar. Vid riktigt dåligt väder förkortar vi hagtiden ner till 5-6 timmar under förutsättning att vi är lediga, dvs det är helg… Vi delar oftast upp hästarna könsvis, två valacker i en hage, ett sto i en annan.
  Bete och vila är inte på något sätt samma sak här. Så fort det går har vi ut hästarna i beteshagar. Från maj till september går de även ute om nätterna, om vädret är tillräckligt bra. Dessutom får de oftast sova inne om de ska tävla dagen efter. Vi rider och tävlar för fullt även under betessäsongen. (undantaget ev unghästar som får lite betesvila)

  Svara
 7. Prick

  Släpper ut vid 6-7 och tar in 14-16 vintertid och 16-18 på sommaren lite beroende på väder och eget arbete :).

  På sommaren kan det bli att man vänder tiden och låter hästarna vara ute på natten och inne på dagen om det är mycket varmt/insekter på dagen.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>